Läste i måndags ett inlägg på bloggen Halloj Världen som verkligen triggade kart-nörden i mig. Den som förut brukade hänga med näsan över min stora tunga världsatlas. Som numera mer hänger på Google maps. Men som nu tvingade mig tillbaka till den där pappersboken. För säga vad man vill om Google Maps. Men latitud och longitud är de dåliga på att sätta ut.

Östligaste, västligaste, nordligaste och sydligaste platserna jag varit på, skriver Inger som driver Halloj Världen. Hon har uppnått imponerande positioner i alla väderstrecken. Vi själva har visserligen rest mycket, men våra resor har alla haft ett förbehåll. Vi måste vara hemma inom 2 veckor. Sedan några år tillbaka inom en vecka. Och då är det förstås svårt att uppnå några riktigt imponerande ytterpositioner. Destinationer som Patagonien, Söderhavet, Nya Zeeland och sånt kräver betydligt mer av sin resenär än en vecka eller två.

Men när tärningen väl var kastad, måste jag förstås mäta upp mina ytterpositioner, jag också. I den där atlasen.

Nordligaste punkten – Treriksröset

Medan jag väntar på den där underbara husbilsresan till Nordkap, så är och förblir den nordligaste punkt jag har besökt Sveriges nordligaste punkt, nämligen Treriksröset. Klassiskt och bra.

Treriksröset

Östligaste punkten – Tsukiji fish-market i Tokyo

Japan är helt klart det land längst österut som jag varit till. Och av de platser vi besökte i Japan, har Tokyo den östligaste positionen. Men inom Tokyo har jag inte riktigt koll, utan får steg för steg kart-googla de platser som vi besökte. Tsukiji fish-market blir resultatet. Denna enorma fiskmarknad som vi besökte tidigt en morgon. För att Lonely Planet talade om för oss att det var något vi borde göra. Här nådde jag mitt livs östligaste kulmen.

Läs också: 13 saker att se och göra i Tokyo – våra bästa tips


Sydligaste punkten – Godahoppsudden

Här fick Atlasen jobba lite med sina latituder, för Sydamerika ligger längre söderut än man tror. Men Sydafrika och Goda hoppsudden vann slaget som min sydligaste punkt.

Hit kom vi en eftermiddag i slutet på mars 2017. Ett svenskt filmteam var här samtidigt och filmade någon sekvens för ett matlagningsprogram på en doldis-kanal, minns jag. Och det var verkligen en sån där världens ände-stämning där ute på udden. Precis som man drömmer om att det ska vara.

Västligaste punkten – Muir Woods nationalmonument, Kalifornien

Här får man finlira lite. Helt klart är det ju Kalifornien som är min västraste punkt. Men exakt var liksom? Kalifornien har jag ju dessutom varit till två gånger, med två olika rutter. Men det blir min och Christofers resa 2008 som vinner. För denna gång tar vi hyrbilen till Muir Woods nationalmonument och når då en en punkt väster om själva San Fransisco någonstans där mitt bland de uråldriga giganterna till träd.

San Fransisco

Ja där har vi dem, mina punkter. Klår du mig i något väderstäck?

 

13 Comments

  1. Åh, kartnörderi ändå! Gillar sånt och skrev ju ett inlägg om mina flygplatser i samma sammanhang för ett tag sedan. Kanske måste göra ett sånt här också och kommer nog ha samma problem borta i västra Nordamerika. Fick ju använda måttband mellan flygplatserna SFO och YVR. 😛

    Tack för inspiration!

    • Gunilla Yourstone

      Ja kartnörderi är det bästa! 🙂 Kommer ihåg ditt inlägg om flygplatserna och blev då sugen på att göra något liknande. Vi får se hur det utvecklas.

  2. Hmm. Nu blir jag ju lite nyfiken vart jag har varit. Tror Godahoppsudden är samma som er i alla fall.

  3. Jag har inget att komma med när det gäller norr, syd och öst, men när det gäller väst så har jag kommit en liten bit längre ut på västkusten i USA. Efter att ha lusläst kartan nu så får jag det till att Gold Beach i Oregon är den västligaste plats där jag varit, men om man även räknar med platser där man bara åkt förbi i bil så verkar det vara en stad som heter Port Orford i Oregon. Har dock inte någon minne av när jag åkte igenom där, vet bara att jag gjort det 🙂 så därför räknar jag Gold Beach där jag sovit en natt på mysigt hotell för många år sedan.

    • Gunilla Yourstone

      Ju längre norrut man beger sig längs USA´s västkust, desto västligare blir det också, inser man ju nu. Skulle ha velat bila hela vägen norrut från San Fransisco någon gång.

  4. Kul att du hängde på! Och tack för länk. 🙂

    Av dina platser har jag kvar att besöka Sydafrika och Japan. Vi skulle ha åkt till det senare landet på höstlovet senast, men det kom en pandemi ivägen. Mellan Riksgränsen och Narvik har jag åkt både bil och tåg. SF har jag också varit i och sett Red Wood har jag också, men exakt var vi var minns jag inte, eftersom jag bara var 12 år. Som tur är har jag ju varit ännu längre västerut i och med besöket på Rarotonga, Cooköarna, så jag behöver inte försöka reda ut det.

  5. Väldigt kul info tack för att du delade

  6. Pingback: De nordligaste, östligaste, sydligaste och västligaste platser jag besökt – Liniz Travel

  7. Gunilla

    Spännande tema, kartboken är definitivt den mest lästa 🙂 Nya Zealand tror jag blir både syd och öst för min del, Oahu (Hawaii) som väst och nordligast är Arvidsjaur. Det finns mycket norr kvar att besöka! Drömmer om fler resor långt bort, snart, snart, snart… Eller varsomhelst faktiskt, när vi får resa igen. Ha en fin vår och sommar!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *