Tullgarns slott besöker vi på väg ner genom Sverige på min födelsedags-roadtrip och resa till Färöarna.

Tullgarns slott
Tullgarns slott

Christofer har bokat en guidad tur 12:00. Vi anländer en timme innan. Det finns en stor trädgård, en badbrygga och ett orangeri att besöka i anslutning till slottet, så det visar sig vara ett bra val.

Orangeriet

Tullgarns slott byggdes och ägdes till en början av släkten De la Gardie, men blev på 1700-talet ett av de kungliga slotten.

Tullgarns slott

Bland de kungligheter som bott på slottet utmärker sig särskilt Hertig Fredrik, bror till Gustav III och Gustav V och hans hustru, drottning Victoria.

Hertig Fredrik var den förste kunglighet att ta Tullgarn i besittning. Han byggde omsorgsfullt och enligt konstens alla regler om slottet och inredde det i tidens gustavianska stil.

Tullgarns slott

Dock var Fredrik dålig på att hålla i pengarna, dog i stort sett utfattig och utan att ha färdigställt sitt slott. Det blev i stället has syster Sofia Albertina som fick ombesörja den saken.

Tullgarns slott

Hertig Fredrik var en passionerad man som under 1770-talet blev vansinnigt förälskad i adelsdamen Sophie von Fersen. Fadern Axel von Fersen den äldre var dock emot äktenskapet. Hertigen förberedde för en flykt från Stockholm till Tullgarn där en präst skulle vänta på paret och viga dem utan föräldrars och släkts godkännande. Sofie vågade dock inte fullfölja tilltaget, utan gifte sig i stället med den man som hennes far valt ut åt henne, Greve von Piper.

Den vackre Hertig Fredrik him self

Den stilige och eftertraktade prins Fredrik slutade i stället sina dagar som ogift. Precis som för övrigt Sophies storebror gjorde, hopplöst förälskad som han var i Marie Antoinette av Frankrike.

Tullgarns slott

Så kan det gå och denna romantiska historia är det som jag själv främst förknippar Tullgarn med, även om vår guide ”glömmer” att nämna något om just detta. Det blir istället jag som berättar historien för Christofer utanför orangeriet.

Tullgarns slott Tullgarns slott

Däremot får vi höra att slottet brann på 1800-talet och att Gustav V och Victoria även de genomförde en totalrenovering av slottet och därmed gav slottet det utseende det har idag. Man vände då också på slottets huvudentré, som tidigare varit vänd mot havet, till att istället vara vänd mot land och den nyanlagda järnvägsstationen i Vagnhärad.

Tullgarns slott
Golvet i nya entrén

Man hittar bland annat Viktorias holländska kakelplattesamling i den nya hallen och i ett av rummen inredde kungaparet en tysk bierstube och handmålade själva väggarna!

Bierstube
Kakelsamling i hallen

Den sista tsar-familjen var även här på besök, med eget fartyg, eftersom Tullgarn ju ligger precis vid havet. Och om detta besök får vi höra desto mer. Hur gästvåningen renoverades i månader innan, men att tsarfamiljen när de väl kom valde att inte sova över en endaste natt, utan i stället klev ombord på sitt fartyg igen till kvällen.

Tullgarns slott

Guidningen är trevlig och slottet vackert, men vi är hela 26 personer som trängts in på en och samma tur och det är på tok för trångt för mig som inte vill ligga sjuk i Covid på hotellet på Färöarna, så jag är tvungen att lyssna på guidningen från rummet bakom gruppen hela tiden och då missar man ju mycket, tyvärr.

Slottsköket

Efter avslutad guidning äter vi lunch på den intilliggande restaurangen, vildsvins-tarte känns om helt rätt lunch på landet i Sörmland. Viltvård medans man äter liksom.

Innan det är dags att rulla vidare till nästa överrasknings-stopp på resan.

Läs också: Vandring på Sörmlandsleden – Skogbyslingan och Södermanlands högsta punkt, Venbrinksberget

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

 

2 Comments

  1. Tack för en historielektion med vackra bilder 🤗

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *