Under min roadtrip genom Småland och Blekinge är det inte lyx och flärd som står i centrum. Jag bokar små, billiga och praktiska rum. Jag ska ändå bara sova där innan fortsatt färd och fortsatta äventyr dagen efter. Parkeringsmöjlighet, bra läge invid båtens avgång (Oskarshamn) och någonstans att äta en enkel kvällsvard, är attribut som premieras. Samt en prislapp under 1000-lappen.

Bo på Teleborgs slott

Men så plötsligt. Sista natten innan hemfärd. Kan egentligen tillbringas varsomhelst mellan Åsnens nationalpark och Eksjö busstation.

I Växjö finns ju ett slott! Ett sånt där galet slott, med tinnar och torn. Ett too-much-slott byggd av någon med för mycket pengar, det fattar man ju.

Att bo en natt i grindstugan är inte dyrt alls. Snarare prisvärt. Hotellrummen i slottet är lite dyrare. Men framför allt saknar de egna badrum och sånt är viktigt för mig. Särskilt när jag ska upp tidigt och iväg. Det duger inte att fastna i någon toakö då inte.

Grindstugan bokas.

Hur kommer det att bli? Som vanligt. tänker jag. Att jag brakar in alldeles försent. I vandringsbyxor och kängor. Lerig om fötterna och med älgflugor fulla håret. Medan ett antal krisande medelålders par på terapihelg på slott, tittar storögt och lite, lite ogillande på mig. 

Nåväl. Det kan jag ta.

Bo på Teleborgs slott

Jag anländer inte så sent ändå. Dagens punkter gick fortare än jag befarade. Ett brudpar fotas för fullt på den imponerade slottstrappan. 


– Kan man äta här? Frågar jag. Jo det går bra.

Ett av rummen i restaurangen är bokat av ett större sällskap. Men i det andra är vi bara några få. En mamma med vuxen son. Ett par i yngre medelåldern. Men ser inte ut att krisa så jättemycket? Och så jag då som äter röding medan skymningen faller utanför de blyinfattade fönstren.

Bo på Teleborgs slott
Bo på Teleborgs slott – god mat serveras

Coolt ställe ändå. Man måste ju liks sova någonstans.  Boka din slottsvistelse här.

Bo på Teleborgs slott
Bo på Teleborgs slott – så här ser rummen ut

Om Teleborgs slott

En morgongåva till sin nyblivna brud är ju generellt sett en god ide? Ett trevligt litet smycke kanske?

Men nej, greven Fredrik Bonde af Björnö hade andra idéer. År 1900 gav han sin hustru Anna Koskull (ja du har rätt, det var en släkting till henne som grundade Koskullskulle utanför Gällivare) ett nybyggt slott utanför Växjö i morgongåva.

Slottet och dess tillkomst gav internt i Växjö upphov till uttrycket ”Vad gör inte en Bonde för sin Koskull” Riktig pappa-humor med andra ord.

Totalt gick slottsbygget på 192 772 kronor och 80 öre. Men bara 9 år senare avled greven och 8 år efter det även hustrun.

Slottet är numera hotell, restaurang och konferensanläggning.

Om stjärnorna på slottet

Säsongen 2017 av Stjärnorna på slottet, var Teleborgs slott inspelningsplats. Detta år var Peter Jöback (den svenska kändis med längst avstånd ner till planeten jorden?) Ann-Louise Hansson, Bosse Parnevik och Regina Lund med.

Då arrangerade man om lite så att det blev mindre hotell, restaurang och konferensanläggning av det hela och mer som det begav sig en gång när Bonde och Koskull huserade här.

Bo på Teleborgs slott

Instagram-bilden måste tas!

Läs också: Åsnens nationalpark – dagen när jag blev trädkramare

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

4 Comments

  1. Visst är det läckert det där slottet!! Vi besökte det förra året tror jag, och åt lunch där. Trevligt besök! 🙂

  2. Ja där bakom har man pluggat (Linnéuniversitetet på den tiden det var högskola). 😁

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *