Innan vi ens påbörjar den här bloggposten måste vi nog inleda med att förklara för våra yngre läsare vad i all världen Spara och Slösa är för något.

Spara och Slösa var två flickor som förekom i Sparbankens barntidning Lyckoslanten när typ våra egna föräldrar var barn. Redan på vår tid var de hopplöst passé men ändå något man fortfarande hörde talas om. 

Spara var blond, flitig, dygdig, händig och hjälpsam, ratade allt osunt och struntade i simpla nöjen som godis, ”magasin”, parfym, smink och flärd. Istället sparade hon sina pengar enligt Sparbankens ideal, sydde sina egna kläder, ägnade sig åt sunt friluftsliv. Slösa å sin sida hade mörkt, stripigt hår, kastade bort sina pengar på nöjen och skräpkonsumtion, vilket – förutom att hon alltid var utfattig – straffade sig på allehanda vis. Hon fick tandvärk och magont av för mycket godisätande, förkylning och reumatism av att klä sig för tunt, blev skallig efter att ha bränt håret med sin locktång, och blev påkörd när hon rusade till gottkiosken.

Blir du en Spara eller Slösa på resa?
Kolla Slösas spargris gråter!

Nåväl, nu är idealen annorlunda och det är både accepterat och ”inne” att sätta sprätt på sina pengar och unna sig.

På resa har dock båda dessa livsstilar sina fördelar.

Sparar man och lever lite budget, räcker ju pengarna längre och man har råd att vara borta längre, resa oftare och till exklusivare destinationer. Eller råd med båda resa och saker man vill unna sig hemma.

Vi brukar alltid börja att tänka så. Vi köper alltid världshistoriens billigaste flygbiljetter. Kikar på prisvärda hotell. Även om vi inte löper linan ut och bokar de allra billigaste budget-alternativen.

Men sen kommer frestelserna. För det där hotellet med havsutsikt från altanen ser ju bra trevligt ut! Vi är alltid vansinnigt svaga för en vacker utsikt eller en snygg inredning, så är det bara.

Svåra val. Ska vi köra på det där enkla boendet i Logarska-dalen i Slovenien? Men klarlackade furumöbler? Eller är det värt pengarna att i stället boka in sig på hotellet med spa och utomhuspool? Ser sig själv skvalpa runt där efter en lång vandringsdag. Med den utsikten! Kanske rent av med något mousserande för handen?

Blir du en Spara eller Slösa på resa?

Och så är man igång. Det ena ger det andra. För när man ändå åker så vill man ju göra den där helikopterturen över Victoriafallen. Ridturen på stranden, båtturen, luftballongfärden. När man nu ändå är där. Once in a lifetime.

Blir du en Spara eller Slösa på resa?

Och varför i hela världen ska man äta och dricka på tråkiga ställen, när det finns restauranger med utsikt över hela stan. Lite dyrare bara? Afternoon Tea på 122:a våningen?

Blir du en Spara eller Slösa på resa?Blir du en Spara eller Slösa på resa?

Nej, vi är tyvärr (?) ganska duktiga på att unna oss på resa. Trots att vi inser att det kanske ibland vore smartare att hålla igen kostnaderna lite.

Hur gör du? Blir du en spara eller en slösa på resa?

Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

18 Comments

 1. Johanna

  Hej! Roligt inlägg! Mina barn får hem lyckoslanten från skolan och sista sidan är det spara och slösa så de lever vidare i allra högsta grad! Själv är jag en spara hemma för att vara en slösa på resa😎🤗

  • Gunilla Yourstone

   Det var som sjutton. På wikopedia, eller var jag nu läste stod det att serien upphörde på 60-talet. Hoppas inte spara är blond och slösa är mörk nu också!!

 2. Margareta

  ”Extra allt” -på resa blir det nog ofta 😀 Helikopter och ballong, jajamen! Och två vandringar till gorillorna. När man nu ändå är där..😉 Sen behöver det inte vara överdrivet lyxigt. Men gärna upplevelser!

  • Gunilla Yourstone

   Åh två vandringar till gorillorna! Nu blir jag verkligen avundsjuk!
   Rätt att unna sig om man har möjlighet. 🙂

 3. Vad det gäller upplevelser unnar vi oss allt vi vill. (Inte kul att komma hem och känna: varför gjorde vi inte det?)
  Sedan kanske vi sedan blir lite Spara vad gäller boende och utemat.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är ju i så fall boendena man har möjlighet att spara på. Upplevelserna vill man ju som sagt inte vara utan. 🙂

 4. Här är det oftast spara som gäller, dock ej ”in absurdum” men tänker alltid till vad vi spenderar pengarna på.
  Blir så när man är bortrest längre perioder.
  Billiga flygbiljetter jagas alltid.
  Fast ibland unnar vi oss något extra, t.ex. ett fint hotell, lyxig middag eller som nu taxi till/från Frigiliana.
  Titti

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är stor skillnad på att vara ute länge och resa. Då går det ju bara inte att ”slösa”.
   Lyxen blir i stället längden på resan. 🙂

 5. Jag gör nog oftast precis som er. Börjar snålt och sparsamt med att hitta billiga flygbiljetter och då tänker jag att när jag nu bokat så billigt flyg så kan vi unna oss ett dyrare hotell och sen är det igång 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, ja precis. Om man sparat på nått så blir man så sjukt nöjd med sig själv att man tycker att man kan slösa på något annat. 🙂

 6. Jag är född -85 och läste Lyckoslanten med Spara och Slösa i skolan. Har alltid varit en spara och det är jag på resor också. Dock unnar jag mig gärna att resa i business. Hotellen får också kosta för jag älskar pooler. Däremot mat är inte något jag gärna slänger ut pengar på. Gillar yoghurt och glass så kan leva på det 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Ja herregud, de verkar ju har funnits kvar längre. Eller återuppstått. Som sagt, hoppas inte spara är blond och slösa mörk fortfarande bara!
   Oj, vi som älskar att äta bra på resa. Halva nöjet ju! 😉

 7. Åh, Spara och Slösa, de kommer jag ihåg! 🙂 Vi är nog både Spara och Slösa … Vi sparar för att kunna resa så mycket som möjligt och lever ofta budget med campingar och mat som vi lagar själva. Men upplevelser vill man ju inte snåla på … 😉

  • Gunilla Yourstone

   Det är ju fördelen med husbil att det är enkelt att laga mat själv. Man kan ta med matvaror mellan orter också och slipper slänga och köpa nytt.

 8. Intressant bild, ”Spara och Slösa”. Det är väl just det det handlar om. Jobba hårt, för att unna sig sedan…

  • Gunilla Yourstone

   Många reser ju även billigt för att kunna vara borta längre. Eller oftare.

 9. Anna-Lena

  Tror att jag är lite spara och slösa på resa. Hemma endast spara. Prioriterar bort en hel del hemma, som skulle vara fint, men så fort ett inköp har behandlats i min ”vad-kostar-en-flygbiljett – konverteringstabell” i min skalle så vinner flygbiljetten. Sommarblommorna (som ändå vissnar och torkar bort) , soffmöblemanget till terrassen (när skall vi ha tid att sitta där), stora konserten (ändå en massa folk och man ser ingenting), fina restaurangen (jag gör ju så god mat själv)… ja så håller det på. Men precis som många andra skrivit här, när man har köpt den billiga flygbiljetten och börjar surfa på hotell så då konverteras terassmöblemanget till ett hotellrum och så rullar det på. Livet är fullt av prioriteringar.

  • Gunilla Yourstone

   Känner igen det där att alltid jämföra alla kostnader med en resa. Då blir det inte mycket köpt hemma! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *