Vi har verkligen passat på och njutit och ätit riktigt bra mat på verkligt trevliga restauranger under vår vecka på Malta.
-Jag ska äta fisk och skaldjur varenda måltid! Deklarerade  Christofer redan från start. Och så blev det också. Medan jag provade runt och åt det mesta. Varav lamm flera gånger.

Dessa restauranger kan vi rekommendera vidare till er.

Il-Kartell, Marsalforn Gozo

Vår första lunch äter vi i Marsalforn på Gozo. Marsalforn har en mysig strandpromenad, där man man sitta precis vid kajkanten och inta sin lunch. Precis som vi vill ha det. Vi provar fisksoppa, kalamari och kaningryta på Il-Kartell Restaurant.

Kaninen är till vänster, mot olivoljan

Rampila Restaurant Valletta

Denna restaurang kan vara bland det första du ser om du besöker Valletta. Så var det i all fall för oss. När man går över vindbryggan vid huvudentrén till Valletta, ser man en uteservering liksom inuti muren till vänster. Det är Rampila Restaurant. Ingången hittar man genom att svänga vänster uppför de breda trapporna och gå upp på muren. Nedgången till restaurangen ser ut som en källaringång och ligger på andra sidan gatan motför muren. Där nere hittar man ett källarvalv som leder ut till denna mysiga uteplats.

Vi äter musslor till förrätt, sedan risotto för mig och skaldjurspasta för Christofer.

ALKA Restaurant Il-Qrendi

I Il-Qrendi, där båten till Blue Grotto avgår, finns restaurangen ALKA med en stor härlig takterrass. Vi hade dock en väldigt blåsig dag när vi var här, så vi valde att sitta inne.

Här åt vi musslor och sea-food-tallrik. Mycket gott.


Cent’anni, Gharghur

Till den charmiga lilla byn Gharghur kommer inte så många turister. Men hittar man väl hit, väntar ett fynd till restaurang. Cent’anni är, som namnet antyder, en över 100 år gammal vinbar som med tiden även transformerats till restaurang. Jag äter ett mycket vällagat lamm här och Christofer tar red snapper.

Palazzo Castelletti, Rabat Malta

Om man besöker katakomberna i Rabat är detta ett utmärkt lunchalternativ. Förresten är den gamla huvudstaden Mdina inom gångavstånd också. Denna restaurang, Palazzo Castelletti, är belägen i ett gammalt palats och vi sitter på innegården och äter. Vällagad, mycket god mat, jag tar revbensspjäll med sötpotatismos och Christofer tar förstås en fiskrätt.

Så gott att man tar fram kameran först när maten är uppäten

Harbour Club Valletta

Om man går ner från Vallettas övre del, genom Victoria Gate och ner till hamnen, ska här ligga utmärkta fiskrestauranger på rad. Vi själva kom bara till den första, Harbour Club, innan vi valde att slå oss ner för kvällen. Utsikten var, som ni ser magisk. Vad vi åt? Tonfisk.


Susurrus, St George Bay

Uppe i turistområdena vid St George Bay finns det förstås hur många restauranger som helst. Susurrus, inne på Corinthia-hotellens område, tyckte vi hade mycket bra mat. Det blev lamm igen för mig.

Vad ska man äta på Malta?

Det var alltså de restauranger som vi rekommenderar. Men vilken mat ska man beställa in då?

Fisk och skaldjur, säger vi då till att börja med. Maltas utbud av fisk och skaldjur är mycket bra. Nationalfisken lampuki är en smula benig. Men tonfisken, svärdfisken och skaldjuren är fantastiska. Vi tog musslor rätt många gånger och de smakade alltid mycket bra.

Nationalrätter är kanin och småfågel (quails). För oss svenskar lätt udda, men om man vill gå all in på lokala traditioner, så är det bara att prova.

Sedan måste man prova den maltesiska fårosten också. Gott som förrätt eller snacks tillsammans med bröd, kex, tomatpasta och kanske lite fikonmarmelad.

I det här sällskapet äter man maltesisk ost

Vad ska man dricka?

På Malta finns både lokalt öl och lokalt vin. Ett exempel på vin är Ta Mena´s vin som vi provade på Gozo.

Ta Mena

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

4 Comments

 1. Ser smaskigt ut! Mitt främsta matminne från Malta -99 är att det var kompromissernas tid. Först gick vi till McDonalds så sonen fick äta, sedan gick vi till en ”riktig” restaurang och beställde åt mig och dottern! 😀
  Ja, mycket fisk och skaldjur vill jag minnas.

  • Gunilla Yourstone

   Jag har också något svagt minne, som jag försöker förtränga, från McDonalds vid förra besöket med två 11-åringar. 😅

 2. Tror att jag känner igen några av restaurangerna här! 🙂 Vi gillade maten på Malta, alla (tre) gånger vi var där! Tog med oss en del vanor hem till och med. Det mesta inkluderade oliver på ett eller annat sätt 😉

  • Gunilla Yourstone

   Kan tänka mig det, ja. 😊
   Vi köpte med oss olivolja och havssalt från Gozo.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *