Amsterdam är en relativt liten stad med bara 800.000 innevånare. För att vara en huvudstad, menar vi. De centrala/historiska delarna som vi turister är intresserade av gör man därför relativt snabbt. 2 dagar skulle jag säga är fullt tillräckligt, om man inte har väldigt många museer som man känner att man vill besöka.

Så vad gör man sen då? Ett bra förslag är att ge sig ut på någon eller några dagsutflykter om man har dagar kvar i stan. Detta är våra bästa tips.

Tulpaner i Lisse

Om man reser under tulpansäsong är förstås Lisse den givna dagsutflykten. Här finns tulpanparken Keukenhof och även stora mängder tulpanfält i omgivningarna. En drömlik upplevelse är att tillbringa några timmar med att cykla rund bland dessa.

Haarlem

Haarlem är en charmig medeltidsstad bara en kort tågresa bort från Amsterdam. Mitt i stadens centrum finns en extra ståtlig väderkvarn som förstås måste beundras och fotas noga. Sedan har även Haarlem massor av kanaler och vackra gamla hus, precis som Amsterdam. Men skillnaden är att här kan man uppleva detta utan den trängsel som alltid är i Amsterdam.

Just precis den dag som vi besökte Haarlem pågick dessutom en tulpan-festival i staden.


Zaanse Schans

Detta är ett slags friluftsmuseum med gamla byggnader och väderkvarnar som flyttats hit från andra delar av Nederländerna.

En varning måste utfärdas för att detta är en väldigt turistisk plats. Men utan tvekan rätt idyllisk och absolut rätt plats för den som vi  få sitt lystmäte av väderkvarnar tillgodosett.


Marken

Marken är en ö i Markermeer förbundet med fastlandet bara via en smal remsa land. Här finns en idyllisk och rätt fotogenique fiskeby där de flesta husen är grön-vit- eller brun-vit-randiga.


Volendam

Ytterligare en idyllisk fiskeby med en hamn. Förutom att strosa runt kan man äta en fisk-lunch här, eller köpa ost. Tvillingstaden är nämligen Edam, med sin kända Edamerost.

Slottet De Haar

Om man känner för ett härligt medeltidsslott i stället för ostar och väderkvarnar, kan Slottet De Haar vara ett alternativ till en dagsutflykt. De äldsta delarna av slottet är från 1391.

För att ta sig hit från Amsterdam måste man åka både tåg och buss, men det går att åka över dagen. Detta var den utflykt på vår egen lista som vi tyvärr inte hann med denna gång.

Vill du läsa fler av våra resetips? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

 

2 Comments

  1. Fina ställen. Älskar slott!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *