Vi besökte Storforsen i Älvsbyn under vår roadtrip i Lappland/Norrbotten förra året också. Vårt näst sista stopp och sista övernattningen på en 10 dagar lång resa. Vädret var dåligt med regn och rusk. Hotellet var i stort sett tomt på folk, bara två resande säljare och en tämligen avslagen kantinbuffé i restaurangen förutom vi.

Storforsen i Älvsbyn

Men avgörande var nog tidpunkten och vattenläget. Vi anländer den 12:e augusti. Ett av de torrare åren. Och visst är forsen stor och bred, och visst finns det forsande vatten i den. Men vi blir liksom inte så imponerande som vi hade velat bli.

Det är först dagen innan avfärd i år som jag kommer på det. Skulle vi ha svängt in igen och gett Storforsen en ny chans to exhibit? Ja så får det bli. Efter en stadig lunch på Paltzerian i Öjebyn känner vi oss redo.

Storforsen i Älvsbyn

Redan på parkeringen känner vi skillnad. Bilar och husbilar så många att man parkerat längs hela infarten. Inne på hotellet, där vi lånar toaletten, är det lång kö. Till incheckning eller lunch förstår vi inte riktigt, men är ändå glada att vi redan ätit och slipper trängas.

Längs trätrallen som leder upp till och längs med Storforsen är det också en hel del folk. Men inte trängsel liksom.

Och idag skriver vi ännu bara den 10:e juli. Samt att detta är ett synnerligen vattenrikt år. Snömängderna i fjällvärlden har varit stora i år och snösmältningen kom igång sent. Vi har alltså fortfarande en vårflod i Storforsen. Vattnet står högt och forsar fram i en imponerande och nästan lite skrämmande fart.

Och nu, äntligen, blir vi riktigt imponerade av Storforsen. Vilka vattenmassor, Vilken kraft!

Storforsen i Älvsbyn
Storforsen i Älvsbyn

Fakta om Storforsen i Älvsbyn

Storforsen i Älvsbyn är Europas största oreglerade fors. Den är en del av Piteälven, en av de 4 oreglerade Norrlandsälvarna. I genomsnitt forsar 250 kubikmeter per sekund fram i forsen. Det motsvarar årsförbrukningen av vatten för en hel familj! Men när vattentrycket är som störst under vårfloden kan vattenföringen komma upp i hela 850 kubikmeter per sekund. Exakt hur mycket det var den dagen vi besökte Storforsen vet vi tyvärr inte.

Storforsen i Älvsbyn
Storforsen i Älvsbyn

På grund av det stora vattentrycket, fryser aldrig vattnet i Storforsen oavsett hur kallt det blir.

Storforsen är intressant att besöka året runt, men som alltså mäktigast just i vårfloden som inträffar i juni. Själva skulle vi gärna komma tillbaka på vintern och se hur Storforsen ser ut då.

Här finns alltså hotell med restaurang och även Storforsens kapell. Samt ett skogsbruks- och flottningsmuseum och en utomhusscen för teater och konserter.

Storforsen i Älvsbyn

Storforsen i Älvsbyn

Läs också: Mårdseleforsen Vindelälven – vi gör ett besök när vattenmassorna är som störst

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 Comments

  1. Mäktigt! Har inte varit just där men väl åkt över Piteälven några mil västerut, på E45:an. Kul att fler har haft forsar och vattenfall på upplevelselistan i sommar! 🙂

    • Gunilla Yourstone

      Ja men tre vattenfall och forsar har vi hunnit med i alla fall. Plus Döda fallet om det möjligen kan gillas på sitt sätt? Det kan väl vara ett ganska bra facit på en sommar?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *