Efter att ha åkt runt i Europa med tåg i fyra somrar i rad nu, samt även tillbringat de senaste åren med att åka mycket inrikeståg i Sverige. Dessa saker slår oss att de svenska tågbolagen borde ta efter sina europeiska kusiner. Plus att de svenska tågen har några fördelar också som vi tänker att Europa borde lära av.

Detta borde de svenska tågbolagen ta efter de europeiska
Upptagetmarkering på säten
Åh denna ljuvliga uppfinning! Varför, varför finns den inte i Sverige?
I många europeiska länder finns det en digital skylt på varje säte som talar om ifall sätet är bokat eller ej, samt dessutom för vilken sträcka det är bokat. Detta underlättar enormt om man själv inte har en platsbiljett.

Plattformspositionering
I Sverige borde vi ju lära av Schweiz, alla tågresenärers drömland. Deras plattformsinformation är som en dröm. En visuell bild av tåget på den digitala skärmen. 1:a klass och 2:a klass är utmärkta, samt även restaurangvagn, cykelsektion och platser för funktionshindrade.
Dessutom en tydlig bokstavsmarkering som indikerar var på plattformen varje vagn kommer att stanna. Sedan är det bara för resenären att positionera sig korrekt. Vid A, B, eller C eller var man nu vet att ens vagn med säkerhet kommer att stanna.


Plats för cyklar
På väldigt många tåg i väldigt många länder finns det särskilda platser för att ta med cyklar på tågen. I Sverige har jag bara sett det på något enstaka lokaltåg. Synd ju för det kunde verkligen främja att hållbart resande.

Bagagehylla mitt i vagnen
I Sverige finns bagagehyllorna i vagnens båda ändar. Och det är väl funkis, huvudsaken att de alls finns liksom. Men ännu smartare är faktiskt att som i Tyskland lägga till ytterligare en bagagehylla mitt i vagnen. Det minskar flaskhalsen vid av- och påstigning, samt ger resenärerna möjlighet att hålla ett öga på sitt bagage under färden.

Informationskyltar inuti tågen
Utvecklingen går framåt i Sverige också med mer och mer information inuti vagnarna, men vår erfarenhet är att informationen är mer detaljerad och bättre i andra länder. Kartor, information om anslutningar och så vidare.

Det här borde de europeiska tågbolagen däremot ta efter de svenska
Men det finns även områden där vi tycker att de svenska tågen ligger före Europa.
Soppåsarna
Detta måste ju nämnas allra först! SJ´s fräscha plastspåsar för skräp är unika och geniala. Inga äckliga gamla skräpkorgar som luktar och ser unkna ut, där man helt inte ens vill ta i locken. Eftersom det finns ett helt rack med skräppåsar vid varje plats, kan de heller inte ta slut, utan fyller man en påse, tar man bara ytterligare en.



2+2-sittningen
I vissa europeiska länder har man en underlig fäbless för 4+4-grupper. Dessa har få fördelar enligt oss, om man är två som reser. En lång tågresa på massor av timmar genom hela Italien blir ju en pina om man sitter mittemot en okänd person. Man vågar ju knappt röra benen på hela resan.
Nej 2+2 är fasen så mycket bekvämare när man är 2 som reser. Vi och även de introverta tyskarna har fattat detta.

Dessutom, påfallande ofta är det bara fönsterplatserna som har ett bord i dessa 4+4-grupper. Hamnar man på gång kan man därför inte fika och inte jobba.

Möjlighet att boka sittplats ända fram till avgång
I flera Europeiska länder ”stängs” den digitala platsbokningen inom en viss tidsrymd innan avgång. Även om det finns platser kvar. T.ex. i Österrike har vi stött på detta. Det svenska systemet att man kan boka fram till sekunden tåget avgår (i princip) är ju att föredra.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.
När jag var ung satt alltid en lapp, lika som de gula biljetterna, på reserverade platser med sträckan inskriven. Bortrationaliserat. Dessutom visades på perrongen alltid ”vagnsläge” och vagnarnas nummer. T ex vagn 4 går som andra vagn.
SJ och Trafikverket har ju blivit så otroligt mycket sämre vad gäller underhåll och service. Totalt förbisett av generationer politiker.