Siargao, den lilla pärlan till avlägsen ö som jag fick äran att upptäcka i december. Mangroveträsken som inte rensats bort och avverkats för att ge plats för turisternas stränder. Bananträdsskogarna över böljande kullar. De små byarna, vattenbufflarna som brukar jorden. Det stilla livet på landet. Dit turismen ännu inte kommit. Flygplatsen med sitt 5 meter långa bagageband.

I två dagar får vi njuta av lugnet, stillheten, det ännu oförstörda. Höra vågorna slå mot stranden. Se solen långsamt sänka sig. Ja, jag blev kär i Siargao. Jag drömmer om att återvända en dag. Stanna längre och leva långsammare. Hinna prata med fiskarna på stranden och killen som just köpt baren på andra sidan stora vägen. Hinna vandra längs stranden och se var den tar slut.

Här kommer min guide till Siargao. Så länge. Tills både ni och jag hinner dit. Igen.


Siargao

Att göra på Siargao

Turismen på Siargao är småskalig, ja. Men surfarna har varit här ett tag, på sin strand Cloud 9. Och några turistattraktioner, med natur och hav i fokus, har hunnit se dagens ljus.

Sugba Lagoon

En fantastiskt drömsk plats. Mitt ute i det väldiga mangroveträsket, döljer sig en klargrön lagun. Stilla som en insjö. Men en vik av havet. Från den lilla byn Numancia tar vi en pumpboat ut på havet och mangroveträsket. Stannar till vid ett utkikstorn, åker sedan vidare mot lagunen där ute. På plats vid Sugba Lagoon kan man hyra kajak eller bräda för Stand up Padling. Jag testar SUP, brädan funkar även utmärkt att snorkla ifrån. Latmanssnorkling.
Läs mer om min utflykt till Sugba Lagoon här.

Siargao

Island hopping

Från General Luna kan man hyra båt och båtsman för en Island Hopping tur ut till öarna utanför Siargaos södra kust. Guyam Island som ligger närmast, är en mycket liten obebodd ö. En kort båtresa bort ligger en så kallad Naked Island, dvs en helt ”bar” ö, utan växtlighet och som kan försvinna ner i havet i bland vid högvatten, stormar etc. Daco Island är den största av öarna på turen. Här finns en lokal befolkning och det går att stanna över natt. Som campare eller i enkla stugor.
Gemensamt för alla tre öarna är att de har underbara sandstränder.

Siargao
Siargao

Fisk och skaldjur åt vi ”hela tiden” i Filippinerna. Men den maffigaste måltiden var kanske ändå den på Dago Island. En enkel restaurang serverade maten i små skuggade ”bås” direkt på stranden.

Siargao
Där är den! Den nakna ön.

Siargao

P800 – P2000 (150 – 400 kr år 2020) kostar en Island Hopping-tur inklusive båt, lunch, avgifter till öarna och guide.
Siargao

Surfa på Cloud 9

Cloud 9 är en ikonisk surf-strand med perfekta vågor. Om det inte är surfingen man är här för, så bör man ändå passa på att prova. Solnedgången här är inte så tokig den heller.

Siargao

Magpupungko Rock Pools

På östra sidan av Siargao ligger Magpupungko Rock Pools. En naturlig havspool som översvämmas av tidvattnet och bara blir synlig när det är ebb. Vi anländer i sista sekunden nästan, tidvattnet strömmar in med en kraft som gör oss ödmjuka. Hinner se poolen och tar en snorkeltur i den. Medan vattnet fyller på utifrån havet.

Siargao  Siargao

Stränder

Cloud 9

Som sagt. Episk surfstrand. Läs om när jag (nästan) surfade där.


Siargao

General Luna

6 kilometer söderut längs kusten från Cloud 9 ligger General Luna Beach, Siargaos mest kända strand. I detta område där dessa båda stränder ligger, hittar man också 90% av alla hotell och restauranger på Siargao.

Magpupungko Beach

Magpupungko Rock Pools finns även en strand. Man betalar en inträdesavgift för båda.

Var ska man bo?

De flesta turisterna på Siargao bor alltså i anslutning till Cloud 9 eller General Luna. Vi bodde på Siargao Bleu Resort and Spa. En nybyggd galet snygg anläggning med villor i swim-in-läge mot poolen. Ligger i norra änden av General Luna-stranden. Alla hotell är småskaliga anläggningar med fristående stugor eller låga byggnader i ett eller två plan.

Andra boenden  som verkar grymt mysiga är Sol y Mar Beach Resort och Romantic Beach Villas, både med med perfekta strandlägen längs General Luna Beach.

Romantic Beach Villas

Sol y Mar Beach Resort

Äta ute

Den snyggaste restaurangen med den bästa maten som vi provade under våra dagar på Siargao, var italienaren Kermit Restaurant, nere i General Luna.


Att ta sig till Siargao

Cebu Pacific flyger direkt från Manila två gånger om dagen. Philippines Airlines flyger från Cebu en gång dagligen och Cebgo/Cebu Pacific även de en gång dagligen.

Siargao

Läs alla våra inlägg från Filippinerna här.

Gillar du också oexploaterade öar? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

4 Comments

 1. Ewerth Henryson

  Jag har varit på denna fantastiska ö, men då fanns det inte flyg utan fick åka båt i 4 timmar. Det var det värt och jag kommer att åka dit snart igen.
  Ewerth

  • Gunilla Yourstone

   Åh vad spännande. Ön har säkert förvandlats en del sedan du var där. Men kanske inte SÅ mycket ändå. Fortfarande mycket besöksvärd.

 2. Anette

  Ser underart ut! Tack för att du delar med dig! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *