Det flesta har säkert hört talas om, och sett bilder ifrån ön Mont-Saint-Michel utanför Normandies kust i Frankrike. En ö som omsluts av vatten vid högvatten med är nåbar till fots eller till och med per bil under ebb.

Men hur många vet att det finns en likartad ö, dessutom med ett likartat namn utanför Cornwalls södra kust? St Michael´s Mount har under århundradena varit både kloster och slott och även om det inte är lika stort och imponerande som sin franska motsvarighet, är det en mycket sevärd plats.

Att besöka St Michael´s Mount

För att besöka själv ön och slottet krävs ett inträde och man har öppet bara 9-17. Det finns två sätt att ta sig till ön, antingen går man över när tidvattnet så tillåter, eller så åker man båt, mot en extra avgift. På St Michael´s Mounts egen hemsida finns dag-för-dag-uppgifter om vilka tider gångvägen är torr och möjlig att ta. Ungefär 1,5 timme före och efter lågvattnets lägsta tidpunkt.

Resterande tid av öns öppetider går mindre båtar i skytteltrafik till och från ön. Beroende på var tidvattnet befinner sig är det olika angöringsplatser som gäller för fastlandet.

Vårt besök

Vi anländer med buss till Penzance, St Michael´s Mounts närmaste stad 9:40 och ska där plocka ut en förbeställd hyrbil. Dagen innan går vi in på St Michael´s Mounts hemsida och ser att gångvägen bara är öppen till 10:40 denna dag, och inser därför att det måste bli ett besök här först av allt.

Vi anländer 10:20 och nu är det hektisk aktivitet här. Vi promenerar över i sällskap med många andra besökare. Väl på plats på ön tvekar vi dock. Ska vi verkligen betala in oss? För det häftiga är ju här på utsidan liksom?
Vårt enhälliga svar blir, nej, vi går inte in utan väder tillbaka på gångvägen och iakttar vad som händer när tidvattnet kommer in. Sagt och gjort.

10:45 börjar vattnet slå över kanterna på stenläggningen. 10:50 är den första lilla delen under vatten. Men besökare fortsätter att gå över med skorna i handen och byxorna upprullade. Ingen säkerhetspersonal finns på plats och stänger av vägen, utan det är eget förstånd och huvud som får användas för att avgöra om en passage ska genomföras eller ej. Vi ser tex en asiatiskt familj med barnvagn forcera vattnet väl efter 11, vilket kanske känns lite onödigt.

De sista gående vi ser är över 11:20 ungefär, ett indiskt gäng, där flera av deltagarna har jeans som förstås är dyblöta upp över knäna när de kommit över.

Hela processen är sjukt fascinerande att se. Tidvattnet är en oändligt långsam process, och samtidigt förvånande snabb. Utan att man ser det hända, händer det liksom hela tiden.
– Där kunde man nyss gå!
– Där var ju nyss torrt!
– Kolla, där forsar det in vatten nu!
Och så vidare.

Sedan drar vi vidare på nya äventyr på Cornwall, är borta hela dagen. På väg till vårt bokade B&B passerar vi ändå förbi St Michael´s Mount och bestämmer oss därför för att svänga ner en gång till. Nu är högvattnet förbi och vattnet på väg bort. Vi sitter på klippan ovanför och iakttar denna gång hur vattnet långsamt, men ändå fascinerande fort, ger sig av. Nu är det dessutom sol och härligt väder, så vi sitter gärna kvar.

Det som till slut driver iväg oss är den väntande middagen på vårt B&B. Vi vet att den bara serveras till 8 och vill ju inte missa den. Ett riktigt spännande skådespel är det som naturen bjuder på vid St Michael´s Mount. För den som har tid att se.

Kolla in vår Instagram-reel från St Michaels Mount här.

Tidvatten i Cornwall

Engelska kanalen är ju känt för att producera bland världens största skillnad mellan ebb och flod. Som mest 12 meter. Här vid Penzance där St Michael´s Mount, ligger är skillnaden dok ”bara” 4 meter ungefär. Tidvattnet har en ”omloppstid”, det vill säga från ebb till ebb, eller från flod till flod på nästan 13 timmar. Tidvattnet ”rör” sig alltså konstant över dygnet. För att hålla koll finns tidvattentabeller på nätet att konsultera.

Båtar på land är en helt normal syn på Cornwall

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

2 Comments

  1. Men wow, hit måste jag åka! Blir så sugen på Cornwall nu efter era bilder och berättelser.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *