I hamnområdet, i nordöstra Belfast, ligger en av Nordirlands allra mest besöka sevärdheter, Titanic museet.

Varför ett Titanicmuseum här?

Titanics jungfrufärd utgick ju från Southampton i England har vi alla lärt oss. Och dessutom sett i filmen Titanic. Men faktum är att det var här i Belfast som Titanic en gång byggdes. Och den allra, allra första jungfrufärden gick därmed från Belfast till Southamton. Fast utan de flesta av sina passagerare. Med på denna första etapp var bara de Nordirländska passagerarna.

Titanic museet är relativt nytt, det invigdes lagom till 100-årminnet av katastrofen, alltså 2012. Redan innan fanns sedan 1920 ett Memorial här, till minne av de Belfastbor som omkom i katastrofen.

Men med start 2009 byggdes den spektakulära bygganden som inrymmer museet. Granne med dockan där Titanic byggdes och ”the slip ways”, det vill säga där Titanic sjösattes.

Här gled Titanic ner i vattnet för första gången

Museet har på dessa 11 år blivit en succé med besökare från hela världen. 600.000-800.000 årliga besökare har man haft.

Titanic Belfast är för övrigt inte det enda Titanic-museet i värden. Total finns det åtminstone 7 stycken. De flesta i USA, men även ett i Southampton i England.

Vårt besök

Vi anländer ganska sent en fredag eftermiddag, i hopp om att de flesta besökarna ska ha hunnit bli klara med Titanic för dagen och gett sig av. Men nja, första delen av museet är overcrowded. Så där så att man liksom inte riktigt orkar tränga sig fram till alla utställningar och titta och läsa.

Här byggs hon för fullt

Belfast som industristad

Denna första del sätter bakgrunden till Titanic så att säga. Man berättar om Belfast som framväxande industristad. Om de två rederierna som slogs om den ledande positioner för resor över Atlanten.

Hur Titanic byggdes, vilka enorma mängder arbetare och material som krävdes, vilken ingenjörskonst detta var.

The ride

Plötsligt kommer vi fram till en kö. Det visar sig att vi ska ut på en åktur i små gondoler. Ett Titanics spöktåg? Vi får köa i 20 minuter innan det blir vår tur. Denna lilla, ganska korta tur handlar om arbetarnas situation på bygget. Om hur många blev döva på kuppen, av den höga ljudnivån på varvet.

Turen i sig tillför väl inte jättemycket, men har den fördelen att efter den är besökarintensiteten betydligt lägre. Den långa kön stoppar ju upp flödet effektivt. Nu kan man andas ut och ge sig tid att uppleva alla utställningarna ordentligt.

Ritningen

Jungfrufärden

Nu är vi också framme vid de mer intressanta delarna i museet. Om Titanics planlösning och inredning. Hur såg hytterna ut? Och matsalen. Porslinet, mattorna? Allt får man ta del av.

Den lyxigaste hytten
”kläm och känn” på Titanics heltäckningsmattor

En riktigt häftig virtuell rundtur i skeppet finns också. Från maskinrummet till den berömda trappan.

Alvar provar bänkarna på 1:a klass-däck

Katastrofen

Sedan katastrofen. Hela räckan av misstag och tillfälligheter som tillsammans ledde fram till denna enorma katastrof. Samt även hur man efteråt ändrade i regler och riktlinjer för sjöfarten för att detta inte skulle kunna hända igen.

En hel vägg med namnen på alla passagerarna. Uppdelade i två block. De döda. Och de överlevande.

Rysningar som går utefter ryggraden när man läser. Varje namn är ett människoöde. Många av namnen är svenska också. Person, Svensson, Lindgren.

Fakta om vilka som överlevde:
62% av 1:a klass-passagerarna
41% av 2:a klass-passagerarna
25% av 3:e klass-passagerarna
75% av kvinnorna
32% av passagerarna totalt
Givet antalet livbåtar, hade 53% kunnat räddas
Genomsnittsåldern på de överlevande var 29 år

Sista meddelandet från Titanic

Skeppsvraket

Länge letade man efter Titanic förgäves. Expeditionen som till slut lyckade har fått en egen utställning i slutet på museet.

Som avslutning en stor sal i två våningar. Där en modell av Titanic långsamt snurrar runt, runt i mitten medan dramatisk musik spelas och olika bilder reflekteras runtom på väggarna. Längst ner ett glasgolv där dykbilder av Titanics vrak visas genom glaset. Mycket mäktigt och vi dröjer oss kvar länge i detta sista rum.

Praktiska fakta om Titanic Belfast

Öppettider: 09:00-19:00 under högsäsong och 09:00-18:00 övriga året.
Pris: ett besök kostar £ 24:95 för en vuxen
Vårt besök tog 2 timmar ungefär och det känns väl som en rätt normal tidsåtgång
Ett stort parkeringshus finns i anslutning till museet, på andra sidan vägen.

Möjlighet att prova ut den perfekta film-posen

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

2 Comments

  1. Märker att jag inte läst alla era inlägg😂😂😂
    Detta museum hade jag besökt direkt. Sånt gillar jag. Fast Irland har jag ju aldrig varit på… det ligger ju där och vill få besök. Har gjort det länge. Får väl se om vi inte kan putta in den där ”ön” där borta för ett ordentligt besök så småningom.

    • Gunilla Yourstone

      Ett mycket intressant museum. Vi hade besökt den tillfälliga utställningen i London också året innan, men detta var mycket bättre.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *