Sörmlandsleden har jag vandrat längs förut, på den tiden jag bodde i Stockholm. Då gick vi genom ett jordbrukslandskap minns jag och lövskog.

Nu i våras på väg ner genom Sverige till Öland är det dags igen. Denna gång går vi Skogsbyslingan, en endast 2 kilometer kort vandring i härlig gammalskog.

Men varför går vi här? Jo, det är ju vårt projekt igen att besöka alla Sveriges landskap högsta punkter och längs Skogsbyslingan ligger Venbrinksberget som med sina 123 m.ö.h. är högst i Sörmland. Endast någon kilometer från E4:an ligger startpunkten för denna vandring.

Ett ihärdigt regn stilar ner över skogarna i Skogås, beläget mellan Katrineholm och Kolmården. Men vi låter oss inte nedslås. På med regnkläderna bara. Men kamerorna får stanna i bilen, mobilen får duga som fotoutrustning idag.

Skogsbyslingan

Snart är vi framme vid en sjö och en rastplats. Vindskydd, grillplats, gott om ved och dessutom ett urval av våffel- och plättlaggar och annat att låna. Vilket härligt ställe, så välskött av Sörmlandsledens ideella förening och den etappansvarige på sträckan.

Den fina skötseln och våffeljärnen till trots har besökare förstås inte kunnat avhålla sig från att rista in runda ord i vindskyddets väggar. Visst är det märkligt?

Vi har medhavd matsäck som vi äter här med utsikt över sjön, innan vi vandrar vidare på slingan.

Vi går över vackra berghällar i skogen. Venbrinksberget skulle vi kanske inte ha kunnat urskilja själva. För så värst högt är det ju inte. Men högsta punkten är ordentligt markerad med ett utsiktstorn.

Skogsbyslingan Skogsbyslingan
Skog åt alla håll är utsikten. I Södermanlands allra mest glesbefolkade ände. Så går leden tillbaka mot parkeringen och bilen igen.

Skogsbyslingan Skogsbyslingan

Skogsbyslingan är kort, men en riktigt mysig och fin slinga att gå.

Läs också: Tomtabacken – Smålands högsta punkt och Götalands också för säkerhets skull

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *