Luzern eller Lucerne, beroende på om man föredrar tysk eller fransk stavning, är en riktigt fin stad i Schweiz. ”Porten till Alperna” har staden kallats, med rätta, för här befinner man sig verkligen men en fot inne i den imponerande bergskedjan. Det är bland annat därför Luzern är en så strategiskt bra stad att positionera sig i under sin vistelse i Schweiz. För härifrån är det enkelt att göra olika utflykter upp i bergen. Samtidigt som staden själv ligger relativt lågt och erbjuder ett skönt klimat och möjlighet till bad.

Vi inledde själva vår schweiziska tågluff med ett par dagar just här. Dessa saker rekommenderar vi att göra i och runt Luzern.

göra i Luzern

1. Chapel bridge

Det första man, mest troligt, lägger märke till i Luzern och stadens själva epicentrum är den vackra gamla träbron Chapel bridge, alltså kapellbron. Alltid prydd med prunkande blomlådor dessutom.
Detta är Europas äldsta täckta träbro, från 1365, även om stora delar av bron tyvärr brann upp 1993.

Man går över bron, fram och tillbaka, man fotar den från olika håll och man njuter av den från uteserveringarna runtomkring.

göra i Luzern

2. Njuter på uteserveringarna runt sjön

Sa vi uteserveringar? Ja, för det är ju nästa stora måste i Luzern. Att kväll efter kväll positionera sig på någon av de otaliga uteserveringar som ligger längs vattnet med utsikt över Kapellbron, Jesuitkyrkan och resten av denna synnerligen fotogenique stad.

Varsågod och njut!

3. Spreuer Bridge

Luzern har ju en till helt fantastisk täckt träbro också, Spreuer Bridge. Bron byggdes först 1408, men förstördes av en översvämning och återuppbyggdes 1566. Målningarna på brons insida är från början av 1600-talet.
göra i Luzern

4. Promenad i gamla stan

Luzern har en riktigt mysig gammal stadskärna. Glöm inte att ta en promenad och se dig omkring bland alla vackra gamla hus med tinnar, torn och utsmyckningar.

5. Château Gütsch

På en höjd ovanför Luzern, ständigt i blickfånget från staden, ligger Château Gütsch, ett lyxhotell som byggts med slottet Neuschwanstein in Bayern som förlaga.

Man kan nöja sig med att betrakta hotellet nedifrån stan, besöka baren eller restaurangen på hotellet, eller bo här för ”bara” dryga 4000 kr/natt. Boka Château Gütsch här.

göra i Luzern

6. Båttur på Luzernsjön

Luzernsjön ligger oerhört vackert i fantastiska omgivningar. Man måste ovillkorligen ta en båttur på sjön när man är här.

göra i Luzern

7. Museggmauer

Detta är den gamla medeltida ringmuren från 1400-talet som byggdes för att skydda staden mot angrepp. En del av den finns fortfarande kvar på den norra sidan av gamla stan.

8. Pilatus

Pilatus är Luzerns eget ”hemmaberg”. Detta är en extremt härlig dagstur att ta från Luzern och ett totalt måste.

Man startar med en båttur, sedan följer en bergbana upp på Pilatus och så linbana ner, följt av buss tillbaka till Luzern. Alltihop förstås extremt väl skyltar och enkelt at göra på egen hand.

Läs också: Utflykt till Pilatus – världens brantaste bergbana, en båttur och två linbanor på det

göra i Luzern

9. Stanserhorn

En kortare tågresa bort från Luzern ligger berget Stanserhorn. Här är det linbanan upp som är attraktionen. Den är nämligen en ”dubbeldäckare” med utomhusdäck på övre plan.

Läs också: Stanserhorn – linbanan som garanterat kommer att hamna på någon lista

göra i Luzern

10. Engelberg – Titlis

Ytterligare en bit bort längs samma järnvägslinje som Stanserhorn, ligger Engelberg. Härifrån går det en mycket spektakulär linbana upp på berget Titlis. Uppe på Titlis finns massor av snö, en isgrotta och dessutom en hängbro över glaciären. Samt massor av asiater som ser snö för första gången.

Läs också: Engelsberg och Titlis – när asiaten själv får välja

göra i Luzern

11. Mont Rigi

Mont Rigi har kallats Queen of the Mountains. Detta populära berg omges på alla sidor av sjöar, att åka upp hit har därför blivit populärt pga. de fina vyerna. Bergbanan upp på toppen, Rigi Bahn, är den äldsta bergbanan i Europa, men sina 150 år.

12. Mont Bürgenstock

Ytterligare ett berg vid Luzernsjön. Här hittar man en lyxresort med samma namn och också Europas högsta utomhushiss, Hammetschwand-hissen. Bürgenstock Hotel & Alpine Spa bokar du här. 

13. Golden Pass Line

Luzern är startpunkten för panoramalinjen Golden Pass Line, som går via Interlaken och vidare mot Geneve. Vi har själva åkt den så långt som till Interlaken och kan intyga att den är fantastiskt vacker.

göra i Luzern

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

4 Comments

  1. Rekommenderar också Thorvaldsens lejonskulptur i klippan. Inte för att jag är varken dansk eller konstnörd men han är ju rätt stor och det är så häftigt att våga skulptera direkt i en klippa. Tänk om det gått fel.

  2. Men vad kul att ni har fått resa runt och uppleva så mycket av Schweiz! jag känner mig jätteinspirerad av erat inlägg 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *