Det är ju så att vanorna har förändrats en hel del i och med Corona-pandemin. Ibland på de mest oväntade sätt. Det här vi upptäckt att vi har förändrat.

Det här har vi börjat med

Se serier

Vi såg nästa aldrig serier innan. Tyckte inte att vi hade tid med det. Och när folk frågade hur jag hade tid att blogga brukade jag ibland svara att ”jag bloggar på den tid när alla andra ser Netflix” Nu har serierna blivit en ljuspunkt när det känns lite trist och tråkigt. Hamilton, The Crown, Sanditon, the Great har vi sett.

Läsa nyheterna först varje dag

Jag är intresserad av politik och vad som händer i världen, men på mitt eget vis liksom, så jag har aldrig börjat dagen med nyheter sedan jag slutade med papperstidningarna 2013. Nu har det blivit en nödvändig och livsviktig ritual att alltid börja dagen med DN. (som vi alltid haft en digital prenumeration på)

Nyhetsläsning på balkongen. Med Umeå järnvägsstation i bakgrunden.

Det här gör vi mer av

Promenerar

Mycket lustigt, eftersom vi hade hunden Trulle innan pandemin, men inte nu. Men Trulle hade ju vacklande hälsa det sista året och orkade och ville inte gå så mycket. Så vi promenerar faktiskt mer nu utan hund än sista året med Trulle.

Är i stugan

Vi har alltid tyckt om vår stuga och uppskattat att vara där. Men alltså tiden! Vi har öppnat stugan i mitten av maj och stängt den i september. Däremellan har det varit så mycket hela tiden. Barnens grejer, resor, Christofers militärövningar. Så vi har helt enkelt inte hunnit med stugan alls så mycket som vi egentligen velat. Nu är vi där hela tiden och jag tänkte till och med prova att jobba därifrån vid tillfälle också.

Fixar hemma

Någon form av bonings-effekt för att man tillbringar mer tid hemma? Kanske. Eller en sidoeffekt av köksrenoveringen. För efter den behövde vi hitta tavlor till en ny tavelvägg vid köksbordet. Och då hittade vi en tavla till vardagsrummet också. Och så vidare, så var snöbollen i rullning.

Ringer pappa

Numera ringer jag pappa varje dag. Förr kunde det lätt rinna iväg några dagar när man hade annat för sig.

Sover

Oj vad vi hinner sova nu motför i vanliga fall. Dels för att man kan vara betydligt mer flexibel med sina morgonrutiner om man inte ska iväg någonstans, dels för att man är mindre stressad och då får en bättre sömn.

Läser

Jag tänker att jag borde hinna läsa ännu mer egentligen, men en del läsning blir det i alla fall.

Klickar hem paket

Konsumtionen i Sverige minskar, har vi läst. Folk håller i pengarna nu. Men jag som normalt sett är ganska försiktig med konsumtion, märker faktiskt hur jag inte riktigt kan motstå alla fantastiska erbjudande som dimper in nu på märkeskläder. Och kommer på mig med att klicka hem paket från Odd Molly, Polo Ralph Lauren och Haglöfs. Sedan har vi som sagt den där tavelväggen i köket, där vi klickat hem alla tavlorna en i taget. Och så lite fler bokpaket än vanligt på det. Så vår konsumtion har faktiskt ökat.

Lagar mat

Vi lagar mycket mat i vanliga fall också, men nu ännu mer eftersom vill behöver matlådor till alla luncher.

Det här gör vi mindre av

Lunchdejtar

En tråkig bieffekt av pandemin är att man nästan helt slutat boka in luncher med vänner, för detta kollegor etc. Dels för att man inte vill vara ute på restauranger, dels för att man vill minska sina egna sociala kontakter och dels drar man sig även för att fråga andra eftersom man inte vet hur restriktiva de är, om de har en situation där de behöver vakta sig extra noga.

Men kanske kan man bli något mer lunchaktiv när det blir varmt nog att sitta ute.

Nej såna här lunchdejter blev det väl kanske inte så ofta DÅ heller.

Smink

Inte för att jag använde mycket smink innan Corona heller, men nu känns det som att lite mascara är en väldigt avancerad förberedelse för att gå ut. Och gud så jobbigt det blir sen på kvällen, för då måste man ju tvätta bort ”dessa mängder av smink”.

Bloggar

Jag försöker ”hang in there” med bloggen. Och märkligt nog har jag lika många uppslag på ämnen nu som när jag reste. Fast inte så många inlägg handlar om resor numera. Och när jag klämmer till med ett klassiskt reseinlägg som 6 utflykter på Maldiverna – våra bästa tips, så är det inte direkt rusning dit i läsekretsen.

Men helt klart lägger jag lite mindre tid på bloggen nu. Drar mig för de där ambitiösa inläggen ”Den superstora kompletta guiden till den jättekomplexa staden med 1000 sevärdheter”. Typ. Lägger också mindre tid på korrekturläsning och fix med texten efter att den är klar och även med ”blogg-fix” som att kolla brutna länkar, ändra taggningar osv.

Tränar

Tyvärr igen. Innan Pandemin tränade jag nästan dagligen. Sedan slutade jag helt för att jag tänkte att det måste man väl göra nu, för att nu har smugit tillbaka till ett mellanläge när jag tränar 1-2 gånger i veckan, när jag känner att kroppen behöver en genomkörare för att inte börja kivas.

Tomt på gymmet.

Det här har vi slutat med

Reseresearch

Åh du lyckliga tid när man satt en helkväll och letade boenden på Färöarna! Nu är det slut med det. Jag försöker tänka bort framtida resor så mycket som möjligt. Allt annat skulle känna som att läsa kokböcker mitt i en svältkatastrof typ.

Läsa kommentarer på nyheter

Yes jag har faktiskt lyckats. Det jag beslutade mig för tidigare under pandemin. Nu har jag slutat läsa alla kommentarer på nyhetsartiklarna på Facebook. Det är ju bara galningar, SD:are, foliehattar och bittra hatare som kommenterar på tex Dagens Nyheter. Och man blir betydligt lyckligare och man slutar läsa dem. Och återfår snudd på tron på mänskligheten efter ett tag.

Yoga

Ja men tyvärr. Min yogastudio har gått över till video-yoga, men jag har inte hängt med där. Har inte riktigt orkat eller kommit mig för. Men jag skulle verkligen behöva yoga.

Stressa

Den stora vinsten med allt detta. För mitt liv är faktiskt, äntligen mer eller mindre stressfritt just nu. Trots att jag ju jobbar på i allt väsentligt som vanligt. Hur kan man översätta detta läge till den post-corona-tid som kommer?

 

11 Comments

 1. Det är ganska lika som för oss (vi bor ju i samma stad, om det nu har nåt med saken att göra). Vi reser i vanliga fall väldigt mycket och jag saknar verkligen att göra reseresearchen (är minst lika påläst som du). Nu verkar vi ju inte ens få åka till Norge eller Finland i sommar. Känns som vi svenskar är pestsmittade.
  Något vi inte gör av med är pengar. Eftersom vi inte kan resa spenderar vi heller inte på annat än mat (och lite vin). Jag har gett mig själv shoppingstopp efter att jag valde att sluta jobba i höstas och har en garderob som svämmar över. Ja, jag gillar i vanliga fall att shoppa kläder. Gärna i andra länder.
  Men det är ju bara att gilla läget och hoppas att några inplanerade höstresor blir av. Vi har också fördelen att ha en stuga vid havet.

  • Gunilla Yourstone

   Ja man borde verkligen passa på att spara pengar nu, så att man har till framtida resor. Det blir skärpning för oss! 🙂
   Vi som har stuga i närheten av hemmet är verkligen lyckligt lottade nu, då kan man ha en rätt bra sommar oavsett.

 2. Hoppsan, vilken motsatslista. Det var så mycket motsats att jag nästan måste ta det här till en egen version. Jag återkommer!

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, nu börjar du ha ett gäng inlägg att ”svara på” här. 🙂
   Låt mig gissa, i din version gör du sjukt mycket yoga och läser alla foliehattskommentarer??? 🙂

   • Haha, bra inspiration och jag har kö på inlägg. 😉

    Well. Jag har fortsatt med yogan, det vill säga att inte göra någon alls. Foliehatterna lämnar jag åt sidan, däremot lunchar jag mer ute nu än tidigare och jag bloggar nästan mer nu än förut. 🙂

 3. Ja, det har ju blivit annorlunda, livet. Stor igenkänning. Vi ser också mer TV-serier och renoverar/fixar mer. Vi är också i naturen mer 🙂 Jag har aldrig sminkat mig, men en skillnad nu är att jag nästan inte varierar min garderob. Väldigt trist egentligen … Bloggar gör jag nog lika mycket som förut, det är ju roligt att skriva om alla naturupplevelser 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Naturen är nog lika för mig. Fast har alltid varit där ganska mycket.
   Och sliter ut mysbyxorna och fleecen gör man ju… 🙂

 4. Jag har också avverkat en hel del serier i vår, men tycker mig inte blogga mindre. Har spenderat mer tid utomhus än jag tror jag hade gjort en normal vår (med det väder vi haft). Och har definitivt handlat mer på nätet. Innan har jag faktiskt försökt minska nätshopping och huvudsakligen utnyttja de fysiska butiker som finns omkring mig. Men nu fick man ju tänka om lite.. Umgåtts annorlunda än vad jag är van vid..

  • Gunilla Yourstone

   Jag har länge varit en nätshopping-sucker. Dvs NÄR jag handlat. Umgås annorlunda är också sant.

 5. Pingback: Mer, mindre och vårens (o)frivilliga omställning | FlyingDryden

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *