Zermatt i sydvästra Schweiz är en upplevelse utöver det vanliga. En sagoby, fast med ultralyxturism liksom. En bubbla utanför det vanliga livet helt klart. Dessa saker ska man absolut passa på att se och göra när man befinner sig i Zermatt.

göra i Zermatt

1. Kolla in Matterhorn

Orsaken nummer 1 till att man åker just till Zermatt av alla Schweiz byar är kanske och förmodligen just Matterhorn. Det kända berget med den utmanande formen. 4 478 meter över havet är Matterhorn inte högst av någonting alls. Men ändå kändast i området.

Matterhorn syns från många platser i Zermatt, många hotellrum och lägenheter har också utsikt mot berget. Väl uppe bland Zermatts omgivande berg har man Matterhorn i blickfånget praktisk taget hela tiden. Om vädret är det rätt vill säga och Matterhorn är molnfritt. Matterhorn har nämligen en tendens att dra till sig moln. Finns de någonstans på himlen kan man ge sig tusan på att de finns just runt Matterhorn.

2. Gornergrat

Till berget Gornergrat går Gornergratbahn, en 125 år gammal järnvägssträckning som definitivt tillhör världens vackraste, där den slingrar sig upp runt Zermatt och vidare upp på Gornergrat, jämsides med en mäktig glaciär.

Väl på plats på toppen ska man passa på att vandra ner till Riffelberg, en lägre station längs Gornergratbahn. Läs om vår dag på Gornergrat här.

göra i Zermatt
göra i Zermatt

3. Mattehorn Glaciär Paradise 

På toppen av berget Klein Matterhorn ligger Matterhorn Glacier Paradise. Det är en turistanläggning på c:a 4000 meters höjd. En isgrotta med skulpturer, ett utsiktsdäck, restaurang och en biograf med en film om Zermatt och Materhorn, hittar man här. Utomhus är det evig vinter med snö, glaciärer och skidåkning året runt. Läs mer om vårt besök här.

göra i Zermatt
göra i Zermatt
På väg upp

4. Vandra (t.ex. Matterhorn Glacier Trail)

I Zermatts omgivningar finns massor av förstklassig vandring. Bara att välja vad man vill ge sig på. Vågar vi t.ex. föreslå Matterhorn Glacier Trail, en utomjordisk vacker vandring i högalpin miljö.

göra i Zermatt

5. Glaciärexpressen

Från Zermatt utgår en av världens mest kända järnvägslinjer, nämligen Glacier Express som går ända bort till St Moritz. För många är detta huvudanledningen att besöka orten. Vi gjorde en specialare och åkte samma sträcka fast med lokaltåg. Det gick ju också bra och blev betydligt billigare.

göra i Zermatt

6. Goat Parade

Är det här något genuint? På riktigt liksom? Undrar vi först när vi för första gången springer på Zermatts getparad. Men nej det är ju arrangerat av turistbyrån, men rätt charmigt ändå. Och världsunikt.

Under 6 veckor varje sommar spatserar en gethjord tillsammans med sina herdar rakt igen Zermatt längs huvudgatan. Söderut på morgonen klockan 9 och norrut igen på kvällen klockan 17.

Herdarna är supersöta i broderade klarröda skjortor.

göra i Zermatt

7. Alphornblåsning

Vi besökte Zermatt under folklore week och kanske var det därför, men vi sprang på alphornsblåsning lite överallt i stan. Ett gäng folkdräktsklädda blåsare gick runt på kvällarna i byn och spelade på olika torg. Och uppe på Gornergrat träffade vi på en ensam blåsare i fritidskläder och med lite sämre teknik. Jag tar mig friheten att gissa att han tagit en av de mycket populära kurserna i alphornsblåsning och nu praktiserade sina kunskaper på denna mäktiga plats.

Man kan alltså vandra runt i Zermatt och hoppas på turen att få ta del av en uppvisning, eller så anmäler man sig själv till en kurs.

göra i Zermatt

8. Korsa hängbron vid Furi

Från Furi linbanestation är det 10 minuters vandring upp till en rätt cool hängbro över Gornerschlucht gorge. Den är 100 meter lång och 90 meter upp över marken. En avstickare på totalt under timmen på väg ner från Klein Matterhorn.

göra i Zermatt

9. Åka skidor (även på sommaren)

För den som vill åka skidor är Zermatt den perfekta platsen året om. Uppe på Klein Matterhorn såg pisterna inbjudande och perfekta ut även i juli. Här kan man också passa på att åka över till Italien.

10. Rothorn och Sunnegga

Det tredje av Zermatts tre bergsmassiv, och den enda av de tre som vi aldrig hann till under våra 3 dagar. Men här ska finnas fina vandringar och fantastiska vyer av Matterhorn.

11. Närkontakt med glaciär

Zermatt är den perfekta platsen om man vill ha närkontakt med glaciärer. Vår favoritplats för denna aktivitet är sista linbanan upp till Matterhorn Glacier Paradise. Riktigt maffiga glaciärvyer!

göra i Zermatt

12. Isklättring

För den äventyrslyste finns här perfekta möjligheter att prova isklättring. I linbanan upp till Klein Matterhorn hade vi sällskap av fler isklättrargäng som sedan gick upp mot Breithorn.

göra i Zermatt
Breithorn

13. Hörnlihütte och Hörnlitrail

Alltså vi gick bara en liten bit på Hörnlitrail, Christofers balansproblem och svindel skulle aldrig ha fixat denna led i sin helhet. Men utifrån det lilla vi upplevde, samt att vi såg vandrarna som gick denna led längs bergskanten och uppe på krönet. Hörnlihütte såg vi också, högt där uppe, granne med det mäktiga Matterorn. Wow säger vi bara, om man har de fysiska förutsättningarna för denna led bör man absolut gå den.

göra i Zermatt
göra i Zermatt
Hörnlihütte

14. Se murmeldjur

En höjdpunkt vid varje besök i Alperna är ju att få närkontakt med ett gulligt murmeldjur. Förra året i Schweiz sprang ett murmeldjur praktiskt taget in i mig på min väg från Brienz Rothorn till Türren. I år såg vi ett från tåget upp till Gornergrat. Det gäller att ha lite tur och att inte vara precis där alla andra turister är.

Ett murmeldjur från förra året

15. Gorner Gorge

Längst in i Zermatt-dalen ligger kanjonen Gorner Gorge. Här har gångbroar i trä byggt längs med klippkanten.

16. Bahnhofstraße

Redan när vi kliver av tåget första dagen i Zermatt och börjar leta efter vår hotell, får jag det där berömda pirret i magen. Som jag alltid får när jag hittar en plats som jag verkligen gillar. Zermatt centrum och Bahnhofstraße i synnerhet har en otroligt cool wibe där butiker med obscent dyra klockor och snobbiga restauranger där menyn startar på 40 schweizisk franc, trängs med svettiga äventyrare med stora ryggor med isyxor och hjälmar på. Detta är verkligen platsen för alla som älskar outdoor, Alperna och Schweiz.

göra i Zermatt

17. Njuta av en bilfri stad

Zermatt är helt bilfri. Några kilometer i från den lilla staden är det tvärstopp för alla som kommer med bil. Som turist finns bara ett sätt att anlända, nämligen med tåg.

De transporter som trots allt måste ske inom Zermatt sköts av små el-fordon, som våra svenska moppebilar ungefär, fast på el då. Varje hotell med självaktning håller sig med en egen sådan för att på begäran hämta gäster på järnvägsstationen. Att äga ett sådant fordon privat tycks förbjudet, för vi ser dem bara med loggor. Själva går vi förstås.

18. Shoppa outdoor

Är det någon gång man ska gå crazy på outdoor-shopping, så är det nog här. ALLT finns. Alltså verkligen. Själv upptäcker jag märket Icebreaker när jag är i Zermatt. Och visst blir det en ull-tshirt.

19. Skippa de dyra restaurangerna

Schweiz är perverst dyrt. Zermatt är snäppet värre. Vi kastade faktiskt in handduken direkt i år, utan att genomlida en enda middag med antingen ostfondue på formfranska och burkgrönsaker eller fläskkotlett med stabbig champinjonsås och gick i stället på Coop och köpte riktigt god färdigmat som avnjöts på vår förstklassiga balkong. Matkostnaden hamnade därmed på 250 kr per person och dag. Helt okej. Det enda som känns riktigt prisvärt i Schweiz är förresten vin i butik. Billigare prisnivå än hemma.

Jag på vår härliga uteplats

20. Matterhorn museum

Ett museum under jord med ingång genom en glas-igloo. Här kan man lära sig mer om Zermatts historia och alla de äventyrare som bestigit och försökt bestiga Matterhorn genom tiderna.

göra i Zermatt

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

2 Comments

  1. Ser magiskt ut! Vi har inte varit i Schweiz på säkert 15 år. Och vi har inte varit där många gånger. Blir inspirerad på många sätt bara av att se bilderna. Det får nog bli en tur dit. Fast hur ska man prioritera sina resor🧐
    Det är frågan vi ställer oss hela tiden…

    • Gunilla Yourstone

      Före 2019 hade vi bara gjort något enstaka besök i Schweiz. Den sommaren tågluffade vi runt där i en dryg vecka, och är sedan dess fast. Nu är det ett av våra absoluta favoritländer i Europa (Italien är det andra) och vi längtar ständigt tillbaka. Tyvärr är det rätt dyrt, men det löser vi med att skippa restaurangbesöken här och att ta små portioner i taget av Schweiz varje gång och kombinera med andra billigare destinationer.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *