Vi har 2,5 dagar i Hong Kong. Den första dagen ägnas åt de mest självklara sevärdheterna i Hong Kongs innerstad. Men dag två vill vi ut i Hong Kongs ytterkanter lite. Se lite gröna kullar och natur. Linbanan Ngong Ping och Fiskebyn Tai O. Och syrran är målstyrd. Hon vill bada!

foto: Ylva ter Horst

Linbanan Ngong Ping 360

Vi börjar med gul metrolinje till ändstationen Tung Chung. Här finns linbanan Ngong Ping 360. Vi väljer en kabin med glasgolv, en så kallad ”crystal”. Inga köer, bara att vandra rakt in och sätta sig. I dessa tider av protester på stan. Färden går över vatten och böljande gröna berg. Förbi flygplatsen och den nya leden till Macao, med nedfart i tunnel mitt i havet! En vandringsled går nedanför oss.

Linbanan Ngong Ping 360
Linbanan Ngong Ping 360
Linbanan Ngong Ping 360   Linbanan Ngong Ping 360

– Nästa gång i Hong Kong, då ska jag vandra, säger jag även vid detta besök.

Linbanan Ngong Ping 360

Sedan ser vi den stora buddhan. Och det är dags att kliva av. Sist dröjde jag och Christofer inte många minuter här. Turistfälleklockorna ringde alltför högljutt, men nu tar vi oss tid att besöka klostret och att gå upp till Buddhan. Flera i sällskapet idag har ju aldrig besökt ett buddhistiskt tempel förut. Och dessutom är det betydligt mindre folk här denna gång. Än den där gången för 3 år sedan.

Linbanan Ngong Ping 360  Linbanan Ngong Ping 360

Sedan är det dags för nästa etapp. Buss 21 tar oss till fiskebyn Tai O, 20 minuter bort. Vi är några turister ändå som följer samma gringotrail här och bussen blir full intill sista ståplats.

Tai O är en by på pålar. Byggd i utloppet av en flod, kretsade det mesta runt fisket här förut. Nu runt turismen och alla de båtturer vi kan tänkas vilja ta.

Alva köper ätpinnar. Vi har reda hemma från Kina, men Alva vill ha egna förstås. Vi köper oprutat och får fota damens alla läckerheter i butiken.

Äter lunch på en riktig Hong Kong kinesisk restaurang, är noga med att inte ta in någon komage, som av misstag härom kvällen.

Nu går buss 11 först om en dryg timme, så det blir taxi till Silvermine Bay Beach. Vädret har slagit om, det är regn luften. Men har man sagt att man ska bada så har man. Syrrans gäng roar sig i den grumliga vattnet. Min falang ”råkar” somna på våra saronger på stranden.

foto: Ylva ter Horst

10 minuters promenad bort avgår färja tillbaka till Hong Kongön, vilket gör denna strand till en av de mest tillgängliga i provinsen.

Vi avslutar på Tsim Sha Tsui. Men ljusshowen Symphony of Lights. Det känns som ett värdigt avslut. I morgon åker vi vidare mot Seoul.

Att ta sig till Ngong Ping, Tai O och Silvermine Bay Beach

Till Linbanan Ngong Ping 360 tar man sig med den gula tunnelbanelinjen till Tung Chung. Här ifrån är det några hundra meters gångavstånd till linbanan. Biljetter går att beställa i förväg på nätet.

Från slutet på linbanan kan man sedan ta buss 21 till fiskebyn Tai O. Bussen avgår någon gång i timmen och tar 20 minuter.

Sedan ska det gå att ta bussen till Silvermine Bay Beach. Men bussarna går sällan och tar lång tid, över en timme. Taxi kostar 180 HKD och tar 20 minuter. Det går också att ta bussen tillbaka till tunnelbanan vid Tung Chung

Från Mui Wo Ferry Pier går sedan båten tillbaka till Hong Kongön. Båtarna går ca en gång i timmen och tar 35 minuter för snabbfärjorna. Över en timme för den långsamma färjan.Vill du läsa mer om våra äventyr i Hong Kong? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

5 Comments

 1. Vilken fantastisk linbana och så lång! Uppskattar att få läsa om den och se de fina bilderna eftersom jag själv aldrig skulle våga åka med den… 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Om du fick åka i den med vanligt golv då? Billigare dessutom. 🙂

   • Golvet är nog inte problemet, för jag är inte höjdrädd egentligen (kan åka upp i hur höga hus och torn som helst utan problem) utan jag klarar inte själva känslan av att sitta i en kabin som hänger i en lina. Eller tanken på att den skulle kunna stanna och man blir hängande där i timmar… I kombination med lite klaustrofobi vore det ingen höjdare. Så synd för jag skulle älska utsikten därifrån. (Senast jag åkte linbana var i Napa Valley för snart 20 år sedan, det gick bra då men den var inte alls så lång och gick inte så högt över marken. Det verkar också som den här typen av rädslor blir värre med åren.)

 2. Känner definitivt att Hong Kong förtjänar ett återbesök. Älskade ju också staden men hann inte ta oss utanför stadskärnan, förutom till Macao. Skulle gärna åka tillbaka och ha tid för mycket stränder och utflykter, och ha pool på hotellet. Gillar stadssemestrar med sol- och badmöjligheter. Kom nu på att jag måste skriva om mina favoriter/de jag har i kikaren.

  • Gunilla Yourstone

   Ja men verkligen. Jag har nog inte varit i Hong Kong för sista gången. Måste ju tex tillbaka och vandra också.
   Nu verkar dock läget ha eskalerat sen vi var där, så man bör nog avvakta vad som händer.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *