– Kan man vandra på Malta? Undrar kanske du nu? Jo men så klart. Faktum är att jag vandrade på Malta redan förra gången jag var här. Den gången på Gozo, högt upp på toppen av lodräta klippor och med havet nedanför. Nu vill jag förstås göra något liknande.

Denna gång vandrar vi på Maltas västkust. Vi startar vid Gnejna beach. En oexploaterad strand med gulröd sand. Några husbilar står parkerade där. Turismen tycks i mångt och mycket koncentrerad till östkusten.

Det är tidig morgon. Solens strålar letar sig fortfarande lite tveksamt ner mellan klipporna här på västsidan. Några hundägare promenerar förbi. Det vanliga gänget gubbar sitter på rad och avhandlar något med sina fiskebåtar inom armlängds avstånd.

Vi vandrar norrut länga havet. Den första deletappen är kanske den allra mest spektakulära. Höga drivor av torkar lera som ger i det närmaste ett månlandskap för oss att klättra upp i. Sedan en halvö och ytterligare en av Maltas gulröda stränder.


Vi rundar ett av västkustens fåtaliga hotell och sedan är kusten klippig och öde. Med jämna mellanrum finns gamla vårdkasetorn som ännu står kvar och underjordiska byggnader som vi uppfattar som värn. Mycket riktigt, plötsligt hittar vi en rostig gevärskula bland stenarna. Kan man tänka sig att den är från 2:a världskriget?


Mera drama när en kameleont plötsligt spankulerar förbi framför fötterna på oss med sin karaktäristiskt ryckiga gång. Som en sprattelgubbe litegrann.Det har blivit dags för oss att lämna kusten och klipporna. Nu vandrar vi genom ett odlingslandskap.

Och plötsligt är den ju där. Popeye Village. Karl-Alfreds by. Där filmen om Karl-Alfred spelades in en gång på tidigt 80-tal. Numera är det en populär turistattraktion. En plats så god som någon att avslut en Malta-vandring på.

Fakta om vår vandring

Vår vandring blev 7,7 km lång och 10.800 steg. Vi var ute i 3 timmar. Vi genomförde vandringen tillsammans med MC Adventure.

Vår vandring. Från söder till norr.

Vandring på Malta

Även om Malta inte är så stort, är tätbefolkat och inte har så stora höjdskillnader (Maltas högsta punkt är 253 m.ö.h.) finns här massor av vandringsleder. Förstås följer de bästa lederna havet, kusten är ofta rätt dramatiskt med lodräta klippor som stupar ner i havet. Man kan faktiskt gå hela Malta runt, hela vägen runt kusten och samma sak gäller Gozo.

Vi hittar två böcker om vandring på Malta på Bokus för den som vill läsa om fler vandringar,  Walking on Malta och i Malta, Gozo and Comino Guide: 60 long and short walks samt även en vandringskarta.


Läs också: Att se och göra i Valletta – våra bästa tips

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

3 Comments

  1. Vilken dramatisk kust. Ser jättespännande ut. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *