Under en weekend vill man ju gärna hitta trevliga restauranger, helst uteserveringar sommartid, och äta gott och njuta under sin korta resa.

Vi hade gjort en del research inför Riga, några av restaurangvalen var noga planerade, andra kom till spontant när hungern slog till.

Dessa restauranger åt vi på i Riga och så här tyckte vi om dem.

Gutenberg’s Terrace

Vi börjar på topp kan man väl säga, på mer än ett sätt. Vår första kväll i Riga har vi bokat in oss på Hotel Gutenbergs takterrass. Vi hinner nätt och jämt ta oss in till stan från flyget, hitta till och ta oss in i vår hyrda lägenhet och byta om till något svalt i den tropiska sommarnatten, innan det är dags att småspringa till vår bokning.

Denna restaurang är verkligen toppklass och det bästa stället vi äter på i Riga.

Hotel Gutenbergs takterrass
Roliga bröd med kreativa pålägg

Vacker utsikt över taknockarna, mycket trevlig personal och god mat. Jag tar en tonfisk, Christofer lamm, Alva pasta och det är inga problem att få in en specialtallrik till Alexander med endast entrecote och stekt potatis.

Inom parantes kan vi väl nämna det att det är väldigt olika mellan olika platser och länder hur lätt man har att uppfatta en specialbeställning.

”Just meat and potatoes. Nothing else. No sauce, no vegetables, absolutely nothing else”, tolkas i många sammanhang som att det är fritt fram att strö färska örtkryddor över hela portionen till exempel. En variant som vi omedelbart är tvungna att skicka tillbaka till köket. I Riga är man fenomenal på att uppfatta budskapet i beställningen och vi får vid alla måltider in enligt beställning.

Tonfisk!
Nöjda och glada

Colonel´s uteservering vid Livu Laukums

Vi är sena på´t med lunchen. KGB-museet på förmiddagen och så tillbaka till lägenheten för att hämta Alexander som valt att avstå den guidade visningen. Vi är hungriga och kastar oss på en uteservering i bästa/värsta turistfälleläge. Får in trötta sallader i små portioner. Ingen höjdare.

Restaurang 1221´s takterrass

Denna restaurang spanar vi spontant när vi är ute och promenerar i Old Town. 1221 har bra recensioner på Trippan och takterrassen ser lovande ut nedifrån. Vi frågar personalen om det finns bord till i kväll. Jodå, det går att ordna.

På plats klockan sju är takterrassen öde. Vi får vänta länge på att någon kommer upp och tar vår beställning. Och även på att de andra borden ska fyllas. Alva och jag tar en mycket god risotto, så maten är det absolut inget fel på, men vi tycker att man kunde gjort mer av sin takterrass. I stället för att kännas exklusivt känns det lite öde där uppe. Man borde ha haft en lite bar och förstås personal på plats hela tiden. Samt kanske en bättre marknadsföring.

Som det nu är packar vi ihop direkt vi ätit upp och går vidare till Radisson Blu.

Öde…
… men god mat.

Radisson Blue Skyline Bar

Vi anländer strax före 21. Detta är helt klart Rigas mesta ”place-to-be”, märker man. Festligt, folkligt och fullsatt. Utsikten är fin, även om det är en lite besvikelse att utsikten inte innehåller solnedgången denna tid på året.

Drinkarna är bra, Alvas fruktdrink är den bästa hon någonsin smakat.

Ja kära nån då, hur man håller på…
…men det blev ju ganska bra.

Jurmala: Beach Bar&Grill

Baltic Beach Hotel i Jurmala, dit vi begav oss några timmar över dagen på lördagen, ser verkligen ut som en strandad Finlandsfärja. Vi badade på stranden några hundra meter bort och jag skickade iväg Christofer för att reka lunchrestauranger.

”Det finns en strandrestaurang med typ hamburgare”, lät inte helt lockande i min värld. Men strandrestaurangen, Beach Bar&Grill, visar sig tillhöra nämnda hotell och är fräsch, trevlig och serverar mycket bra mat. Alla Baltic Beach Hotel´s restauranger har fått bra betyg på Trippan, så att äta lunch på någon av dessa är en bra idé oavsett vilken man väljer, tror vi.

Gott. Att just den här portionen är kliniskt fri från grönsaker är enligt vår egen beställning

Rozengrals

Detta hör absolut till om man reser till en Old Town och medför fantasy-tokiga tonåringar (och för all del fantasytokig äkta man). En källarrestaurang på temat medeltiden. Här tas svängarna ut big time, med tidsenlig interiör, mat och kostymering. Liveunderhållning förstås på medeltida vis. Till och med inkastarna är tidstypiska.

Kul upplevelse, men efter att ha gjort både denna restaurang och Tallinns motsvarighet Old Hansa, så känner vi kanske att konceptet börjar bli gjort för vår del.

Peters Brewhouse

Efter medeltidskällaren längtar vi ut i sommarkvällen. Peters Brewhouse är en restaurang med egenbryggt öl, precis mitt i smeten i Old Town. Man har dessutom lyckan att äga en stor uteservering precis bakom St Peters Church. Man kan beställa in en ”bräda” med tre olika ölsorter på. En ljus, en mellan mörk och en mörk. Trevligt koncept.

Sen kom vi på att man hade ju kunnat dela på en …

Gan Bei

Sen lunch efter ESPA-spa. En ganska enkelt ställe. En lettisk kedja med asiatisk mat. Låga priser, men bra mat i sin enkelhet, tyckte vi. 15-åriga Alva åt till och med resans bästa mat här.

Kolonade

Beprövat koncept, hit pekar mången resebloggrekommendation när vi forskar inför vår resa. Vi slår till och bokar bord på självaste min födelsedag.

Restaurangen ligger i en fristående byggnad i parken precis utanför Old Town, mot frihetsmonumentet. Vi får ett mycket trevligt bord ute på terrassen, med utsikt mot parken. Här har man ingen vinlista utan sommelieren kommer helt enkelt förbi efter att man beställt maten och pratar lite vin. Vi provar ett rosé till förrätten och ett rött till varmrätten.

Vi är nöjda med besöket och avslutar därmed vår mathelg i Riga.

Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

Etiketter

2 kommentarer

  1. Tack! Äntligen en resebloggare som inte bara skriver om restaurangen 3 Pavari och vinbaren Garaza. Jag antar att det är dit man får gå på bjudresorna.

    • Gunilla Yourstone

      Hehe, det är ju den komiska vieffekten av pressresor, att alla skriver om samma. 🙂
      Vi åkte ju på en helt privat resa.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *