En av de största fördelarna med att driva en reseblogg är alla fantastiska läsare.
I slutet a december nämnde vi författaren Joan Didion i ett blogginlägg och genast tipsade en läsare om en dokumentär om henne på Netflix. Vi såg den samma kväll.

När vi i höstas skrev om tv-serien Världens sämsta indier, och annan reseinpiration på tv, tipsade flera läsare genast om Levison Wood på Kunskapskanalen och UR-play och hans dokumentärserier 7 miljoner steg längs Nilen, Till fots i Himalaya, Till fots genom Centralamerika och Till fots över Kaukasus.

I jul hade vi ju det ganska lugnt (och lite tråkigt) i våra liv och passade på på att börja se serierna. Tyvärr började vi i fel ände, såg Kaukasus först och började sedan på Himalaya, som försvann från play-utbutet på nyårsdagen, då vi bara sett det första avsnittet.

Men Kaukasus och Centralamerika har vi nu sett, och dessa ligger kvar till sista juli (Centralamerika) respektive 2019 ut (Kaukasus). Centralamerika-avsnitten var trevliga och helt okej, medan Kaukasus riktigt, riktigt intressant. Levisons vandring går genom relativt okända delar av världen. Börjar i Ryssland och arbetar sig vidare genom Tjetjenien, Dagestan, Azerbajdzjan, Georgien och Armenien. För att sluta i Iran. Levisons stil är väl inte direkt att leta upp vackra kyrkor och utsiktspunkter, utan mer hardcore med farliga områden som såväl brittiska som svenska UD avråder från att resa till.

Itum Kale

Vi gillar ju äventyr och strapatsrika resor, åtminstone i teori och fantasi och är totalfast. Dessa områden måste någon gång utforskas.

Georgien, Armenien och Azerbajdzjan känns i sammanhangen mainstream ändå. Bara att boka en flygbiljett och få ändan ur. Men Dagestan som UD avråder ifrån icke nödvändiga resor till? Hm. Inget för en stroke-patient, det är ju ett som är säkert. Vanlig reseförsäkring gäller väl inte ens då? Men kanske kan man teckna någon avancerad dyr specialförsäkring?

Några spännande platser från serien, som vi blir sugna på att se live är Gamsutl, Dagestans eget Machu Picchu och de vackra gamla vakttornen i Itum Kale, Tjetjenien.

En som inte är rädd för vare sig Tjetjenien eller Dagestan är reseledaren och resebloggaren Johnnybajdzjan, som om några månader leder en resa till detta område. Vi följde förra resan med intresse på hans blogg. Där hittar man massor av spännande tips till området.

Gamsutl

 

6 Comments

 1. Vad synd att ni inte hann se Himalayaavsnitten, de bästa enligt mig. De kanske går att hitta på youtube eller någon annanstans.

  • Gunilla Yourstone

   Jag har letat lite utan att hitta dem, men vem vet någonstans finns de kanske. Fast han verkar råka ut får en ganska allvarlig olycka i något av avsnitten? Får lite ångest att titta på det…

 2. Ja det finns specialförsäkringar som kan tecknas för de områden. De är dock inte särskilt dyra, typ 20€, så det är helt okej (om man inte ska ha särskild kidnappningsförsäkring (för utbetalning av lösensummor), då blir det mycket dyrare). Den där bilden med de många tornen som ni skriver Itum Kale, var har ni hämtat den? Jag har varit två gånger där, men aldrig sett just dessa. Om det är skärmdump från programmet får jag väl kolla det då. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Ja det var ju ingen farlig summa för en försäkring.
   Precis det är en skärmdump från programmet.

 3. Margareta

  UR och Kunskapskanalen är en guldgruva! Synd att ni missade Himalayaprogrammen -är svårt förförd av berg, särskilt Himalaya.. Och jo, han råkade ut för en allvarlig olycka men han kom tillbaka och fortsatte vandringen!
  Kaukasus lockar verkligen också. Man kan även rida i Kaukasus -skulle inte sitta fel.
  Det finns mycket att drömma om – en del förblir drömmar, annat förverkligas 😄 Lycka till med båda!

  • Gunilla Yourstone

   Himalaya verkade mycket lovande, så vi är också ledsna att vi missade.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *