Har du sett tv-programmet ”världens sämsta indier” med David Batra?

Vi har precis börjar se serien på SVT-play och är helt överförtjusta.

– Vi måste åka tillbaka! utropade jag helt överentusiastiskt till Christofer, bara för att i nästa sekund inse att vi har ju inte ens varit vår första sväng till Indien än. Det är ju först i december vi åker.

Batras serie om hur han försöker leva som en riktigt indier, inspirerar oss helt klart till det där lite långsammare resandet, som vi ärligt talat är dåliga på. Att bo enkelt hos lokalbefolkningen, lära känna folk, handla hos samma grönsakshandlare dag efter dag. Flyta in lite i samhället liksom och lära sig om vardagen.

Vi reser ju ofta snabbt i stället. ”Betar av” sevärdheter och naturupplevelser. Äter flott och bor bra. Och så en skybar på det. Nu blir vi stället sugna på att utmana oss lite och försätta oss utanför vår comfort zone precis som David gör i programmet (och som vi nyligen skrivit om här). Och framför allt blir vi förstås sugna på Indien!

Fler tv-program som framkallat stark reslust hos oss

Fahléns matäventyr som gick på 4:an för några år sedan älskade vi. Hans Fahlén och kocken Peter Norman reste till olika platser på jorden och lagade mat från de lokala köken. Sri Lanka, Hong Kong och Peru var till exempel succé-avsnitt i vår bok. Det blev bara en säsong, så vi vet inte om vi var ensamma om tycka det? För vår del hade de gärna fått resa runt världen i åratal och äta och laga mat tillsammans. Avsnitten finns i alla fall fortfarande att se på tv4-play.

Afrikas glömda kungadömen gick på Kunskapskanalen för några år sedan och var galet intressanta. BBC-reportern Gus Casely-Hayford reste runt i Sudan, Etiopien, Zimbabwe med mera och sökte efter spår av gamla, ”glömda” kungariken. Dessa avsnitt finns dessvärre inte längre att se, det närmaste vi kommer är att vi hittar DVDn på Amazon.

Har du sett något av dessa program och håller du i så fall med? Framkallar de stark och omedelbar reslust?

 

12 Comments

 1. Såg reklam för ”Världens sämsta indier” igår på tv (missar ju allt när jag bor i Finland känns det som, så passar på att suga åt mig av allt nu när jag är i Sverige, haha) och blev väääldigt nyfiken på den. Så kul att ni tipsar, måste kika!

  • Gunilla Yourstone

   Jag är helt värdelös på tv fastän jag bor i Sverige, men hade snappat upp denna runt fikabordet på jobbet och har sett alla avsnitten på play. 🙂 Jätterolig. Kast Christofer tyckte att det var lite b att David låtsas vara så negativ hela tiden.

 2. Vi var till Indien 2011 och har nog inte hämtat oss än! 😂 Men visst blir man sugen igen, det finns ju så mycket mer att se. Annars är vi helt sålda på Levison Woods teveprogram, ett måste! Han har gått längs med hela Nilen, Himalaya, Centralamerika och i det senaste längs Kaukasus. Superinspirerande även om man kanske inte prompt måste GÅ hela vägen… 😄

 3. Anneli S

  Jag måste nog säga att jag blev lite besviken på det här programmet. Jag har varit i Indien tre gånger. Den första gången var jag där i 3½ månad och sista gången var jag där med familjen i 1 månad. Jag har rest runt massor och sett stora delar av landet. Om man frågar mig och min man var för sig så får man två helt olika berättelser om vår resa. Jag ÄLSKAR Indien och min man tycker illa om det mesta. Jag kommer definitivt åka tillbaka men då utan min man. Min man säger att: ”det blir dubbelt så roligt för mig och hälften så dyrt om han inte åker med”. Det vill säga alla är nöjda och glada.

  • Gunilla Yourstone

   Indien är ju väldigt intensivt som jag förstått det. Kan tänka mig att man kan får olika intryck beroende på hur man trivs med det.
   Vad var det du inte gillade med programmet?

   • Anneli S

    Jag tycker att David var alldeles för negativ till ganska mycket saker. Åker man till ett annat land tycker jag att man behöver vara lite mer positiv till att prova nya saker. Speciellt om man gör ett tv-program. Dock blev jag alldeles förtrollad av tv-programmen: Till fots i Himalaya och Till fots över Kaukaus på Kunskapskanalen som tidigare har nämnts i tråden. Finns ett liknade program om hur denna programledare vandrar längs Nilen.

    • Gunilla Yourstone

     Det tyckte Christofer att det var lite löjligt att han skulle vara så negativ. Men jag tyckte att det inte gjorde något. 🙂

 4. Till fots i Himalaya och Till fots över Kaukaus på Kunskapskanalen har jag och min man fastnar för. Då får man verkligen uppleva en annan och obekant del av världen. Båda finns att se på ur play.se . Batra i Indien ska vi också se men inte hunnit ännu, perfekt med program man kan se med playfunktion.
  /Hea

 5. Jag har bara sett första avsnittet med Batra, men får nog sätta mig ner och se de övriga. Bara ljudet på gatorna och alla mönniskor triggar igång min längtan till detta otroliga land. Jag har fortfarande de norra delarna kvar att utforska efter två månadslånga resor dit. Antingen älskar man Indien eller också tycker man det är fruktansvärt, men ingen kan bli oberörd efter en resa dit. (Ge gärna Indien tid om möjlighet finns)

  • Gunilla Yourstone

   Mmmm spännande. Tyvärr blir det ett hastigt besök i Indien för oss denna gång. Men vi ska ju komma tillbaka. Och stanna längre.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *