Sedan Corona-pandemin blivit ett faktum har vi sett två pandemifilmer och två dokumentärer och jag har även läst en bok som handlar om pandemi.

När jag berättar det exempelvis på jobbet, blir folk ofta lite förfärade:
– Nej men usch och fy, gud så hemskt, varför gör du det?! Är en vanlig reaktion.

Det verkar som att omgivningen dels tycker att det känns otäckt att se och läsa om detta ämne just nu och dels tycker att det är lite suspekt att vilja göra det.

Jag tänker tvärt om. Jag vill lära mig så mycket som möjligt och få olika perspektiv på pandemifenomenet. Som jag fram till helt nyligt, ärligt talat, inte ägnat särskilt många timmar åt att fundera på. Och så har man ju väldigt mycket tid över nu jämfört med innan pandemin startade. Jag använder gärna den tiden till att lära mig saker och att förstå lite mer om världen än till förströelse och att bara slå ihjäl tiden. (Fast ok, det gör jag nog en hel del också).

Dessa har vi sett och läst. Och inom parentes, vi verkar inte vara helt ensamma, de flesta av dessa ligger högst upp som favoriter på Netflix, iTunes etc.

Böcker och filmer om pandemi

SVT´s Dokument utifrån: Coronaviruset – från smitta till globalt nödläge

Denna australiska dokumentär tror jag kanske de flesta har sett vid det här laget? Den handlar alltså om den nuvarande pandemin, hur den startade i Wuhan, hur kinesiska myndigheter försökte mörka smittan alldeles för länge och om de brutala metoder som den kinesiska regimen använt för att begränsa smittspridningen.

Contagion

Contagion betyder smitta helt enkelt. Nu efter Coronautbrottet har det skrivits en massa om att denna film ”förutspådde” den pandemi vi ser nu. I själva verket har de flesta virus- och smittoexperter länge varit överens om att det inte varit en fråga OM utan NÄR ett nytt virus skulle drabba jorden i form av en pandemi. Så väldans värst synska behövde kanske inte manusförfattarna vara för att komma upp med storyn om en viruspandemi.

Viruset i filmen är dock mycket dödligare än vårt nuvarande virus. Hela 75% av de smittade dör. Smittsamheten verkar också högre och förloppet mycket snabbare. Alla dessa faktorer passar förstås bättre i ett filmmanus än vårt nuvarande pandemi. Att även detta virus kommer från Kina är inte heller någon högoddsare, de flesta moderna virus har kommit därifrån p.g.a. djurhantering och trångboddhet.

I filmen stängs dock, trots detta, inte alla flyg in till USA av. Till skillnad från verklighetens utveckling.
– För en manusförfattare är det en ganska dum idé att låsa dörren när monstret är inne i huset, säger filmens författare Scott Z. Burns.

Denna film från 2011 är förstås något skrämmande, men välgjord och intressant. Det känns som att man lagt kraft på att det ska bli någorlunda vetenskapligt korrekt och trovärdigt. Precis som i verkligheten finns det människor som medvetet sprider desinformation för att själva tjäna på det, som säljer verkningslösa mediciner etc.

Vi tycker att Contagion är sevärd.

Böcker och filmer om pandemi

Outbreak

Filmen Outbreak har några år på nacken, 25 närmare bestämt. Och det märks. Den känns inte seriös i sammanhanget utan är en ren underhållningsfilm utan jättemycket förankring i verklighet och realism. Perfekt om man verkligen uppskattar one-liners av typen ”With all due respekt sir, fuck of”, och amerikansk militärromantik, men ganska värdelöst om man vill vidga sin kunskap runt pandemier.

Netflix dokumentärserie Pandemic

Men nästan kuslig tajming kom Netflix alldeles precis nyss med denna dokumentärserie där vi får följa läkare och forskares kamp mot influensan. Dels den ”vanliga” årliga, dels svininfluensan och dels hotet om ett alldeles nytt och okänt virus. Mycket intressant och lärorikt att titta på i dessa tider.

Böcker och filmer om pandemi

Boken Pestens år – döden i Stockholm 1710 av Magnus Västerbro

Denna bok handlar om sista (eller senaste) gången Stockholm och Sverige drabbades av en pestpandemi. Pesten var ju en långt mycket farligare och dödligare sjukdom är dagens Coronainfluensa, tiderna, kunskaperna och vetenskapen var på en helt annan nivå. Man visste inget om hur pesten spreds eller hur man kunde stoppa dess framfart. Men det finns ändå en helt del att reflektera över även nu ifrån denna bok. Hur flera nutida regeringar agerat på ett liknande sätt som de ledande i Stockholm gjorde då. Om hur människan beter sig i en extrem situation. Jag tycker att den varit mycket intressant att läsa.

Pestens år – döden i Stockholm 1710, hittar du här.

Fler böcker

Även Som pesten av Hanne Vibeke Holst har jag hört nämnas som läsvärd i sammanhanget. Hanne Vibeke Holst är väl inte riktigt en favoritförfattare för mig, så jag vet inte om jag kommer att läsa den eller inte.

Pesten av nobelpristagaren Albert Camus har jag också fått rekommenderad.

 

6 Comments

  1. Boken om pesten låter riktigt intressant! I övrigt har vi nog gjort tvärtom och tittat på ”tänka på annat-serier” 😉 Har bloggat om våra tips om TV-serier idag: https://www.freedomtravel.se/2020/03/tv-serier-pa-netflix/

    • Gunilla Yourstone

      Ja det är en mycket intressant bok. Han har skrivit en om Svälten 1857-1869 också. Tänkte läsa den sen. Vi alternerar lite, ser också lättsamma filmer och serier. Filmen The Favourite såg vi häromdagen. Kan rekommendera den.

  2. Marianne

    Jag läste ”Som pesten” nu i början av året
    När jag läst klart den hade coronaviruset brutit ut så då blev innehållet verkligt..
    Jag gillar Hanne Vibeke Holst och hennes böcker och gillade också denna . Känns väldigt aktuell i dessa tider..

  3. På Storytel finns en serie som heter ”Virus”. Jag lyssnade på den för ett år sedan eller så och fastnade i den. Rekommenderas.

    Contagion verka bra.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *