Fastän vi rest så mycket som vi faktiskt gjort, har vi aldrig någonsin blivit utsatta för något brott på resa. Vi har inte blivit rånade, inte bestulna och inte utsatts för någon annat brott heller. (eller ja, lite lurad blir man väl kanske då och då, det ingår i konceptet resande på något sätt)

Detta beror rimligen på en kombination av tur och skicklighet, där turen förmodligen är avgörande. Vi har helt enkelt aldrig haft oturen att befinna oss på fel plats vid fel tidpunkt.
Men sen försöker vi faktiskt också att vara lite säkerhetsmedvetna, läsa på och inte ta för stora risker på resa.

Idag delar vi med oss av våra bästa tips för en säker resa. Men glöm inte bort att de allra flesta människor man möter på resa är vanliga hyggliga, hederliga människor som vill väl.

I Brasilien t.ex. hade vi fullt pådrag med säkerhetstänk och försiktighetsåtgärder, men den enda som mötte oss var vänlighet, nya bekantskaper och okända människor som hjälpte oss på olika sätt.

DSCF7128edited
Brasilien, ett vänligt land!

Att vara påläst

Man vinner mycket på att vara insatt i förhållandena i landet man reser till.
I vissa delar av världen kan säkerhetsläget dessutom ändras snabbt i samband med val, ny president/regerings tillträdande etc.

Om man vet hur pass säkert landet är kan man anpassa sitt eget beteende efter det. Det är ju t.ex. synd att nervöst ta taxi hem på kvällarna i Japan, när man med största sannolikhet kunde ha promenerat hem mitt i natten rakt genom stan bärandes på en hink med pengar.

UD´s app Resklar är ett bra ställe att läsa på om säkerhetsläget och kriminalitet i landet man ska till.

Förvaring av pengar ute bland folk

Vi tar alltid med våra värdebälten när vi reser utomlands. De bär man under kläderna, så att det blir näst intill omöjligt för en ficktjuv att komma åt pengarna. Behöver inte alltid användas, men kan vara bra att använda i vissa situationer. Vardagsplånboken lämnar vi hemma, utan tar bara med de kort, id-handlingar etc. som vi behöver på just den resan.

Bara mindre belopp i fickan och bara i ficka med dragkedja etc. Ingen handväska i ficktjuvstäta områden.

Ryggan kan man sätta på magen i sammanhang där det känns lite osäkert.

På resan ut och vid förflyttningar under resan, delar vi upp reskassan, så att pengarna finns på minst två olika ställen.

Vi använder alltid säkerhetsboxen på hotellrummet om sådan finns. När det inte finns kan man fördela pengarna, en del ligger i väskan på hotellrummet, en del tar man med sig ut under dagen.

Förstås ska man inte ha mer kontanter än nödvändigt, men vi reser ganska ofta till lite mer udda resmål där det kan vara komplicerat att ta ut pengar. Och då blir det ju ofrånkomligen en reskassa att släpa runt på.

Säkerhet på resan värdebälte

Bra värdebälten finns t.ex. här.

Smycken och dyra grejer

Alltför dyra grejer bör man lämna hemma när man reser. Samtidigt behöver man ju (i alla fall vi) ha med sin dyra kamera, sin iPad osv. Nåväl, då kan man i alla fall välja att flasha så lite som möjligt med dessa, lämna dem hemma kvällstid etc.

Pass/handlingar

Passet lägger vi i säkerhetsboxen på hotellrummet om sådan finns.

Vi har alltid papperskopior på passen liggande i våra resväskor, samt foton på passen i mejlen/Google drive.

Koll på väskan under resa/förflyttning

Vi är alltid noga med att hålla koll på våra väskor under flyg- och bussresor. Lämnar förstås aldrig något obevakat, låser resväskorna innan vi checkar in dem. När vi åker buss (och förresten även taxi) står vi alltid kvar och tittar att våra väskor packas med, innan vi kliver i och sätter oss.

Om man sover på bussar, bör man förstås ha väskan som huvudkudde.

Plånboksdummy till rånare

Ett sak som vi själva ännu inte provat är att i farligare områden bära med sig en plånboksdummie med lagom mycket sedlar i, samt några icke-giltiga kreditkort. Att ge bort till eventuella rånare i stället för den riktiga plånboken. Vi vet inte om de eventuella rånarna skulle gå på det eller om man själv en skulle våga gambla någonting om man väl hamnade i situationen?

Hur man beter sig på natten

Vi är gifta och medelålders och ger oss ärligt talat inte ut på så mycket sena äventyr på kvällarna. Vi har ju dessutom ofta en väckarklocka som ringer för det är något berg som ska bestigas, eller soluppgång som ska förevigas.

Men ett bra tips är att inte gå ensam på natten, eller att inte gå alls på natten beroende på var i världen man befinner sig.
Att inte dricka för mycket. Det är oftast då det händer.

Säkra leverantörer (taxi, utflykter m.m.)

På en del håll i världen bör man tyvärr boka taxi, utflykter etc via hotellet och inte ”på gatan”, p.g.a. risk för scams eller till och med rån.

Det är ju synd eftersom man egentligen vill att pengarna ska hamna direkt i fickan på den som utför tjänsten. Men vad gör man?

Säkerhet på resan

Första hjälpen/sjukvård

Vi har alltid med ett första-hjälpen-kit på våra resor.
Det kan vara bra att läsa på om statusen på sjukvården i landet innan man reser, så att man vet läget om något skulle inträffa.

Lägg in SOS Internationals akutnummer +4570105050 i telefonen, samt även  ”nära anhörig” inklusive landsnummer, +46 för Sverige.

Bra första-hjälpen-kit för resan finns här.

forsta_hjalpen Säkerhet på resan

Försäkringar

Att åka utan en gällande försäkring kan bli förödande om något händer.

Under vår resa till Kuala Lumpur för 1,5 år sedan råkade vi ut för en riktigt otäck och dramatisk olycka då en sten föll på Gunillas arm och slog upp ett sår ända in till skelettet.

Här har vi skrivit ett inlägg om det, samt om allt det vi lärde oss om reseförsäkringar i samband med den olyckan.

Scams

Mängden scams i världen, riktade mot turister tycks bara bli fler och fler. Och uppfinningsrikedomen verkar oändlig. Ett bra grundtips är att okända människor som kommer fram till dig på gatan och börjar tipsa dig om saker, eller vill gå någonstans och äta eller dricka med dig, oftast inte har ärliga avsikter. Taxi-chaufförer som har idéer om vart du borde åka istället för den plats du tänkt dig till har oftast provision. Samt, sist men inte minst, olika typer av rescue-centers och orphanages för djur eller barnhem för barn, är inte alltid vad de utger sig för att vara. Särskilt inte i fattiga länder.
Exempel på några kreativa scams hittar du här. Och ytterligare några som involverar djur här.

Säkerhet på resan

Övrigt

Anmäl att du reser till Svensklistan, Uppgifterna kan användas av UD/ambassaden för att snabbt kunna kontakta dig om en ”konsulär krissituation” skulle drabba det land du befinner dig i.

En lista över världens farligaste länder 2018 hittar du hos MatochResBloggen.

Välkommen att följa 4000mil.se på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

 

13 Comments

  1. Oj, vilka bra tips. Vissa hade jag förstås koll på, men lite nytt var det allt. Tack!

    Kram Lena

  2. Marina

    När vi var i Ho Chi Min fick vi faktiskt tipset av de som stod i receptionen att ta av alla smycken när vi gick ut. ”Just in case”, som han sa…

  3. Bra tips! Vi brukar också försöka vara lite försiktiga. Bland annat brukar vi fota av passen och förvara pengar och kort på lite olika ställen, så man inte ska behöva bli av med allt samtidigt … Det där med plånboksdummie var intressant, men det har vi inte provat …

    • gunilla yourstone

      Ja det är bra om man är lite förberedd och inte alltför naiv.
      Vi har inte testat dummieplånboken heller, bara fått tipset.

  4. Petter

    Jag har testat plånboksdummien ”skarpt” så att säga, i Nicaragua. Fungerade utmärkt, rånaren tog den och stack.

  5. Carina

    Bra tips. Men det är ju altid sunt förnuft som gäller. Har aldrig känt mig rädd på någon av våra resor. På Zanzibar gick vi till och med på stranden trotts råd om att få följe till hotellet som vi bara låg några meter från restaurangen. Aldrig haft några problem med att bära med oss kameror el väskor. Men jag är ju alltid väldigt uppmärksam på omgivningen och mina/våra saker.

  6. Åh vilka bra tips. Visste nog en del men fick med mig mycket nytt också. 🙂 Hur tänker ni med säkerhetsboxar på boenden som inte är fast i ett skåp/ väggen, använder ni dem ändå?

    • Gunilla Yourstone

      Oj, tror inte att vi stött på några sånna faktiskt. Men det låter ju lite riskabelt.

  7. Charlie

    Plånboksdummien funkade utmärkt i Spanien. Jag kände mig rätt nöjd faktiskt. Jag undrar hur rånaren reagerade när han upptäckte att de var värdelösa Kirgiztanska ”Som” och ett lika värdelöst SL-kort i plånkan 😀

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *