Nej Dubai är inte Gran Canaria, hur hårt resebyråerna än vill marknadsföra det så.

Dubai är en del av en muslimsk stat med sharialagar och straffskala därefter. Dock görs många undantag för turister, men inte hur mycket som helst.
Detta gäller i Förenade Arabemiraten.

Sharialagar i Dubai

Alkohol

Alkohol är förbjudet i Dubai. Ingen alkohol säljs i affärer eller på restauranger. Som boende i landet är det i stort sett omöjligt att få tag på alkohol (och alltså dessutom förbjudet).

Men man gör undantag för icke-muslimska turister. Turister får köpa alkohol på vissa hotell, vanligen de i den övre prisskalan och på vissa lyx-betonade restauranger, typ Dubai Creek Golf and Yacht Club. En öl kostar ungefär 150 kr här. Turister får också föra in alkohol i landet. Vid bagagebanden på Dubais flygplats finns en dygnet-runt öppen taxfree-butik som servar anländande, törstiga turister.

Att uppträda berusad på stan i Dubai leder till arrestering och straffpåföljd.

Sharialagar i Dubai
Vårt livs dyraste Cerveza?

Narkotika

Nu tänker vi ju förstås inte att någon av våra läsare är intresserade av att använda, köpa eller föra in narkotika i Dubai.
Men problemet är att vissa mediciner kan innehålla ämnen som är narkotikaklassade i Dubai utan att vara det i Sverige. Och det kan förstås ställa till problem i tullen om man försöker föra in något av dessa läkemedel i landet. All hantering med narkotika medför mycket hårda straff i Förenade Arabemiraten, så detta är verkligen inget man vill ska hända.

Vi hade läkemedel som vi behövde ta med och gjorde så här:

Vi mejlade Förenade Arabemiratens ambassad i Stockholm på adressen: stockholmemb.arc@mofaic.gov.ae och uppgav preparatets namn, inklusive en länk till FASS för preparatet och frågade om det var okej att föra in i landet eller ej.

Inom något dygn fick vi svaret:

Hello
We recommend that doctor write (all kind of personal use medicine) in english about that you are using this medcine and this doctor certificate  attest from Notery public and if someone ask in UAE then you can show this doctor certificate

Med vänlig hälsning,

Consular Affairs Section
Embassy of The United Arab Emirates – Sweden

Sagt och gjort ett sådant intyg införskaffades och fördes med in i landet. Medicinerna förvarade vi förstås i originalförpackning.

Sharialagar i Dubai

Klädsel

Det allmänna rådet brukar vara att skyla knän och axlar om man är kvinna. Vi träffade dock på alla upptänkliga klädstilar väl på plats i Dubai. Kort shorts, linnen, bara axlar osv. Men kanske är det så att man (här liksom på väldigt många andra platser på jorden) har lättare att få respekt av omgivningen om man klär på sig lite lagom mycket?

På stranden och vid hotell-poolen är baddräkt eller bikini tillåtet, men ingen annanstans.

I moskéer gäller andra klädregler, läs mer om vårt besök i Sheikh Zayed Mosque här.

Sharialagar i Dubai

Kroppskontakt

Enligt islamisk lag kan det leda till böter eller fängelsestraff att visa ömsesidiga kärleksbetygelser (t.ex. kyssar, smekningar eller hålla handen) offentligt.

En bekant berättade att på hennes hotell satt det en vakt vid poolen, som blåste i en visselpipa och gestikulerade vilt varje gång ett något par hade någon form av fysisk kontakt i poolen.

Utomäktenskapliga sexuella förbindelser är förbjudna och leder till fängelsestraff om polisanmälan görs. Men normalt görs ju ingen polisanmälan mot besökande turister. Dock, har det förekommit våldtäktsfall där offret riskerat fängelsestraff, eftersom hon ”haft utomäktenskapliga förbindelser”.

Sharialagar i Dubai

Homosexualitet

Homosexualitet är förbjudet och straffas.

Ramadan

Under Ramadan är det förbjudet att äta, dricka och röka på offentlig plats. Även för turister.

Sharialagar i Dubai

Förneka Gud – Hädelse

Att häda är ett brott vars hårdaste straff är döden. Bäst att hålla tungan rätt i mun för alla ateister, med andra ord.

Övrigt

Tala inte illa om landets ledare, undvik svordomar och oförskämda gester. Undvika att ta bilder av kvinnor och familjer utan tillstånd, respektera offentliga byggnader och deras flaggor.

På en del av Dubais stränder råder fotograferingsförbud. Man brukar ändå kunna fotografera sina egna familjemedlemmar i vattnet och tar någon översiktsbild. Men att fota andra badgäster är ingen bra idé.

Sharialagar i Dubai
Busted…

Läs alla våra inlägg om Dubai här.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook och Bloglovin för mer resetips i dina flöden.

 

17 Comments

  1. Intressant och viktigt inlägg! Det är lätt hänt att tro att alla turistmål är anpassade enbart för våra semesterändamål … Man får inte glömma att man besöker en annan kultur! (Jag skulle behöva kolla mina mediciner om jag åkte!!!)

    • Gunilla Yourstone

      Ja man måste veta vad man ger sig in på.
      Det där med medicinerna kändes riktigt otäckt först, men efter mejlinstruktion från ambassaden kände jag mig lugnare.

  2. Väldigt bra inlägg, intressant! Jag har inte varit i Dubai och aldrig riktigt varit sugen på att åka dit, inlägget ändrade inte på den saken. Fast det var ju heller inte meningen 😉

    • Gunilla Yourstone

      Hehe, nej min mening är nog att upplysa så att man är medveten om vad man ger sig in och och vilja spelregler man så att säga säger jag till, så att säga.
      Men ganska många länder nu börja ju ha sharia-lagar och vi vill inte utesluta dem från våra resor. Iran tex är vi jättesugna på, men då är det bara till att dra på sig en slöja. Fixar jag det?

  3. Tua Stenström

    För några år sedan bodde min syster med familj i Dubai, och vi åkte ner och hälsade på. Eftersom de hade bil åkte vi omkring en del. En gång, på väg hem från Oman, stannade vi vid en underbar strand och badade. Den var alldeles folktom konstigt nog. De traditionellt klädda som vi såg försvann från platsen. Det visade sig snart att de hade hämtat polisen, som kom för att muntligen och skriftligen upplysa oss om att vår klädsel, både männens och kvinnornas, var olämplig.

  4. Bra information om saker att tänka på! Tror många inte tänker på att kolla upp sånt inför sina resor. Inga omedelbara planer om att åka till Dubai, men inser att jag nog ska kolla upp mina mediciner.

  5. Intressant inlägg! Blir spännande att följa FEA:s utveckling, jag gissar att Sharialagarna inte kommer gälla forever

    • Gunilla Yourstone

      Intressant. Mitt intryck är att det går åt andra hållet. Fler länder går mot sharia. Radikaliseringen inom islam vinner mark.

  6. Ooops. Jag vet inte om jag längre vill resa till Dubai 🙁

    Kram Lena

  7. Det stämmer inte alls att alkohol är förbjudet och som boende i landet kan jag intyga att det är långt ifrån omöjligt att få tag på alkohol. Vi har alkohol licens som utfärdas till icke muslimska och har många ”systembolag” att handla lagligt på. Vi har till och med hemkörning när du beställer via internet!

    • Gunilla Yourstone

      Hej Ida. Jag utelämnade den delen, att specialregler gäller för västerlänningar som är i Dubai på jobb. Tänkte att det var mer relevant att läsa dels om vad som gäller för lokalbefolkning och gästarbetare, dvs merparten av de boende i Dubai, samt för den som är där som turist.

  8. Marcus

    Sluta kalla sharia lagar för kultur. Då kan man kalla nazism för gammal kultur också. Är inget annat än kvinnoförtryck från medeltiden. Obegripligt svenskar åker dit o vurmar för sådan skit.

    • Gunilla Yourstone

      Jag kan inte se att jag skrivit ”kultur” någonstans?
      Sen tycker väl jag att det allra värsta med sharia är straffskalan med dödsstraff, lemlästning och piskstraff.
      Jag skriver om sharia och vad som gäller för att göra besökare uppmärksamma på vad som gäller och vad som pågår i landet. Att åka till ett land och blunda för barbari, förtyck och tortyr är väl sämsta möjliga läge. Bättre att vara påläst.

    • ni åker ju till thailand, en diktatur med kvinnoflrtryck.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *