Naturskyddsföreningen kör just nu en kampanj på sociala medier ”Max 5” som innebär att man kan köpa max 5 nyproducerade klädesplagg per person och år om det ska vara hållbart för klimatet. I själv verket köper genomsnittssvensken i stället 25 plagg per år, enligt kampanjen.
Kampanjen, som är utformad som en utmaning, fick mig att tänka till. Först:
– Gulp, 5 år väldigt, väldigt få plagg!
Köpa kvalitet
Men sedan började jag reflektera.
Dels att om de 5 plaggen är kvalitetsplagg, kan de faktiskt hålla väldigt, väldigt länge. Om jag tittar i min egen garderob är det inte helt ovanligt med kläder som håller i uppemot 10 år eller till och med mer. De flesta av mina favoriter använder jag tills de går sönder.
De gånger jag av olika skäl faller för frestelsen att köpa något från de billiga kedjorna får jag däremot ångra mig. Knappt har man burit hem plaggen innan de börjar noppa sig eller bli fula på annat sätt.
Som fullvuxen växer man ju förhoppningsvis inte ur något heller utan kan fortsätta att slita på samma plagg år efter år.
Varumärken som jag personligen har väldigt goda erfarenheter av, att de tillverkar kläder som går att ha år efter utan att det märks på dem, är Haglöfs, Boomerang och Jumperfabriken. Alltså Jumperfabriken tillverkar de mest fantastiska ulltröjor som går att ha dagligen i åratal utan att en enda noppa gör entré!
Köpa av rätt anledningar
Sen börjar jag reflektera över mitt eget köp beteende. När och varför köper jag kläder?
Inbillat behov
Dels köper jag för att jag ser något snyggt. Som jag sen raskt övertygar mig själv om att jag behöver. Fastän det förstås inte är sant. Jag har ju massor av kläder.
Osäkerhet
En annan anledning till att jag köper kläder är, om jag ska vara helt ärlig, osäkerhet. Ett typiskt shoppingtillfälle för mig är tex om jag ska iväg på en eller annan pressresa utan att känna de andra deltagarna. När jag läser programmet och ska packa, kommer jag nästan alltid fram till att man nuvarande garderob inte alls funkar överhuvudtaget, utan här behövs något nytt! Rast ger jag mig ut och införskaffar något. Vilket förstås är nonsens, mina befintliga plagg skulle förstås duga utmärkt.
Liknade impulsköp förekommer även i andra situationer när man känner sig lite osäker. En fest där man inte känner så många till exempel.
Omväxling
En annan anledning till nyinköp för mig kan vara att jag vill ha förnyelse och omväxling. Jag har redan 8 sommarklänningar. Men vill ju ha något NYTT!
Alla dessa tre anledningar är ju skräp förstås. Har man kläder så behöver man helt enkelt inte köpa nytt. Den enda legitima anledningen till nyinköp är att ett plagg gått söder och behöver ersättas.
Räkna plagg det kommande året
Så jag har bestämt mig. Jag antar utmaningen ”Max 5” och ska räkna mina nyinköp det kommande året.
I ”Max 5” ingår inte strumpor och underkläder. Och heller inte secondhand-köp. Bara nyproducerade plagg. Om skor igår eller ej framgår inte riktigt. Men just vad gäller skor kan jag känna att jag redan idag bara ersättningshandlar det jag verkligen behöver.
Så får vi se hur det går och hur det känns.
Hur tänker du runt nyinköp av kläder? Impulsköper du onödiga plagg eller är allt planerat? Köper du kvalitet eller billigt?
Har du något tips på ett klädmärke som håller i år efter år utan att plaggen blir fula eller går sönder?
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.
Jag kör kläder och skor tills de ramlar isär. Har fortfarande träningsplagg som är 20+ år gamla som ser ut som nya, trots fler 60°-tvättar än jag kan räkna till. Då snackar jag så klart märkesplagg som var rejält dyra i inköp men som har klarat sig utmärkt år efter år. Sedan har jag billiga t-shirts vars krage ser ut som skit och är urblekta efter tre tvättar. Så ja, dyrt och kvalitet lönar sig som regel i längden.
Åh 20 år, det var längre än jag lyckats hålla liv i mina kläder.
Kvalitet lönar sig 100% 👍
Slängde precis mina cykelbyxor från 80- talet, då resåren inte funkade längre.
Ja men det är väl en bra livslängd ändå. 😁