Att vi gillar Amsterdam har ju ni redan fattat. Här kommer våra bästa tips till vad man ska passa på att göra i Amsterdam om man kommer hit.

1. Amsterdams kanaler

Amsterdams alla kanaler är stadens stora dragplåster. Man ska passa på att promenera längs så många kanaler som som möjligt och över så många broar som möjligt och förstås alla tider på dygnet. På kvällen tänds belysning upp som tillför extra myskänsla till stan.

göra i Amsterdam

2. Jordaan

Härligaste området med butiker, caféer och sköna platser om vartannat är stadsdelen Jordaan, precis väster om centrum. Runt de fyra kanalerna Singel, Herengracht, Keizersgracht och Prinsengracht kan man tillbringa precis hur mycket tid som helst.

göra i Amsterdam

3. Van Gogh-museet

Ska man besöka ett museum i Amsterdam, tycker jag att man ska välja Van Gogh-museet. Vincent van Gogh (1853-1890) blev bara 36 år och fick bara 10 år som aktiv konstnär men har ändå influerat och fortsätter att influera den västerländska konsten och miljontals människor världens över.

Själva är vi, min dotter Alva och jag, huge fans, och jag hade drömt om att besöka museet i 30 år, allt sedan jag besökte en van Gogh-utställning på Musée d’Orsay i Paris 1993.

göra i Amsterdam

4. Bo på husbåt

I tusen och åter tusen städer runt om på jorden har man möjlighet att hyra in sig på ett hotellrum under sin vistelse. Men hur ofta kan man istället bo på en husbåt?

Nej, just det, det gäller alltså att passa på, för i Amsterdam finns gott om husbåts-boende-alternativ. Läs om vårt husbåtsboende i Prinseneiland här.

Här bodde vi.

5. Kolla in alla sneda (vackra) hus

I Amsterdam är det ingen sak om ett hus skulle vara råka vara byggt 1658. För det är ju typ alla hus. Amsterdams guldålder inträffade redan på 1500-1600-talet och husen från den tiden står många gånger kvar. Dessutom är de byggda på pålar på sankmark. Så inte konstigt att de lutar åt olika håll vartenda ett av dem.

En givet aktivitet är därför att ägna lite tid åt att studera och förvånas över alla sneda och vinda hus som lutar åt suspekta och fantasieggande håll.

6. Anne Franks hus

Ett av alla dessa gamla Amsterdamska före detta handelshus med gaveln ut mot gatan och kanalen är världsberömt. Och det av en tragisk och sorglig anledning. Det var här den judiska flickan Anne Frank gömde sig under flera år under 2:a världskriget och skev det som skulle bli boken Anne Franks dagbok.

Anne stora dröm var att bli författare en dag. Det blev hon också och en världsberömd sådan. Fast postumt eftersom familjens gömställe avslöjades och Anne dog i koncentrationsläger.

Den enda överlevande i familjen, pappa Otto, såg till att hennes dagböcker blev publicerade.

Idag är huset ett museum som man måste boka biljetter till veckor i förväg för att kunna besöka. Invändigt är huset tömt på de möbler som fanns på Anne Franks tid, man går runt i ett tomt hus med fotografier på väggarna och får via en audioguide ta del av historien.

7. Damrak

Damrak är dels en gata och dels en delvis igenfylld kanal precis i centrum av Amsterdam. Detta är inte de gemytligaste och trevligaste delarna av Amsterdam, utan tvärt om lite halvskabbigt så där. Men Damrak-kanalen är ändå ett måste eftersom husen just här står direkt mot kanalkanten i bästa Venedig-style. Rätt fotogenique med andra ord.

göra i Amsterdam

Det här är också platsen där många av kanalbåtsföretagen håller till med sina båtar och sin biljettförsäljning.

8. Kanalbåtstur

Vilken radioövergång! För nästa punkt på listan är ju att åka på en båttur på kanalerna. Okej, vi erkänner, vi gjorde det faktiskt inte. Men om vi gjort det, så skulle vi inte ha åkt med någon av de stora båtarna med tak och massor av sittplatser i bredd. Utan valt någon av de mindre båtarna där man faktiskt ser något.

Ja men typ en sån här båt istället.

9. Äta pannkakor (till exempel på The Happy Pig)

Holländarna är ena fenor på smaskiga pannkakor med typ hur mycket sött, kladdigt och kletigt som helst på. Det ska man naturligtvis utnyttja till max och sätta i sig en pannkaka var och varannan dag. Prova gärna The Happy Pig i Jordaan.

göra i Amsterdam

10. The Upside Down

Ja vad ska man kalla detta? Ett Instagram-museum? Här kan man fota sig i olika roliga miljöer. Upp och ner. Och i ett privatjet.

göra i Amsterdam

11. Broar

Amsterdams många broar måste ju specialstuderas också. Gamla, vackra och med olika underfundiga öppningsmekanismer. Alla med varsitt namn också.

göra i Amsterdam

12. Rijsttafel

Mitt bland all Nutella och frityrsmet i den holländska matkulturen gömmer sig en liten pärla. Rijsttafel är indonesiska smårätter i sort antal som serveras och äts vid samma måltid. Ett arv från kolonialtiden. Prova, prova!

Läs om vår Rijsttafel-middag här.

13. Hamnen

Amsterdams hamn, norr om centralstationen, är spännande och trevlig att strosa runt i. Kryssningsfartyg, lyxbåtar och spännande arkitektur hittar man här.

göra i Amsterdam

14. Rijksmuseum

Om man vill se de gamla stora holländska mästarna, så är detta rätt museum att satsa på. Rembrandt, Vermeer, Asselijn. Och så vidare.

15. Träffa gröna parakiter

Vi var helt inställda på att ta oss till Oosterpark på östra sidan av Amsterdam, för att få träffa dessa underbara, vilda, gröna papegojor, men det behövdes ju inte. Det visade sig att vi hade egna i Prinseiland där vi bodde.

göra i Amsterdam

16. Heineken Experience

På Heineken Experience får man besöka bryggeriet, höra historien om varumärket och förstås smaka öl. Jag har gjort liknande turer både på Guiness i Dublin och på Carnegie i Stockholm, så vi hoppade denna tur. Men om man är intresserad av öl, eller aldrig sett ett bryggeri invändigt, så kan det vara en bra idé att ta en guidad tur här.

göra i Amsterdam

17. De Gooyer Molen

Om man vill väderkvarnssäkra sin resa, så gör man rätt i att bege sig till De Gooyer Molen, den högsta väderkvarnen i Nederländerna med sina 26,6 meter. Dessutom utsett till ett nationalmonument.

18. Prova (och köpa) ost

Det kan tyckas lite cheesy (hehe) med alla dessa uppenbart turistanpassade ostbutiker överallt i Amsterdam. Men nej, det är inte turistfällor, utan bra, god holländsk kvalitetsost som säljs i dem. Prova gärna och köp med ett par ostar hem. Om de är vakuumförpackade klarar de resan hem bara fint utan kylskåp.


19. Marknader

Vi hamnade t.ex. av misstag på Noordermarkt och köpte nästa dags frukost, färskt bröd, ost och färskpressad juice här. Det finns även smycken, kläder, med mera.

20. Undvika Red Light District

Det är ju helt sjukt att ett bordell- och prostitutions-distrikt breder ut sig mitt i centrala Amsterdam! Att man vill ha det så och tycker att det är okej. Att det till och med görs en turistattraktion av det. Jag läser i Expressens Allt om Resor att man ”rekommenderar att ta en guidad tur i området”. Där guiden är en ”riktig prostituerad”. Alltså har jag hittat en Amsterdam-guide från medeltiden i Expressen?!

Jag rekommenderar inte ens att promenera i området och genom sin närvaro legitimera det utnyttjande av utsatta människor som den här typen av verksamhet innebär. Jag rekommenderar att undvika området och genom sin frånvaro markera sitt icke-godkännande.

En utflykt från Amsterdam

Läs också: Amsterdam – kan man få nog av kanaler, broar och husgavlar?

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

4 Comments

 1. Väldigt bra sammanfattning. Då du nämner Heineken Experience kan jag föreslå House of Bols Cocktail & Genever Experience där både lukt och smak sätts på prov.
  Det där med kanaler och broar är det kanske inte alla som gillar: när vi var senast i Amsterdam hörde vi en (amerikansk) turist irriterat utbrista ”Where are we? Everything looks the same.”

  • Gunilla Yourstone

   Bra tips! 👍
   Jag kan på sätt och vis hålla med amerikanerna om att det ser lika ut på många ställen. Fast jag tyckte inte det var något irritationsmoment. Det är ju bara att slänga ett öga på kartan om man känner sig vilse. 😊

 2. Bra tips och helt rätt att undvika RDS!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *