Att planera en tågluff är roligt. Men kan också vara svårt. För var ska man stanna? Vilka platser är lätta och smidiga att nå med tåg? Och var är det allra bäst liksom?

Efter flera tågluffar nere i Europa har vi hunnit skaffa oss ett antal favoritdestinationer. Dessa platser tycker vi absolut att man ska överväga att stanna på under en tågluff.

Moseldalen

En bättre tågluffardestination än Moseldalen får man väl leta efter. I Koblenz som är Moseldalens östra utpost stannar alla snabbtågen längs en av Tysklands stambanor. Sedan går lokaltåg vidare västerut in i Moseldalen. Bara att välja en station som man tycker ser trevligt ut. Samma tåg kan sedan användas för att ta sig ut på dagsutflykter i Moseldalen.

Läs också: Burg Eltz – en tvättäkta riddarborg från 1200-talet

bästa stoppen på tågluffen

Salzburg

Salzburg är verkligen en klassisk tågluffarstad. Mitt i allt och ”på vägen” liksom. En vacker stad som dessutom är ett UNESCO-världsarv och Mozarts födelsestad. Väl värt ett stopp.

Läs också: 20 saker att se och göra i Salzburg – våra bästa tips

bästa stoppen på tågluffen
Bästa stoppen på tågluffen – hit hör Salzburg

Varenna vid Comosjön

Varenna vid Comosjön är enkelt att nå med tåg norrifrån. Comosjön är en ljuvlig plats för båtturer på sjön, besök i söta byar och trädgårdar längs sjön, samt som vanligt i Italien, god mat och dryck.

Läs också: Comosjöns mysigaste städer – dessa måste man absolut besöka

bästa stoppen på tågluffen

Colmar i Alsace

Alsace är en fransk region med starka influenser från Tyskland. Man är tvåspråkiga, äter Flammkuchen och byarna och städerna är fulla av charmiga korsvirkeshus. Till huvudorten Colmar går tåget, sedan kan man hyra cykel och cykla runt bland vingårdar och mysiga byar på landsbygden runtom.

Läs också: Alsace sötaste städer – dessa måste absolut besökas

bästa stoppen på tågluffen
bästa stoppen på tågluffen

Luzern

Luzern är ett nav i tågtrafiken i Schweiz. Hit är det alltså lätt att ta sig, samtidigt som staden är lagom stor för att ändå upplevas som trevlig. Den är dessutom en utmärkt bas för spännande utflykter och äventyr upp i de schweiziska alperna.

Läs också: 13 saker att se och göra i Luzern – våra bästa tips

bästa stoppen på tågluffen
Luzern
Härliga äventyr i Alperna

Cinque Terre

Längs hela den vackra kuststräckan Cinque Terre i italienska Ligurien, går tåget. Det är därför mycket enkelt att ta sig hit på en tågluff. Man slår ner bopålarna i någon av de fem byarna, vandrar längs kusten på dagarna och äter och dricker gott på kvällarna.

Läs också: Byarna i Cinque Terre – vilken by är bäst och var ska man bo?

bästa stoppen på tågluffen
Bästa stoppen på tågluffen – Cinque Terre
bästa stoppen på tågluffen

Hamburg

Alla tågluffar börjar och slutar i Hamburg? För staden är den naturliga ingången till Europa tågledes norrifrån. Dock misstänker vi att många bara passerar. Byter tåg och tar sig vidare.

Vi har stannat i Hamburg två gånger och gillar verkligen stan. Allra trevligast är det nere vid världsarvet Speicherstadt och Elbes strandpromenad Landungsbrucke.

Läs också: 17 saker att se och göra i Hamburg – våra bästa tips

bästa stoppen på tågluffen
Mysigt vid Landungsbrucke

Hallstatt-Obertraun 

Byn Hallstatt i Österrike är lika världskänd som den är fotogenique. Hit kommer stora horder av turister årets alla dagar. Det perfekta stoppet på tågluffen är istället den ännu mindre byn Obertraun, tycker vi. Beläget på andra sidan sjön från Hallstatt. Här råder lugnet, man kan bada, ta en elbåt över sjön en tidig morgon och besöka Hallstatt innan de där horderna anländer och även åka linbana upp i bergen bakom.

bästa stoppen på tågluffen
bästa stoppen på tågluffen

Zermatt

Zermatt är en bilfri by i Schweiz, endast nåbar via en tågresa. En osedvanligt vacker sådan dessutom.
Här spanar man in det världsberömda berget Matterhorn, samt tar liftar eller tåg upp i de omgivande alperna och vandrar.

Läs också: 20 saker att se och göra i Zermatt – våra bästa tips

bästa stoppen på tågluffen

Amsterdam

Bara 2 byten och 18 timmar bort från Stockholms central ligger Amsterdam.
Särskilt om man tågluffar på våren är Amsterdam ett härligt alternativ. Men sommaren funkar ju förstås också. Här hänger man lämpligen längs kanalerna i stadsdelen Jordaan, samt besöker Van Gogh-museet.

Läs också: 20 saker att se och göra i Amsterdam – våra bästa tips

bästa stoppen på tågluffen

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

6 Comments

 1. Vilka härliga platser! Blir mer och mer sugen på en tågluff. 😊

 2. Åh vad det är skönt att få drömma sig bort med hjälp av eran härliga blogg! Ligger här i vabbruaris feberdimma, tomt på sparkontot och sommarens planer får bli att ta med barnen på tältresa genom Sverige. Igen. Absolut jättemysigt och äventyr och minne för livet och allt det där, men jag längtar så efter annat! Tur då att jag är lagd åt det optimistiska hållet och övertygad om att andra tider kommer! Plötsligt är det vi som sitter där med barnen på en fantastisk tågsträcka med världen för våra fötter, och mycket möjligt på väg till just något av dessa stopp 🙂 Tusen tack för all inspiration!

  • Gunilla Yourstone

   Jag tänker att det är bra att i tanken dela upp sitt liv i olika faser och medan man är i varje fas försöka njuta så mycket som det går av de fördelar livet just nu har.
   De där åren när med mindre barn, då en tält-semester i deras ögon smäller nog så högt som en jorden-runt-resa är SÅ underbara. När vi lämnade den fasen och barnen blev äldre sörjde jag det enormt. Mer än jag hade trott innan.
   De små äventyren som blev så stora när man gjorde dem tillsammans med barnen. En glass, en bäver, en toppbestigning på 3 km. Grodyngel i en håv. Deras glädje och lycka både under och efter resan. Vilken tillfredsställelse det var.
   Sedan går livet över i annat. Nu har jag tex massor av pengar motför den tiden. Och det jag drömmer om är att få resa med mina vuxna barn. 🙂

 3. Annika

  Men vad mysigt det låter! Försöker för fullt övertyga gubben, som är mer skeptisk än jag. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *