Vi har ju vårt långtidsprojekt att ta oss upp på den högsta punkten i alla Sveriges landskap. Vi har inte tänkt bränna runt Sverige med bilen enbart i syfte att göra detta, utan tänker att vi kombinerar med andra utflykter och resor när det passar och tid finns. För de här rackarna ligger ju oftast ganska avlägset till. Inte efter E4:an liksom.
En landskapstopp som ligger helt okej till är dock Norrbottens högsta punkt Vitberget. Avtagsvägen hittar man inte alls långt från Storforsen i Älvsbyns kommun, som ju är en av Norrbottens största och mest kända sevärdheter.

Läs också: Högsta topparna i Sveriges landskap – 25 ”bestigningar”

Norrbottens högsta punkt Vitberget

– 598 meter? säger du kanske nu, är Norrbottens hösta berg inte högre än så? Nej, Norrbottens landskap ligger ju ut mot kusten och är förhållandevis flackt ändå. Norrbottens län är ju en helt annan sak. det sträcker sig över norra delen av Lappland hela vägen till Norge och där är förstås det högsta berget Kebnekaise, 2097 m.ö.h.

Det är på väg till Saltoluokta vi svänger förbi Vitberget. Vi har stannat i Öjebyn på Paltzerian för lunch och i Storforsen för att kolla de ovanligt stora vattenmängderna i år. Och nu blir Vitberget vårt sista stopp innan vi checkar in på Hotell Jokkmokk för natten.


Vår bestigning av Vitberget

Gps:en leder oss fel. Som vanligt med landskapstopparna, höll jag på att säga. Men efter att ha snabbgooglat i några bloggar på nätet kommer vi rätt. Stigen upp är ledmarkerad och går först spikrakt uppåt berget, för att sedan ta en lov runt toppen och komma upp från delvis andra hållet. När vi stannar bilen kastar sig myggorna över oss med en norrbottnisk intensitet. Vi får bråttom att snöra på oss rätt kängor och komma iväg. Smörjer oss med Mygga på alla kroppsdelar som sticker ut, men lyckas ändå få flera stora myggbett på händer och i ansiktet. Början av juli är inte att leka med i skogarna här.

Norrbottens högsta punkt Vitberget

Regnet hänger i luften när vi går och är snart nog över oss. Det är ingen behaglig tur vi får, men den ska göras, så det är bara att bita ihop.

På grund av regnet lämnar vi våra systemkameror i bilen och tar bara med mobilerna till foto. Ni får hålla till godo med den kvalitén.


Norrbottens högsta punkt Vitberget

Uppe på toppen finns fundamenten till ett utsiktstorn, men själva tornet är borta. En upplåst raststuga ägd av Vidsels skoterklubb. Men man har haft problem med skadegörelse vittnar både själva stugan och ett uppsatt anslag om. Stugan ger oss en möjlighet att hämta oss från myggen, så vi är glada att den fortfarande får stå öppen.

Norrbottens högsta punkt Vitberget
Norrbottens högsta punkt Vitberget
Norrbottens högsta punkt Vitberget


Norrbottens högsta punkt Vitberget

Så vandrar vi ner igen. Som sagt, vädret gav inga stora upplevelser denna gång, men vi fick en liten motionsrunda under vår bildag och ibland blir det inte mer än så. Och jag upptäcker att mina Haglöfskängor börjat ta in vatten. Tur att mina gamla hederliga Lundhags finns med i bilen också.

Vägbeskrivning till Norrbottens högsta punkt Vitberget

Som sagt, gps:en är inte att lita på här. Det som gäller är att köra väg 374 åt nordväst och svänga upp höger vid Njalla, precis före ån (Vitbäcken) och bron. Följ vägen 3,5 kilometer och parkera vid skylten Vitberget.

Följ sedan inte de två traktorhjulspåren rakt upp, utan leden till Vitberget är lite till väster och ledmarkerad. 2 km är det upp och 292 höjdmeter att tillryggalägga. På toppen finns alltså 4 st betongfundament och en liten stuga. Utsikten är inte så fri som man skulle önska, utan anas bara.

Här är det alltså in till vänster man ska
Norrbottens högsta punkt Vitberget, Min höjdmätare på mobilen visar nästan rätt.

Norrbottens högsta punkt Vitberget  Norrbottens högsta punkt Vitberget

Hur man vet att man är i Jokkmokk

Läs om alla våra landskapsbestigningar här.

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och på Instagram.

2 Comments

  1. Men åh vilket roligt projekt att besöka de högsta topparna! Den idén ska jag helt klart sno 😉

    • Gunilla Yourstone

      Åh vad kul att du gillar idén! 🙂 Det känns som ett kul långtidsprojekt. Ta en topp då och då när man är i en viss del av Sverige.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *