När man flyger in till Filippinerna landar man antingen i Manila eller i Cebu. Cebu som både är en ö, en provins och en stad (Cebu City), ligger centralt mitt i övärlden och härifrån är det lätt att ta sig vidare med flyg eller båt. Staden Cebu är stor, över 800.000 innevånare. Man landar på flygplatsen på Mactan-ön, Filippinernas nästa största flygplats. De flesta tar sig förstår vidare ut i övärlden, men kanske vill man vila ut några dag i Cebu innan man fortsätter. Resan från Sverige till Filippinerna är rätt lång och dryg.
Jag besökte Cebu två dagar i december och det här är de saker jag hitta att se och göra i Cebu City. Och på ön Cebu.

I Cebu City och på Mactan Island

I Magellans fotspår

Världsomseglaren Ferdinand Magellan var övertygad om att jorden var rund och för att bevisa detta ville han förstås segla runt jorden. I sitt hemland Portugal fick han ingen support, men de spanske kungen Filip II stödde Magellans idé och utrustade honom med fem skepp för expeditionen. Den 20 september 1519 gav sig skeppen av över Atlanten, via Magellans sund vidare till Stilla havet. När man framgångsrikt nådde Filippinerna under våren 1521 var den oerhörda och hädiska tesen bevisad. Jorden var runt och inget annat!

Magellan själv dog på Filippinerna, dödad av två pilar från en okänd soldat av stammen Lapu-lapu från ön Mactan, inte långt från dagens flygplats. Runt om i Cebu City och på Mactan finns diverse minnesmärken över Magellan att besöka. Bland annat hans berömda kors som han ska ha satt ner på Filippinerna för att markera landet som, från och med nu, kristnat. På Mactan Island finns även en staty av Filippinernas första hjälte, Lapu-lapu som slogs mot Magellan och hans spanska besättning. Den 20 meter höga statyn sägs stå på exakt den platsen där Magellan en gång stupade.

se och göra i Cebu

Casa Cordero Museum

Ett av Cebus äldre hus har bevarats som ett museum. Husets byggnadsstil är en mix av den filippinska byggtraditionen, där man byggde husen på pålar för att slå emot kontinuerliga översvämningar under regnperioden, spansk arkitektur som kolonialisterna fört med sig och kinesiskt hantverk, eftersom många kineser, som var skickliga hantverkare, kom till Filippinerna för att arbeta.

Ett vackert och rofyllt hus där man får en intressant inblick i dåtidens liv på Filippinerna.

se och göra i Cebu

Fort San Pedro

Mitt i Cebu, vid färjepiren ligger ett gammalt stenfort från 1700-talet. Det byggdes av spanjorerna för att försvara Cebu från angripare.

Åka jeepney

Passa på att prova att åka i en så kallad Jeepney, dvs en busstyp byggd av gamla amerikanska militärjeepar. Dessa färgglada alternativ till bussar finns i Cebu, liksom i Manila. Och snart kan de vara borta. Man vill ersätta dem med riktiga bussar. Mer miljövänligt och mer trafiksäkert.


Cebu Taoist Temple

Ett färgglatt buddhistiskt tempel med högt läge och utsikt.

se och göra i Cebu

Marknaden inklusive Durian

Inne i Cebu City finns en utomhus-matmarknad. Man bör hålla i värdesakerna här, men det finns mycket spännande i matväg att kika på. Vi köpte och provade den stinkande frukten Durian här.

se och göra i Cebu
Durian

Gitarrfabrik

Filippinarna älskar musik och därmed också gitarrer. Från början importerades alla gitarrer från Mexiko, men snart nog startade tillverkningen på Filippinerna av detta mycket populära instrument. I Lapu-lapu City på Mactan finns Alegre Guitars Factory med butiks-shop och gratis underhållning med sång och gitarrspel.

se och göra i Cebu

Seafood

Seafood ska man förstås passa på att äta på Filippinerna. På vår resa var det ett ständigt inslag. På Isla Sugbu Seafood City i Cebu City åt vi en helt galen seafoodmeny med massor av fisk och skaldjur i alla dess former.
se och göra i Cebu

Många härliga resorter

På Mactan Island finns massor av lyxiga resorter där man kan koppla av en dag eller två innan det är dags att bege sig vidare ut till öarna. Dessa två besökte jag. Väldigt snygga anläggningar på bekvämt avstånd från flygplatsen.

Dusit Thani Mactan Cebu Resort

Dusit Thani Mactan Cebu Resort finns en underbar infinitypool mot havet, balkonger med den där utsikten ni vet, rakt ut över havet och evigheten och en snygg Club-våning.

se och göra i Cebu
Jag vet. Jag har ju lovat att sluta med de här fotbilderna. Men när det sen dyker upp en infinity-pool så är det som att någonting händer med mig.


Crimson Resort & Spa

Den andra resorten jag besökte var Crimson Resort & Spa. Fantastiskt snyggt ställe med både vanliga rum och egna villor med pool. Samt en egen privat sandstrand för hotellets gäster.

Egen pool i bästa läge.

Längre bort på Cebu Island

Vi hann aldrig vidare från Cebu stad till resten av ön, men dessa två verkar vara de stora sevärdheterna, det som folk kommer till Cebu Island för att uppleva.

Dyka eller snorkla med valhajar i Oslob

Valhajarna levde sina liv fjärran från ståhej och turism. Allmänt illa omtyckta av de lokala fiskarna. Tills två sydkoreanska turister la upp en video på Youtube där de dyker bland ett gäng valhajar. Nu kommer alla turister hit. Fiskarna som nu gillar sina valhajar matar dem dagligen och kör ut turister på havet så att de kan snorkla och dyka med valhajarna. Om det genomförs på ett sätt som känns etiskt och med djurens bästa för ögonen? Ingen aning.

se och göra i Cebu
Foto: Klaus Stiefel

Kawasan Canyoneering

En äventyrsutflykt som ser riktigt häftig ut. Iförd flytväst och hjälm färdas man längs en flod och nedför vattenfall, genom att simma, flyta, hoppa och klättra. Hade jag haft chansen hade jag provat. Tror jag. Fast är ju lite rädd för sånt också. Om det blir för svårt liksom och risk att man kan skada sig.

se och göra i Cebu

Att ta sig till Cebu

Till Cebu kan du flyga med Emirates från Sverige med endast en mellanlandning och utan att behöva passera den, väl inte alltför lustiga flygplatsen i Manila. Från Köpenhamn flyger även Singapore Airlines med bara 1 stopp på vägen.

Läs alla våra inlägg om Filippinerna här.

Vill du läsa mer om våra resor? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.


Min resa till Filippinerna är en pressresa som arrangerats av Filippinska Turistbyrån

 

4 Comments

 1. Bra inlägg! Noterar för framtida Asienresor. Kawasan Canyoneering såg ju riktigt ballt ut! 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Ja jag blev sugen canyoningen. Hade chansen i Jordanien men backade då för att det var lite för avancerat, men detta såg lite lättare ut.

 2. vattenkran

  Bra tips på resa:)
  Är detta resmål anpassat till barn?

  • Gunilla Yourstone

   Det beror helt på hur man lägger upp resan och var man bor. På båda de hotellen som jag beskriver fanns barnpool, lekrum för barn, lekplats mm.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *