Jag är ju egentligen en bokläsare och lyckas man pricka in det så att man hittar en riktig superbok lagom till en långflygning, eller långresan med tåg, så är det ju få saker som slår att i lugn och ro få djupdyka i den ostört under en lång resa.

Men om jag inte har en sån bok på lut, tycker jag att det är rätt oslagbart att lyssna på poddar också. Om man hittar en podd som man gillar, kan man man dessutom ladda ner massor av avsnitt och sträcklyssna.

Här kommer mina bästa tips på poddar att ladda ner och njuta av på resan.

Skäringer och Mannheimer

Bäst, bäst, bäst. Mia och Anna är roliga och allvarliga om vartannat. Fast mest det förstnämnda. Största problemet är att man dessvärre gapskrattar rakt ut i flygplanet, tåget, gymmet eller var man nu befinner sig. Omöjligt att låta bli.

Hela 91 avsnitt finns att lyssna ikapp på, för den som ännu inte upptäckt denna pärla. Börja från början och arbeta dig framåt. Lyssna här.

P3 Historia

Henrik den 8:e, Gustav Vasa, Marie Antoniette och Katarina den stora och många, många andra historiska kändisar porträtteras på ett väldigt underhållande sätt. Men även mer historiska doldisar. Som Sofie Scholl, den unga tyska studenten som offrade livet i kampen mot nazismen. 39 avsnitt finns ute här.

Bästa poddarna

Sommar och vinter

Stor skillnad på kvalitet och underhållningsvärde förstås. Man får helt enkelt välja de man  är intresserade av. Eller ännu hellre, gå på rekommendation.

Jag rekommenderar bl.a. Katarina Wennstam, William Spetz, Kristina Sandberg (för den som läst hennes böcker om Maj), Mia Skäringer (igen), men i detta program blir problemet i stället att man gråter hejdlöst på det allmänna transportmedlet. Var tvungen att pausa detta program på väg till Riga i somras. Det blev lite för otyglat där ett tag.

Eller Magda Gads program. Jag klarade inte alla delar, utan fick ta ut hörlurarna en stund. Så starkt. Men så bra. Och så Sara Danuis förstås. Ett måste det också.

P3 Dokumentär

Jag tillhör dem som ofta kan känna att jag har svårt att få en röd tråd i stora händelser som präglat Sverige under en lite längre tid. Man läser lite här, ser några minuter på tv där osv. Men saknar sedan en sammanfattning. Här är P3 Dokumentär suveräna att lyssna på i efterhand.

Lyssnade faktiskt bara härom dagen på avsnittet om Hagamannen. Det mesta av historien utspelade sig innan jag flyttat till Umeå. Men precis i mina kvarter på Haga där jag rör mig varje dag. Medan jag lyssnar går jag och Trulle genom Hagaparken. Med en väldigt otäck känsla i magen.
Minns. Medan Haga-mannen ännu var ofångad gick jag mina långa ensamma kvällspromenader precis bakom Motorcentralens plåtverkstad. (Hagamannens arbetsplats där han ofta tryckte efter och ibland före sina dåd) För att jag är en sån som vägrar låta en sån som Hagamannen begränsa mitt liv.

Bästa poddarna

Mark och Jonas

Lite, lite flamsigt ibland kanske, men på det stora hela älskar jag dessa två herrar. Lyssna här.

Att resa-podden

Perfekt att lyssna på på väg ut på resa. Ett favoritavsnitt är när Annika och Lisa som driver podden intervjuar sina män om hur det är att leva med någon som alltid jagar äventyret och nästa resa. Lyssna här.

Bästa poddarna

Läs också: Bästa tipsen för att underhålla sig på långflygning – och rekvisitan du behöver.

 

2 Comments

  1. Åh, tack snälla för att du tipsar vidare om Att resa-podden. Springer mycket nu och det är SÅ mycket roligare/lättare/peppigare med en podd i lurarna. Tiden flyger fram!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *