Första gången vi besöker Rubjerg Knude är 2010. Vi är i Danmark på familjesemester. Hyr stuga vid havet i Lökken tillsammans med min syster och hennes familj. Rubjerg Knude är en fyr som liksom ligger inblåst i enorma sanddyner. En galen och häftig syn. Väldigt fotogenique.

Norr om själva fyren, upp mot Lönstrup hittar vi ytterligare ett fascinerande område. Det är branta stup mot havet. Av sand och jord. Rasar jorden kontinuerligt ner i havet här, frågar vi oss själva? Det ser så ut. Hus där uppe, alldeles för nära kanten. Hur vågar man bo där? Tänka om huset rasar ner i havet?

Vackert är området hur som haver och vi blir kvar i timmar i. Promenerar ovanför stupet och sedan nedanför på stranden.

Om vårt värdpar på Jylland

I år, på väg till Färöarna sover vi en natt i Danmark, i Hjörring. Vårt värdpar är konstnärer och tar emot gäster tre månader per år. För att sedan kunna resa för pengarna under vintern. De har två rum för uthyrning och är noga med att varje morgon äta frukost med sina gäster. För att lära känna alla.
– Sedan kan vi sitta hela vintern och minnas. Tyskan som reste själv. Det svenska paret där resan var en 50-års present.

Fuglsang Bed & Breakfast hittar du här.

Vårt samtal kommer in på fyren. Den minns jag väl sedan vårt förra besök. Fastän det var 11 år sedan.
– Fyren är flyttad nu inåt land, säger vårt värdpar. Räddad från att störta ner i havet på ett år när.

Fascinerande. På tillbakaväg behöver vi inte sova i Danmark, men väl spendera några timmar mitt på dagen mellan färjorna.
– Vi åker tillbaka till Rubjerg Knude, säger jag. Och kollar läget.

Om Rubjerg Knude

Rudbergs Knude är ett fyrtorn byggt år 1900. Sanddynerna som successivt kommit att omge fyrtornet gav en försämrad sikt och gjorde att fyren togs ur bruk 1968. Området där fyren står är utsatt för grav markerosion och sanddynerna är i ständig rörelse. Varje år försvinner några meter land ut i havet. Det hade därför beräknats att Rudbergs Knude ska störta ner i havet år 2020 ungefär.

2019 gav man sig dock på ett avancerat projektet at flytta fyren 70 meter inåt land. Den 22:a oktober genomfördes flytten. Det 23 meter höga och 720 ton tunga fyrtornet pallades upp med stålbalkar under och runt om och sköts sedan fram på någon form av räls. 4,5 timmar tog det att förflytta fyren de 70 metrarna till dess nya position. Flytten bevittnades av en stor publik och filmades även. Väl framme så stadgades fyrtornet med betong. Arbetet genomfördes av murarmästaren Kjeld Pedersen.

– Jag kan lika gärna säga som det är: Jag har aldrig försökt att flytta en fyr förr, säger Kjeld Pedersen till danska TV2.

Se filmen här.

Där fyren står nu beräknas den kunna stå i 40 år till.

Om vårt återbesök

11 år efter vårt första besök återser vi alltså Rubjerg Knude. Området är sig likt så till vida att vi fortfarande möts av stora sanddyner och ett fyrtorn mitt i. Men man ser att sanden flyttats bort från fyrtornet. Det är inte längre översandat, liksom dränkt i sanden. utan står fritt med avstånd till dynerna. Dynerna har även ändrat position. Då lutade de liksom ut mot havet. Nu sluttar de snällare. Är de också fixade med? Undrar vi. För att vara säkrare för besökare? Då varnade andra besökare oss för att gå för långt ut på dynerna. Eftersom stora sjok kunde rasa ut i havet. Nu ser det säkert ut.

Fast de sanddyner som vi stod på då är ju borta förstås. Har redan tagits av havet. Platsen där fyren tidigare stod är allra längst ut mot havet nu. På kanten.

Inte lika häftig syn som tidigare alltså, tycker vi om fyren. Men förstås härligt att fyren har räddats och finns kvar.

Samma med den där stupande strandremsan bort mot Lönstrup. Det markområde som vi gick på då är ju borta nu. Har försvunnit ut i havet. De hus som vi oroade oss för då, ja de är ju också borta nu. Dagens stig måste ju gå ca 70 meter längre inåt land än vad 2011 års stig gjorde.

Sånt är svårt att att ta in. Man får försöka fästa blicken 70 meter ut, 40 meter ovanför havsytan. Och tänka, där gick vi! Som en lufttomt, liksom.

Hur mycket mer land kommer att försvinna ner i havet? Hur långt kommer det att gå liksom? Hur mycket av norra Jylland finns kvar om 100 år? Och vart hamnar sanden och jorden i stället?
Går vi och funderar på där i solen vid den danska kusten. Men det var intressant att komma tillbaka och se hur det har blivit.

Bilderna från då, 2010


Läs också: Att åka färja till Färöarna – och svar på frågan varför man gör det

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

8 Comments

  1. Vi tror att vi var där med vår Fotoklubb 2017 (häftigt ställe att fotografera på). Då hade Lars varit där drygt 10 år tidigare. Vid hans besök låg en kyrka strax norr om fyren och vid vårt besök fanns bara en sten kvar där altaret en gång varit. Visst kan man fundera över vart norra Jylland tar vägen och vart allt land försvinner…..Att fyren flyttats hade vi inte en aning om, kul inlägg att läsa!

    • Gunilla Yourstone

      Ja våra B&B värdar pratade om en kyrka också!
      Det är läskigt och konstigt och fascinerande med denna erosion i Jylland.

  2. Så vackert ställe! 😊 Och härligt att de räddade fyren!

  3. Marianne Benjaminsson

    Besökte denna plats den 6 juni 2022 blev helt fascinerad av denna vackra kust planerar att återvända snart igen .
    Vi människor är så små så små mot naturens krafter

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *