Roadtrip på Färöarna. På Färöarna bör man helt klart ha bil. Att ta sig runt med buss verkar svårt eller mycket tidsödande om än inte helt omöjligt. Vi träffade en tysk kvinna i Danmark på vägen över som tänkte göra just det.
Att boka utflykter verkar vara extremt dyrt. Vi kollade på en köpt tur till Kalsoy i och med att det var så svårt att komma med färjan dit, men det kostade typ 2000 DKK per person för en dag.
Klassik roadtrip eller dagsturer från Torshavn?
Vi börjar väl här. För är det ens en klassisk roadtrip man ska göra på Färöarna eller är det bättre att bo i Torshavn och sedan göra dagsturer åt olika håll?
Det beror på, blir i vanlig ordning svaret.
Färöarna är litet. Man når utan problem alla delar av ögruppen som dagsturer från Torshavn. Om man vill. Ingen vits att planera en roadtrip från väst till öst med olika boenden varje natt, utav den anledningen i alla fall.
Anledningar till att köra en roadtrip
Vi tänker att det bästa med detta angreppssätt är att man får bo och äta middag i mindre byar och samhällen. Vi tror att det är jättemysigt att inkvartera sig i Gjogv eller Viðareiði för natten och ta del av den lokala byn under en kväll.
Sen blir det ju helt klart lite färre mil att köra, lite billigare bensinkostnad och fälle tunnelavgifter om man inte kör fram och tillbaka över öarna varje dag.
Anledningar till att utgå från Torshavn
Anledningarna till att i stället stationera sig i Torshavn och göra dagsutflykter är följande.
För det första är det skönt att ha samma hotellrum hela resan. Packa upp och bre ut sig lite. Det är vi annars inte så bortskämda med på våra resor.
Sedan är det i Torshavn som det finns ett utbud av lite finare restauranger. Det är rätt trevligt att botanisera bland dem på kvällarna faktiskt.
Sista anledning till att välja detta alternativ stavas vädret. För vädret på Färöarna är oförutsägbart, ofta dimmigt och väldigt lokalt. Om man bor i Torshavn kan man börja sin dag med att studera de webbkameror som finns uppsatta runt om på öarna och sedan välja dagens utflyktsmål utifrån var vädret ser ut att vara bäst.
Vi själva valde alltså detta alternativ, som då inte blir en äkta roadtrip, men som sagt har andra fördelar.
Vägarna
Vägarna på Färöarna är smala och utan vägren men i regel i rätt bra skick. Det mesta är asfalterat, det är först när man kommer ut till mindre besökta ställen som det blir grusväg och man får hålla ner hastigheten lite med tanke på vägskicket.
Rätt många av de mindre vägarna är så smala att man får planera sina möten och stanna och vänta in vid mötesplatser.
Tunnlarna och avgifterna
På Färöarna finns extremt mycket tunnlar. Dels består ju Färöarna av 18 olika öar och dels är dessa öar till stor del täckta av dramatiska, höga och svårforcerade berg. Massor av tunnlar har varit en absolut förutsättning för att skapa goda kommunikationer på öarna.
Dels finns det alltså en mängd tunnlar genom bergen. Dessa är gratis, men alla är inte tvåfiliga. Många av dem är enfiliga med mötesplatser inne i tunnlarna, skyltar vid infarterna visar vilken färdriktning som har väjningsplikt gentemot den andra.
Några enfiliga tunnlar har inte heller mötesplatser, utan i stället trafikljus i mynningarna. Endast en riktning åt gången får köra. Här tar det naturligtvis lite tid i anspråk att passera.
Sedan finns även tunnlar under havet som förbinder de större, mer centrala öarna med varandra. Dessa kostar pengar att köra i. Man betalar i efterhand via en webbsida, tunnil.fo. Till exempel kostart det 100 DKK för en tur- och returpassage med personbil mellan Streymoy och Vagar.
För den som vill hålla sina tunnelavgifter nere finns en alternativ bro för passagen mellan öarna Streymoy och Eysturoy. Den är gratis att passera över.
Färjorna
Till de öar som inte har tunnel- eller broförbindelse går det färjor. Det kan vara trixigt att få plats med bilen på dessa färjor när turisterna är många på plats. Kolla upp i förväg hur många turer som går och när man behöver vara på plats för att ha chans att komma med.
Här kan du läsa om vårt äventyr att ta ta oss över till Kalsoy med bilfärja.
Karta
I och med att Färöarna inte har fri roaming, valde vi att använda appen Maps på denna resa. I den kan man ladda ner kartor i förväg och sedan använda off-line i bilen när man kör. Den egna positionen syns på kartan även om man inte är uppkopplad mot internet.
Bensin
Bensin kostar ungefär som i Sverige. I regel tar man sig runt på en tank under en roadtrip på Färöarna.
Ta med egen bil eller hyra?
Ja vi förstår att de flesta inte tar med sig sin bil till Färöarna, utan hyr på plats. Men vi gjorde faktiskt just detta genom färjelinjen som förbinder Jylland med Färöarna.
Fördelar? Tja det blev ju extremt enkelt med packningen. Man packade som inför en normal roadtrip inom Sverige och sedan kunde all packning i lugn och ro ligga kvar i bilen under hela resan.
Oavsett, så räcker det bra med en vanlig 2-hjulsdriven bil med normal markfrigång. Vägarna är bra här på Färöarna. Som sagt.
Läs också: Att åka färja till Färöarna – och svar på frågan varför man gör det
Hur många dagar behöver man?
Det är förstås i vanlig ordning individuellt. Men på 4 dagar hinner man väldigt mycket. Vi hann med öarna Vágar, Streymoy, Eysturoy, Viðoy Borðoy, Kunoy och Klasoy på denna tid. Det vill säga det mesta av Färöarna.
Hade vi haft fler dagar hade vi åkt färja över till Mykines och kanske åkt fågelskådarbåt från Vestmanna. Eller satsat på en guidad heldagsvandring. Men de delar som går att nå med bil avverkade vi som sagt på våra 4 dagar.
Web cams och väderappar
Väderapparna kändes väldigt trubbiga på Färöarna. I och med att vädret var så oerhört ombytligt och lokalt. På vårt hotell blev vi istället tipsade om att använda webbkamerorna på denna sida för att själva visuellt avgöra var vi ville tillbringa dagen.
Lokala trafikregler
Färöarna har högertrafik och internationell vägskyltning. En sak skiljer sig dock från vad man kanske är van. Här har fåren alltid företräde i trafiken och att köra på ett får medför dryga böter.
Ingen allemansrätt
En annan sak som man måste tänka på är att Färöarna inte har någon allemansrätt. Så man kan inte bara stanna någonstans och kliva ur bilen och ge sig ut och upptäcka. Utan man får bara gå där det explicit är tillåtet.
Läs också: 20 udda och lite roliga fakta om Färöarna – visste du detta?
Missa nu för sjutton inga inlägg från Färöarna! Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.