Härliga Malta! Få länder, om ens några har så många sevärdheter per kvadratmeter som detta lilla pytteland mitt i Medelhavet. Här listar vi de bästa.

göra på Malta

1. Valletta

Maltas sevärdhet nummer 1 är helt klart huvudstaden. Ett UNESCO-världsarv med känsla från medeltiden, många fina gamla palats och dessutom de unika burspråken i trä, gallerias. Unikt för just Malta.
Här bör man tillbringa minst en halv dag om man ska hinna se och uppleva staden. Solnedgång är en perfekt tid att besöka.

Vi gillar faktiskt Valletta så mycket att vi känt oss tvungna att skriva en separat guide för bara Valletta också. Du hittar den här.

göra på Malta

2. Mdina

Den gamla huvudstaden, med intakt ringmur, vallgrav och allt, är så medeltida i sin framtoning att flera scener ur Game of Thrones har spelats in här. Vad man gör här?  Skrider runt bland gränderna och låtsas att man är en arabisk handelsman? Eller tar en tur med häst och vagn kanske? Läs om vårt besök i Mdina här.

göra på Malta

3. Marsaxlokk

Fiskebyn Marsaxxlokk besöker man för alla de vackra färgglada fiskebåtarna som ligger i hamnen. Och för den långa strandpromenaden med sin marknad och sina trevliga fiskrestauranger. Läs om vårt besök här.


göra på Malta

4. Bada

Åh, det får man absolut inte glömma på Malta. Att bada i vattnet, som kanske är blåare än någon annanstans i Medelhavet. Framför allt är det klippbad som gäller här. Som en enda stor gigantisk pool att kasta sig ner i. Glöm inte badskorna.

göra på Malta

5. Gozo

Lillasysterön Gozo får inte förbises vid ett besök på Malta. Vi tycker egentligen att man ska dela upp sin vistelse lika mellan de båda öarna. På Gozo hittar man lugnet och småskaligheten, medan Malta har de flesta av de historiska sevärdheterna.

Läs också: 15 saker att se och göra på Gozo – våra favoriter

göra på Maltagöra på Malta

6. Comino och Blue Lagoon

Maltas 3:e och minsta ö heter Comino och ligger mellan Gozo och Malta. Här bor endast 4 personer, men desto fler kommer hit över dagen. Man kan boka in sig på båtturer eller ta en båttaxi. Att gå iland och ta en promenad runt ön kan förstås vara trevligt, men allra mest loockar nog Blue Lagoon precis utanför Caminos kust. Världskänt för det klarturkosa härliga vattnet.

7. Vintagebussar

För bara 10 år sedan bestod hela Maltas kollektivtrafik av dessa färgglada retro-bakelser. Tyvärr byttes de ut mot moderna helt normala trökbussar. Men det finns ett företag på Malta som köpt upp ett gäng av de gamla bussarna och kör turistturer med dem till de mest kända sevärdheterna. Boka med  Vintage Bus City Tour.

göra på Malta

8. St John’s katedral

Vilken kyrka! Nog för att man besökt ett gäng genom åren, men detta är något alldeles extra. Korsriddarnas katedral, som de byggde när de fått Malta som gåva av den spanske kungen och grundade den nya huvudstaden Valletta.

göra på Malta

9. Vandra längs kusten

Kan man vandra på Malta? Ja! Med utropstecken svarar vi då.  Maltas och Gozos dramatiska kustlinje med lodräta klippor som stupar mot havet inbjuder verkligen till vandring. Båda öarna har fina vandringsleder och det går att gå längs kusten runt på båda. Läs om vår vandring här.

göra på Malta göra på Malta

10. Fort St Angelo

Fort St Angelo ligger i Birgu, den mittersta av Three Cities. Fortet är mäktigt att titta på från andra sidan av Grand Harbour men också imponerande att besöka. På insidan finns ett museum och uppe på murarna står fortfarande kanoner riktade ut till havs.

göra på Malta
göra på Malta

11. Megalittemplen, Hagar Qim med flera

Maltas och Gozos nästan år 6000 år gamla megalittempel är unika i sitt slag och ett av människans tidigaste byggandesverk i sten. De är förstås världsarvsskyddade och bjuder på en riktigt svindlande tidsresa. Läs mer om Maltas spännande historia här.

göra på Malta göra på Malta

12. Blue Grotto

Maltas kust är full av spännande klippformationer. Till Blue Grotto kommer man via båtturer. Vi hade otur, det blåste för mycket på vår dag, men Blue Grotto går som tur är också att se från ovan.

göra på Malta

13. St Peters pool

I närheten av Marsaxlokk finns ”St Peters Pool”, en klippvik där man lugna dagar kan njuta av härliga bad.

göra på Malta

14. Dingli

Dingli är en lite by på Maltas sydvästa sida, känd för två saker.
Dels är detta Maltas högsta punkt, hela 253 meter över havet. Dels är detta en känd utsiktsplats över havet, solnedgången och den mycket fotogenique ön Filfla.

göra på Malta

15. Solnedgången från klipporna

Väj en dramatisk klippavsats på västra Malta. Sitt ner, invänta solnedgången. Svårare än så är det faktiskt inte. Men åh, så vackert!

göra på Malta

16. Inquisitor’s Palace

Den spanska inkvisitionen har man ju hört talas om. Men det fanns också en romersk variant och till denna skola hörde den maltesiska inkvisitionen.

I Inquisitor´s Palace i Birgu utfördes detta ”ämbete” som helt enkelt var en häxjakt på alla som inte var kristna eller som på något sätt kunde misstänkas för trolldom och andra ogudaktigheter. Här i palatset hölls förhören och rättegångarnas, samt utdelades straffen.

I våra dagar kan man faktiskt övernatta här i fängelsehålorna över Halloween. Om man vill och vågar!

Här smiter jag ut ur en fängelsehåla medan Christofer är upptagen med att fota

17. Prova maltesisk fårost

På Malta finns massor av lokala specialiteter att prova. Lokalt vin, olivolja, marmelader med mera. Men framför allt bör man prova den lokala maltesiska fårosten.

18. Karl Alfred byn

1980 spelades en musikalfilm om Karl-Alfred (på engelska Popeye) in här på Malta. Karl-Alfreds by byggdes upp som en filmkuliss vid en av Maltas många vikar. Film-byn står än idag kar och har nu blivit en turistattraktion, med shower och olika aktiviteter.

göra på Malta

19. Dyka

Malta har Medelhavets bästa dykvatten. Allra mest känt är Blue Hole på Gozo.

20. St Pauls katakomber

I Rabat på huvudön Malta (att särskilja från Rabat på Gozo) finns massor av katakomber från de tidiga kristnas tid. På 300-talet styrde romarna över Malta, men sedan Aposteln Paulus lidit skeppsbrott här, bildades en kristen koloni som levde ”under cover”.

I katakomberna begravde man sina döda.

göra på Malta

Läs också: Malta, den lilla ön med den stora historien – soltempel och korsriddare

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

2 Comments

  1. Victoria

    Blir så sugen på Malta efter alla dina fina inlägg!

    • Gunilla Yourstone

      Men vad kul! Malta är verkligen en fantastiskt trevlig liten nation. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *