Som vi tidigare nämnt, vi är ju helt sämst på de där lovresorna, höst-, påsk- och sport-, ni vet. Och sen åker barnens kompisar iväg och man får dålig-förälder-ångest så det bara osar om det.

Men i år lämnar vi denna tungsinta ångest åt andra föräldrar, för nu axlar vi den tunga bördan av underhållning och glamour och åker till självaste Dubai på sportlovsresa.

sportlovsresa till Dubai

Dag 1: Nedresa

Bekväma trevliga flygtider väntar på nerväg. Avgång från Umeå 09:50. 4 timmars väntan på Arlanda, men det gör inget så här mitt på dagen. Vi lunchar flott på Pontus in the Air, vår nya Arlandafavorit, shoppar pocketböcker och underhåller oss nog så bra.

Ankomst halv ett på natten gör bara att man får sig några riktigt ståtliga vyer av Burj Khalifa i nattljus redan vid landning.

Dag 2: Kolla läget

Det som känns allra mest angeläget att starta upp med väl på plats är den där alldeles underbara orientaliska maten. Vi har satsat rätt med att inte betala för frukost på hotellet, denna första morgon sover vi över frukosttiden totalt. Bara att hoppa i en taxi och åka till Al Mallah, en restaurang som fått hisnande bra betyg på Trippan.

sportlovsresa till Dubai

Man öppnar i samma sekund som vi anländer och det blir mixed grill, hummus, tabbouleh och allt det där andra som vi längtat efter.

Ny taxi, denna gång till Mall of Dubai. På´t direkt har alltid varit vår paroll. Vi kommer lagom till en av de två fontänshowena som körs dagtid, beundrar världens högsta byggnad och sedan också de som med liv och lust fotar den.

Se vår film från fontänshowen här.

sportlovsresa till Dubai
sportlovsresa till Dubai

Betalar in oss på Akvariet och promenerar sedan genom evighetslånga gångar till Metron.

sportlovsresa till Dubai
sportlovsresa till Dubai

Nu har vi tänkt oss till Dubai Marina och det ligger verkligen mer avlägset och längre bort än vi trodde innan. Avstånden är stora här i stan. Och sen ska man gå från Metron ner till vattnet. Hm, alltså massor av stora vägar att både korsa och gå längs med. Verkligen ingen stad som är gjort för gående om man säger så. Tar folk taxi från Metron ner till vattnet, eller hur är det meningen att man ska göra? Kanske den där tram’en som vi stolt gick förbi och knyckte på nacken åt? Är det den man är tänkt att åka?

Vi hinner snurra runt en del förvirrat. Men för all del oh’a och ah’a oss över alla coola skyskrapor också, innan vi äntligen får strandkontakt. Styr mot en strandservering som förstås visar sig tillhöra ett lyxhotell. Dyra öl och dyra glassar blir det. Och så en solnedgång på det!

sportlovsresa till Dubai
sportlovsresa till Dubai
sportlovsresa till Dubai
sportlovsresa till Dubai
sportlovsresa till Dubai

Vi har fått tips av en läsare om att äta på den mexikanska restaurangen (kedjan) Chili´s och gör också detta. Mycket bra mat, men efter solnedgång blir kvällen lite kylig.

Dag 3: Sheikh Zayeds Moské i Abu Dhabi

Nu har vi fått ordning på frukostrutinerna och inhandlar yoghurt, bröd mm på vårt supermarket beläget i samma huskropp som hotellet. Det blir sena mornar när man har tonåringar med och en tidsomställning på 3 timmar plus. Busstationen ligger några kvarter norrut från vårt hotell. Vi köper biljetter till Abu Dhabi-bussen som avgår var 20:e minut. Kön till bussen är avskräckande lång, men vi blir framvinkade. Kvinnor och barn (och tydligen också medföljande män) går först!

Att åka buss på egen hand till Abu Dhabi och Sheikh Zayed Moskén är tidsödande och lite krångligt. Hela dagen går till transporter mer eller mindre. Men ganska roligt ändå. En av få glimtar vi får av vardagsliv ändå i vår turist-bubbla.

sportlovsresa till Dubai
sportlovsresa till Dubai

Läs mer om vår utflykt till Abu Dhabi här.

Dag 4: Souker och Afternoon Tea

När man har en bokad hålltid (som man för allt smör i Småland dessutom inte vill missa) blir man lätt lite stressad hela dagen. Vi ska vara vid Armani Hotel i Burj Khalifa för en Afternoon Tea klockan 14:30 och före det vill vi hinna med Bur Dubai, båt över Dubai Creek och några av soukerna.

sportlovsresa till Dubai

Bäst att späka sig lite och stiga upp tidigt med andra ord. Det blir taxi igen, det gäller att spara på krafterna när man har tonåringarna med sig. Vi besöker Al Bastakiya som är en fläkt av det gamla Dubai. Ursprunglig bebyggelse som återuppbyggts. Vi vandrar runt i några kvarter och insuper lugnet, en bristvara i övrigt i denna hektiska storstad. Om vi inte vore så nyätna på frukost, hade vi satt oss ner på Arabian Tea House. Efteråt inser vi att de även serverar frukost. Ett perfekt alternativ hade alltså varit att äta den här.

sportlovsresa till Dubai

Sedan ner mot textil-souken. Vi passerar Dubais museum. Skippar det denna gång, har annars hört att det ska vara sevärt. Souken är en intensiv plats förstås, med försäljare som anfaller från alla håll. Vi värjer oss så gott vi kan samtidigt som vi försöker kolla lite också.

sportlovsresa till Dubai
sportlovsresa till Dubai

Kommer ner till vattnet och hittar rätt vattenbuss-station för att korsa Dubai Creek till Deira. Här finns krydd- och guld-souken med samma intensiva upplägg på försäljningstaktiken.Tar båten tillbaka igen när vi är nöjda. Området är en trevlig kontrast ändå tycker vi till allt det nya och flashiga.

sportlovsresa till Dubai

Taxi till hotellet nu för ombyte. Vi snofsar till oss så gott det nu går inför vår Afternoon Tea. Och det är nu vi kunde ha tagit en taxi till Armani Hotell. Glidit upp lite elegant och svalt framför entrén, fått bildörren upphållen för oss. Ni vet allt det där. Lite stil och klass för en gångs skull.

Men Christofer har ju glömt skjortan. Den ljusblå långärmade skjortan som ju måste med för att stället vi ska till har ju dresscode gu´bevars. Så vi tar taxi till andra sidan komplexet istället. Till Mall of Dubai´s entré. Christofer spurtar iväg mot H&M. Vi andra axlar uppdraget att ta reda på hur man som gångtrafikant tar sig till Hotel Armani. Kvinnan i informationsdisken pekar och förklarar. Vi väntar in Christofer som kommer småspringande iförd en sprillans ny ljusblå skjorta med vecken kvar och nästan nålar i. Iväg genom hela mallet. Ut vid fontänen och höger. Runt hela anläggningen. Det är varmt så här på eftermiddagen. Vi går och går. Svetten bryter fram. Finskorna börja skava. Både lite här och lite där faktiskt. Att gå runt allt tar nästan 25 minuter. Vi är andfådda, svettiga och skinflådda på hälarna när vi så tillslut anländer 10 minuter försenade till Armani.

Men allt detta glömmer vi fort bort för det som tämligen omedelbart skall utnämnas till resans höjdpunkt.
Läs mer om världens högsta Afternoon Tea i Burj Khalifa här.

sportlovsresa till Dubai

Dag 5 – Ökenutflykt och solnedgång

Vi har förgäves letat efter den ökenutflykt vi egentligen vill ha.

sportlovsresa till Dubai

Vi själva, utan barnen, har tidigare gjort en ökenutflykt i Qatar och tyckte att det var rätt kul att åka rally bland sanddynerna, men sen när vi skulle till en ökencamp blev det ganska segt. Man fick vänta länge och sedan blev det mat, som väl inte var någon superhöjdare och sen var det segt igen innan det var dags att åka hemåt. Vi har alltså ingen lust att upprepa hela detta paket, utan vill bara att tonåringarna ska få komma ut i öknen och se den och åka lite på sanddynerna. Egentligen vill vi se solnedgången där ute också, men utan lägret, middagen och magdansen liksom.

Det visar sig dock omöjligt att boka just detta. Ska det vara solnedgång, så ska det vara middag. Punkt slut och så är det bara.

sportlovsresa till Dubai
sportlovsresa till Dubai
sportlovsresa till Dubai

Vi har alltså bokat en förmiddagstur i stället. Vi missar solnedgången, vilket känns lite småsurt ändå, speciellt som vår guide frestas genom att visa foton från sin mobiltelefon. Så att vi säkert ska veta vad vi missar. Å andra sidan är vi i stort sett ensamma i öknen denna morgon. Och vi stöter på massor av vilda kameler. När rallyt börjar på eftermiddagarna flyr de snabbt längre bort i öknen till mer skyddade platser.

Vi ser Oman i fjärran.

–  I öknen finns inga landgränser säger vår guide. Där färdas man fritt.

Kanske stämmer detta, men Oman får ändå vänta till en annan resa för oss.

sportlovsresa till Dubai

Sedan är vi lite möra efter den tidiga morgonen. Vi äter en fantastisk persisk lunch på restaurang Caspian granne med hotellet och vilar lite uppe vid vår takpool.

sportlovsresa till Dubai
sportlovsresa till Dubai
sportlovsresa till Dubai

Till kvällen velar vi lite om vi ska bege oss till området runt lyxhotellet Burj al Arab eller om vi i stället ska välja Dubai Creek Golf and Yacht Club för vår sista solnedgång. Valet faller på den senare. Vi får ett mycket trevligt bord med perfekt läge, beställer in två drinkar, två läsk och 4 kulor glass för det facila priset av 600 kr. Och så är det bara att njuta på av den solnedgång som serveras.

sportlovsresa till Dubai
sportlovsresa till Dubai

Vi har unnat oss att betala för rummet en extra natt och kan nu packa i lugn och ro, samt ta det lite lugnt på rummet innan det är dags att lasta in sig i en taxi och påbörja resan hemåt.

sportlovsresa till Dubai

Läs alla våra inlägg om Dubai här.

Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och Bloglovin för fler reseberättelser i ditt flöde.

4 Comments

 1. Låter som en perfekt sportlovsresa med mix av det bästa i UAE.

 2. Johanna

  Är en ganska ny läsare men som älskar din blogg, läst mig igenom de flesta resmålen. Sett stort tack för så mycket informativa och roliga inlägg.

  Nu till min fråga, du verkade inte så sugen på Dubai innan ni åkte, jag tolkade det som det mest var för ungdomarnas skull. Blev du positivt överraskad eller var det som du förväntat dig?

  • Gunilla Yourstone

   Stämmer, vi hade inte åkt om det bara var vi två, men det kändes som ett bra familjeresmål för oss.
   Alltså både och. Dubai var ju som jag förväntat mig och jag blev provocerad av … måttlösheten liksom. Den besinningslösa kapitalismen…?
   Fast kunde ändå ryckas med och imponeras och njuta.
   Så slutintrycket blev väldigt splittrat och dubbelt. Vi hade en härlig resa. Afternoon Tea i Burj Khalifa kommer jag alltid att minnas. Fast… för vem skull finns staden liksom?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *