Maldiverna är härligt och vackert på alla sätt. Men en sandstrand är en sandstrand är en sandstrand. Typ. Och det samma gäller en resort (som är en resort, som är en resort… ja ni fattar). Det är i mångt och mycket utflykterna som gör Maldiverna ändå. Och det här är utflykterna du inte får missa.

Snorkling

Viktigast av allt är att ta sig under havets yta. Från många öar kan man snorkla direkt från stranden och se väldigt mycket fiskar och andra havslevande djur. Men det kan ändå vara givande att ge sig ut på snorklingsutflykter med erfarna guider. De ser ofta mycket mer än du gör själv (om du inte också är proffs-snorklare förstås) och kan visa på och berätta vad det är man ser. Olika rev och området är också olika bra för olika typer av djur. Vi ”beställde” sköldpadda och fick också se just detta eftersom våra guider visste var det var stor sannolikhet att träffa på dem.

utflykter på Maldiverna

Snorkling med mantor

En galet häftig upplevelse men underbara, majestätiska djur! På vintern finns mantorna i västra delen av Maldiverna och på sommaren i den östra. Guiderna vet precis var de finns så sannolikheten att träffa på dem är mycket hög.

Läs också: Fantastisk snorkling på Maldiverna

utflykter på Maldiverna

Snorkling med valhaj

Denna utflykt gjorde inte vi eftersom vi befann oss för långt ifrån det område där valhajarna fanns. Men om vi återvänder till Maldiverna kommer vi absolut anpassa hela vår resa efter att få de dessa mäktiga djur.

BIld av simone saponetto från Pixabay

Sandbanksö

På Maldiverna finns otaliga sandbanksöar. Det är alltså öar som består av enbart sand. Eftersom de då och då översvämmas kan inget börja växa där. En utflykt till en sådan ö är en mycket trevlig utflykt. Man får med sig ett parasoll och en matsäck, samt en kylväska med dryck. Ibland kan man ha turen att få vara helt ensam på sin sandbank, ibland kommer fler sällskap.

Ibland finns utflykter till öde öar som inte är sandbanksöar i utbudet bland utflykter. Det man bör vara medveten om är att öar som inte översvämmas och försvinner ner under havsytan ibland och som inte bebodda ofta är väldigt skräpiga. Ingen finns ju där som städar ön och skräpet sköljs inte heller bort. Snarare iland. Vi gjorde en sån utflykt och blev ganska bestörta och bedrövade av det skick ön befann sig i.

utflykter på Maldiverna
obebodd ö – en av många utflykter på Maldivernautflykter på Maldiverna

Besök på resortö (eller besök på lokalö)

Om man, som vi, bor på en lokal ö, är det trevligt att åka på en dagsutflykt till en resortö. Detta bokar man enklast hos sitt hotell på den lokala ön. De vet vilka resorter som finns i närheten och kan erbjuda skjuts över. På resortön kan man prova på och få sig en liten dos av lyx över dagen.

Tvärt om, om man bor på en resortö, kan man istället boka utflykt till en lokal ö, såg vi på vårt resortbesök. Säkert också trevligt för att få lite inblick i det lokala livet.

Läs också: Gangehi Island Resort & Spa – att besöka en lyxresort på Maldiverna över dagen

utflykter på Maldiverna

utflykter på Maldiverna

Dykning

Snorkling och snorkling, dykningen då? Undrar ju du nu frustrerat. Ja med självklart. Jag dyker inte och för Christofers del är det slutdykt sedan hans stroke för något år sedan. Men naturligtvis ska man passa på att dyka om man är på Maldiverna och kan och får göra detta.

utflykter på Maldiverna
Utflykter på Maldiverna – Snorkling är ett måste

Läs alla våra inlägg om Maldiverna här.

Missa inga inlägg. Gilla 4000mil på Facebook.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *