Idag åker vi på weekend till Prag. Det blir en snabbvisit fredag till måndag, men vi ska nog hinna med en hel del ändå.

Heja Finnair

Vi vet inte exakt när Finnair började flyga från Umeå till Helsingfors. Kanske har de gjort det länge, men för oss var det först i höstas vi uppmärksammade denna linje. Mängder av fina biljetter uppenbarade sig plötsligt i alla våra sökningar. Umeå-Helsingfors-Ut i världen i stället för den gamla vanliga transiten på Arlanda.

Bra priser, bra tider. Vi hade verkligen kunnat boka hur mycket som helst, men nu blev det ”bara” denna weekend till Prag i april, juli-resan till Slovenien och familjeweekend till Riga i augusti. Så länge.

Bohemian Switzerland

Efter att vi bokat flyget någon gång i höstas, åkte jag ner till Stockholm på eventet Travel News Market och träffade där Tjeckiska Turistbyrån. Mötet slutade med att vi kommer att genomföra en heldagsutflykt tillsammans med dem och Northern Hikes  på söndag. Vi åker till Nationalparken Czech Switzerland och vandrar. Vi har drömt om denna nationalpark i åratal och dreglat över bilderna som med jämna mellanrum dyker upp på Instagram, så detta känns som en fantastisk möjlighet för oss att äntligen komma dit.

Första gången i Prag

Första gången det begav sig till Prag, för min, Gunillas del var 1993. Det var påsk även denna gång och det var en ”mini-tågluff” på drygt en vecka tillsammans med min syster. Vi reste till Prag och Budapest. Det var öststatskänsla och vansinnigt annorlunda. Vi bodde billigt som inackorderingar i rum hos familjer i båda städerna. All kommunikation med våra värdfamiljer måste ske på tyska mellan mig som läst detta språk i skolan och farmor eller farfar i familjen, dvs de som var gamla nog att ha hunnit lära sig de riktiga världsspråken innan öst blev öst och ryska var det som gällde i skolorna.

I Prag fanns exakt två affärer av västerländskt snitt. Det var Nike och Benetton som hunnit slå upp portarna med skyltfönster och moderna affärsinteriörer. Resten av klädaffärerna i Prag såg ut som kemtvättar, där kläder hängde på rad bakom disk och paranta kvinnor med  barska miner vaktade dem.

Både Prag och Budapest var så billiga att vi två studenter omöjligt kunde göra av med våra skrala reskassor på plats.

Jag och syrran har verkligen gjort seriösa räder där vi försökt hitta fotona från denna resa. Men förgäves. De är och förblir borta för oss båda två. Annars hade jag självklart förgyllt er dag med att publicera några godingar från denna resa.

Vädret i helgen

Vädret i helgen ser helt lysande ut för oss. Vad sägs om strålande sol och 18-21 grader! Ibland ska man ju ha tur också. Så nu drar vi iväg och njuter lite!

 

 

19 Comments

 1. Trevlig resa 🙂 jag har inte varit i Prag på 13 år så länge sedan. Då åkte jag å min mamma och mormor å firade hennes 75 årsdag. Det var mysigt. Älskade staden kramar

 2. Ha en fin resa! Var senast i Prag för några år sedan på vintern och älskade hur tom staden var då. Som att vintern skrämt bort alla lokala och turister. Stor kontrast till den andra gången under sommartid då jag var där. Njut! 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Tack! 🙂 Det är ju fördelen med lågsäsong. Är rädd att det kommer att vara väldigt mycket folk nu!

 3. Prag har aldrig besökts.
  Tror inte flygsträckan Umeå-Helsingfors funnits så länge, drygt 1 år eller lite längre.
  Vi tyckte det var så skönt slippa Arlanda, speciellt på återresan till Sverige.
  Har bokat julens långresa också med Finnair till jättebra pris.
  Visserligen flyger vi till Bangkok via HK men det valet var enkelt då vi sparar många tusenlappar.
  Önskar er trevlig helg.
  Titti

  • Gunilla Yourstone

   Tack! Nej det kan inte ha funnits så länge va. Vi tycker at det känns lite nytt och fräscht liksom att få ha Helsingfors som hub i stället för Arlanda. 🙂

 4. Åh, Prag har varit på listan länge, men det finns ingen plan för när det faktiskt ska bli av. Ska blir trevligt att följa eran resa. Vandringen ser ju dessutom helt fantastisk ut! 😀 Trevlig resa!

 5. Trevlig resa! Ser fram emot vandringsrapport.

 6. Vilka hisnande bilder! Hoppas ni får en underbar resa och en fin vandring. Vi som vandrat en hel del i Schweiz, men inte hört talats om Nationalparken Czech Switzerland är nyfikna. Ska bli kul att läsa om er upplevelse.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det blir spännande att se nationalparken med egna ögon. Hittade den via Instagram.

 7. Hej där! Vilken härlig & inspirerande blogg ni har !
  Finnair linjen Ume -Hel startade den 1 sep 2016. Går alla dagar utom lördag. Flygs av BRA på uppdrag av Finnair. Ett tips: Kommer man inte hem via direkt linjen finns många anslutningar via Bromma hem till UME.
  Tack för alla fina reseberättelser

  • Gunilla Yourstone

   Funderade innan på om det skulle vara Finnair eller BRA, så pass att jag kollade upp det en extra gång och det var Finnair. Men sen så var det ju ändå BRA! 🙂 Mycket trevligt flyg att ha tillgång till när man bor i Umeå.
   Kul att du gillar bloggen! 🙂

 8. Finnair (i samarbete med BRA) har flugit direkt Umeå-Helsinki sedan hösten 2016. Tänk vad ni har missat! Kanske dags att använda en ”vanlig” resebyrå för att få mer info vad som finns tillgängligt? 😉

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, vi söker ju alltid från Umeå så det har nog inte funnits de bra kombobiljetterna förut. Finnair kanske har börjat paketera dem bättre prismässigt? 🙂

 9. Patric"Bighoj"Pettersson

  Hej ! Första gången jag/vi besökte Prag var 2009 då vi var på mc semester.Jag blev helt betagen men min fru tyckte inte att det vart något speciellt.2011 åkte vi dit på hoj igen och nu började min fru oxå gilla Prag.Nu har vi besökt Tjeckien/Prag både med mc,bil,bil/husvagn samt med flyg några gånger.Samanlagt har vi varit där 13 gånger hittills och skulle blivit 14 nu i sommar ifall inte covid 19 kommit i vägen.Planerna är att vi ska bo där under sommarmånaderna då vi gått i pension.Förutom Prag har vi besökt Litomerice,Lidice,Kutna Hora och Cesky Krumlov.Cesky Krumlov som ligger på Unescos världsarvslista har vi besökt ett flertal gånger och lär med all sannolikhet bli fler återbesök till denna pärla.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det finns många pärlor i Tjeckien. Har ni besökt Bohemian Swisserland och Karlsbad någon gång?

 10. Patric"Bighoj"Pettersson

  Nej,de platserna har vi ej besökt men de lär nog bli i framtiden skulle jag tro.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *