När är bästa tiden att åka till Maldiverna? Inför vår egen resa genomförde vi en hel del research för att hitta den mest optimala tidpunkten.

När är bästa tiden att åka till Maldiverna?

Torr- och regnsäsong

Maldiverna har en tydligt torrperiod och en tydligt regnperiod per år. Torrsäsong är november -april, då är det torrt, soligt och liten luftfuktighet.
Regnperioden inträffar maj-november. Då kan det regna intensivt hela dagen, men det kan också vara dagar helt utan regn. Regnsäsongen är bättre för surf eftersom vindarna är gynnsammare då.

Bästa priserna

Maldiverna är ju en rätt så dyr destination, så det kan verkligen vara värt att titta på hur priserna varierar över året. Torrperioden är förstås högsäsong och då är det också som dyrast. Särskilt över december-januari.

Under regnperioden kan man ibland hitta riktigt bra priser, även för de dyra lyxresorterna.

Bästa tid för att snorkla med mantor

November till mars hittar man mantorna i den västra delen av Maldiverna och under maj-november i den östra delen.

När är bästa tiden att åka till Maldiverna?

Bästa tiden att snorkla/dyka med valhaj

Under februari-mars är du nästan garanterad att få se valhaj vid Maamigili beru i South ari atoll.

Nej i denna bild finns ingen valhaj…

Ramadan

Maldiverna är muslimskt. Det kan därför vara relevant att kolla upp när Ramadan inträffar innan man åker. På resorterna märker man troligen ingen skillnad på om det är Ramadan eller inte, men på lokalöarna kan restauranger vara stängda., färjorna kan avgå med färre avgångar etc.

Ramadan infaller 2022 2:a april – 2:a maj och 2023 22:a mars – 21:a april.

Slutsats

Vi tyckte att mars var en optimal tidpunkt att besöka Ari North Atoll, som ligger på västra sidan av Maldiverna. Då hade vi soligt och fint väder, men den värsta högsäsongen var över och de mäktiga mantorna fanns att se i vårt område.

Läs också: Ukulhas på Maldiverna – en populär lokal ö med fina stränder

Om man har längre tid på sig, men kanske ont om pengar, kan ett besök under regnperioden vara en bra idé. Man kan då ha råd med ett lite lyxigare boende, om man kan stå ut med att vissa dagar regnar bort.

När är bästa tiden att åka till Maldiverna?
När är bästa tiden att åka till Maldiverna? Mars är rätt okej.

När är bästa tiden att åka till Maldiverna?

Vill läsa fler av våra resetips? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

2 Comments

  1. Jag var på Maldiverna under regnsäsong, beroende på jobbresa till Indien som jag kombinerade med. Kan tyvärr inte riktigt rekommendera.

    När det regnade var det MYCKET. 20-30 cm låg på gatorna, försvann dock snabbt. Största problemet var att det inte gick att boka några utflykter då jag inte visste vädret dagen efter, ingen idé att åka till fantastisk sandö om det regnar. Så det hela slutade med inte en enda utflykt. Hade ifs fina dagar på mina två öar men skulle inte göra om under regnperioden.

    • Gunilla Yourstone

      Bra input, vi har som sagt inte varit då själva, utan bara läst det andra skrivit.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *