Internetstiftelsen utkommer varje år med rapporten Svenskarna och Internet, en studie över svenskarnas (över 16 år) beteenden och vanor på Internet.
Jag följer och läser denna rapport varje år, det är extremt intressant att följa hur beteenden förändras och ofta väldigt snabbt. Detta år ägnades förstås en stor del av rapporten och presentationen åt hur vårt beteende förändrats i och med pandemin.
Studenter under pandemin
Generellt kan man väl säga att studenter (gymnasier och universitet) är mindre nöjda med de förändringar som skett för dem under året. Man tycker att man har för mycket skärmtid, tycker att ens skärmtid påverkar ens sociala liv negativt och att undervisningen blir sämre på distans än i klassrum.
Arbeta hemifrån under pandemin
Den del av den arbetande befolkningen som i år har arbetat hemifrån, tycker att det i stort sett fungerat bra och att de fått nästan mer gjort hemma än på jobbet och att det som fungerar sämre på distans är teamkänslan samt de kreativa möten som man då och då behöver ha på jobbet.
De flesta vill fortsätta att jobba hemifrån på deltid även efter pandemin.
Förändrat beteende under pandemin hos pensionärer
Pensionärerna har tagit stora digitala kliv framåt i år, Man handlar betydligt mer på nätet, har bank-ID, deltar i videosamtal, deltar i kulturella event på nätet och genomför läkarbesök online.
Andra beteendeförändringar under pandemin
Vi har börjat göra delvis helt nya saker på nätet i och med pandemin. 6-7 % av befolkningen har t.ex. deltagit i fest/dop/bröllop online i år.
Andelen av befolkningen med bank-ID ökar från en redan hög nivå.
Lite förvånande ändå, har väldigt många haft tv, dagstidningar och myndigheternas webbplatser som sin huvudsakliga informationskälla om corona-viruset. Och inte Facebookgrupper och obskyra sajter.
Andra förändringar, kanske oavsett pandemin
I år har den streamade tv´n för första gången fått om tablå-tv. Fler ser Play än vanlig traditionell tv. Förvånade ändå att det inte skett ännu tidigare. Vi minns inte ens själva när vi såg tablå sist.
Och lite oroväckande faktiskt, så här många vaknar på natten och tittar på telefonen.
Har en högskolestudent som ”flytta” hem igen från studentlägenheten då det blev väldigt ensamt där. Även en gymnasieson som ni sitter hemma och pluggar. Skolmotivationen börjar verkligen tryta hos dem.De är väl egentligen den generation som har växt upp med internet och borde ha lättast med detta. Men ser jag till mina barn och bekantas barn så känns det som om de känner sig mer och mer isolerade och många mår väldigt dåligt.
Kanske är det så att de är så mycket på internet ändå, att de liksom behöver breaket med fysisk skola för jämvikten?
Sen är de ju i den åldern där man vill träffa folk och lära känna nya människor. Vi ”gamlingar” är ju rätt nöjda med de nätverk vi har och ”klarar oss” med bara familjen.
Åh så intressant detta var att läsa! Jag är universitetsstudent och känner verkligen hur skärmtiden skjutit iväg i år när det blivit så mycket hemmasittande. Ändå så glad att jag har hund som gör att jag måste gå ut och gå varje dag oavsett väder, tror det gör så himla mycket för psyket att få komma ut 🙂
Ja man måste ut! Jag prioriterar alltid en in promenad i dagsljus under arbetsdagen för att behålla förståndet typ. 🙂
Rutiner tror jag är jättebra i dessa tider, speciellt om de innehåller utomhusvistelse.
Jag beundrar verkligen dem som lyckas hålla rutiner som att duscha, fixa håret och ta på sig ”riktiga kläder” på morgonen i dessa tider.
För mig blir det myskläder och dusch först efter jobbet numer. 🙂
Men vi brukar ha videon avslagen på skype på mitt jobb.