Mer och mer börjar vi uppskatta de där lite udda sevärdheterna. De oväntade, lite roliga och annorlunda sakerna. Dels för att de inte är så hysteriskt besöka som de mer ”vanliga” sevärdheterna. Men också för att de ofta förvånar och överraskar.

Dessa är våra bästa udda sevärdheter inom Sverige.

Bilkyrkogården i Kyrke Mosse

Ett antal gamla bilvrak som ligger utspridda på en Mosse. Och så blir det en sevärdhet av det. Udda är bara förnamnet. Bra är det också. Jag känner mig supernöjd med mitt besök och tar tonvis med foton.

Café Cineast

I en liten ort i Norrlands inland. I Härjedalen mot Hälsingland till. 2509 innevånare. Finns här ens någonstans att stanna och äta? Undrar en besökare. Kanske en pizzeria om man har tur?

Men bättre upp, här i Sveg finns ett superambitiöst café i två våningar, som också är ett filmmuseum med originalrekvisita från en rad världsberömda filmer. Darth Vaders mask, Han Solos pistol, förlovningsringarna från Natural Born Killers och jackan från The Big Lebowski, bland annat. Alltså unika rariteter som samlats just här!

Nasoteket, Lunds universitet

I Café Athen i Akademinska föreningens hus i Lund kan man bese en unik samling näsavgjutningar av mer eller mindre kända personer. Näsa nummer 1 i samlingarna är en avgjutning av ingen mindre än Hans Alfredsson.

Foto: Stig Johnsson

Karl XII hunds grav

Karl XII tyckte mycket om djur och hade hela 3 hundar efter varandra med namnet Pompe. Den första av dessa hundar ligger begravd i slottsparken vid Karlbergs Slott. Hunden dog 1699 och har förärats med gravsten och allt.

Foto: Lars (Lon) Olsson

Thailändska paviljongen

Mitt ute i de jämtländska skogarna står det plötsligt en thailändsk paviljong. Nästan att man får gnugga sig i ögonen och fundera om man är riktigt frisk och ser rätt. Men jo, det gör man ju.

Hur kom den dit? Jo historien börjar redan 1897, när Kung Chulalongkorn besökte Sverige på inbjudan av Oscar II. Bland mycket annat for han igenom Ragunda i Jämtland. Den dammiga grusväg där han färdades döptes senare till Kung Chulalongkorns väg. Som ett minne.

1992 besökte en thailändsk dansgrupp Ragunda kommun och de fick höra talas om vägen som var uppkallad efter deras kung. De besökte platsen och blev hänförda. 1993 bildades Föreningen Chulalongkorns Minne (FCM) som tog första steget till projektet att bygga en thailändsk paviljong här.

Projektet finansierades genom insamlingar och sponsorer i Thailand och Sverige. Den dåvarande thailändske kungens egna hantverkare stod för utsmyckningarna.
Detta är den enda paviljongen i sitt slag utanför Thailand.

Jesus i gruvan i Kristineberg

I Kristineberg i Lycksele kommun finns Kristinebergsgruvan. Här finns koppar, zink, bly, silver och guld. Men även en underjordskyrka nere i gruvan.
Historien är nämligen som följer; den 29 november 1946, efter en gruvsprängning framträdde plötsligt en 2 meter lång, ljus Kristusliknande bild i bergväggen. Uppståndelsen blev stor och folk från hela världen vallfärdade hit. Så småningom mörknade dock Jesus-figuren och världens pilgrimer förlorade intresset för platsen.
– Skam den som ger sig, tänkte man dock i Kristineberg och byggde underjordskyrkan där man målade en kopia av de ursprungliga Jesus-bilden på väggen. Inte lika många människor vallfärdare. Men några i alla fall?

Foto: MikaelLindmark

James Bond-museum

James Bond är ju en brittisk actionhjälte. Dessutom världsberömd. Ändå finns ett stort James Bond museum, med massor av insamlade prylar från filmerna, inte i London eller någon annan världsmetropol, utan i Nybro i Småland. Udda minst sagt.

Bild, inte från Nybro, utan från Schilthorn i Schweiz

Nimis

Lars Vilks illegala konstverk Nimis (”för mycket” på latin)  i form av trätorn byggda av drivved, ligger i naturreservatet Kullaberg kommer förr eller senare att rivas som svartbygge. Men än står de kvar och kan beses som en rätt udda sevärdhet.

Foto: Anders Lagerås

Hälleskogsbrännan

Ett före detta skogsbrandsområde som blivit en sevärdhet. Låter väldigt udda och är också en extremt speciellt plats att besöka.

Sveriges längsta bänk-fighten – en roadtrip?

Alltså vad hände? Plötsligt blev Sverige helt galet. Slaget om Sveriges längsta bänk härjar besinningslöst. Kalmar har kastat sig in i leken. Liksom Karlskrona och Djurgården. Men Hjo verkade leda med sina 265 meter.

Fast då har man inte räknat med lilla Brantevik på Österlen. ”Sveriges längsta ljugarbänk – tro det eller ej”.
– Jaha, fick man ljuga också, undrar nu alla konkurrenterna förbryllat.

Det enda rätta för att attackera denna sevärdhet verkar vara att arrangera en roadtrip och åka runt till dem alla.

Brantevik. Inte längst, men fräckast.

Läs också: Sveriges mysigaste småstäder – våra favoriter

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *