Det som vårt projekt att ”bestiga” alla Sveriges landskapstoppar allra mest gör för oss är väl att skicka ut oss till platser och omgivningar som vi annars aldrig skulle ha kommit på att besöka?

Som Smålands högsta punkt till exempel. Som också visar sig vara Götalands högsta punkt, med sina svindlande 377 m.ö.h.

Hit, till Tomtabacken hade vi ju aldrig annars haft ett ärende. 22 kilometer från Nässjö. 46,6 kilometer från Jönköping. 48,1 kilometer från Vetlanda.

Men som det nu är arbetar vi oss målmedvetet genom det Småländska höglandet mot dess epicentrum. Passerar skyltar om glasriket, kör vägar i stort sett utan trafik. Landsbygd, röda stugor. Småländsk harmoni.

Vi brukar tycka att vi ser på omgivningarna vilket landskap vi är i. På naturen, på arkitekturen. På karaktären på ortsnamnen på de små byarna vi passerar. När man kör in i ett nytt landskap ändras allt detta. Åtminstone med en skiftning. Inbillning eller inte, vad vet jag?

Christofer sover på passagerarsätet. Det är jag och Kalle Lind som samspråkar gemytligt.

Detta är en landskapstopp som det är ordning och reda på. Inga felaktigt utsatta Google-markeringar som Gästrikland, inga avledningsmanövrar in på traktorvägar som i Norrbotten. Vi behöver inte ens byta färdmedel till skidor, som i Västerbotten.

Google leder oss helt enkelt till en rekorderlig och tydlig vägskylt. Tomtabacken. Utrymme att parkera bredvid. Informationsskylt.

Toppen och framför allt utkikstornet som är placerat på den, ser vi från parkeringen. Det rör sig om några 100 meter att tillryggalägga till fots. Och kanske 10-20 höjdmeter.


Här uppe finns några bord och en grillplats. En högtidlig sten som förkunnar saker. Vi klättrar upp i utkikstornet och begrundar den utsikt som först nu uppenbarar sig. Just precis nu är vi garanterat högst upp av alla människor i hela Götaland.

Höglandsleden passerar intill.

Läs om alla våra landskapstoppar här.

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *