Amsterdam är en supercharmig stad och ett helt underbart resmål, särskilt på våren. Men en dyr hotellstad. Om man lyckas hitta ett hotellrum under 2000kr natten, gör man det bra helt klart.

Efter en långhelg på plats förra våren har vi en rätt bra ide om var man bör bo och var man absolut inte vill bo i Amsterdam.

Var ska man bo i Amsterdam

Jordaan

Jordaan är helt klart place to be, enligt oss. Jordan är kvarteren öster om centrum, runt kanalerna Singel, Herengracht, Keizersgracht och Prinsengracht. Här är Amsterdam som mysigast, så här är så klart trevligt att bo.

Hotel Estheréa

Inte det billigaste hotellet i Amsterdam, men kanske det med mest oemotståndlig inredning? Hur kan man motstå flamingos och fågeltapeter? Boka Hotel Estheréa här.

Var ska man bo i Amsterdam

Budget Hotel Tourist Inn

Om man istället är ute efter lägsta möjligt pris, rekommenderar vi stället Budget Hotel Tourist Inn. Här finns rum både med delat badrum och med privat. Boka här.

Prinseneiland

Annars är vi väldigt förtjusta i Prinseneiland också. Området som ligger nordväst om centralstationen. Extremt lugnt och fridfullt. Man kan inte tro att man befinner sig i centrum av en av Europas huvudstäder. Här uppe finns inga vanliga hotell, däremot små guesthouses eller privata lägenheter.

Eco Houseboat

Allra helst och bäst bor man förstås med egen uteplats på en husbåt. Så bodde vi själva i Amsterdam när det begav sig. Eco Houseboat och Najade Eco Houseboat är båda fräscha alternativ.

Amsterdam Prince Island by YAYS

Ett bra alternativ om man är en hel familj som reser tillsammans, är dessa fräscha lägenheter med kanalutsikt. Boka här.

Var ska man bo i Amsterdam

Andra områden

Annars då, om man kliver utanför våra favoritområden. Var kan man bo då?

Motel One Amsterdam-Waterlooplein

Detta är ett prisvärt hotell med nära in till centrala Amsterdam, fast på östra sidan i stället. Motel One är en prisvärd kedja med stabil kvalité som vi bott på i andra städer, bla. Prag. Du bokar här.

Hotel Amstelzicht

Med ett bra läge i ett otroligt charmigt gammalt, snett och vint hus, i den södra delen av centrala Amsterdam ligger detta prisvärda hotell. Boka Amstelzicht här.

Var ska man bo i Amsterdam

Bo på husbåt

Ett unikt, väldigt Amsterdamskt sätt att bo är på husbåt. Inte bara i Prinseneiland, utan generellt i stan. Det är en kul grej att prova. Här hittar du ett helt gäng husbåtar.

Här bodde vi.

Områden att undvika

Red Light District

Mitt i centrala Amsterdam, i den medeltida stadskärnan De Wallen och ett stenkast från centralstationen ligger Red Light District. Ett rätt sunkigt område, vilket även gäller för kvarteren runtomkring på grund  av sina många cofeshops, det vill säga haschställen. Vi skulle inte välja att bo här. Var detta område ligger kan du se på kartan nedan.

Hotel CC

Med ovanstående sagt måste vi ändå nämna detta hotell. För här har man faktiskt möjlighet att bo i ett av Amsterdams mest fotade hus, nämligen de vid kanalen Damrak. Lite coolt ändå, även om dessa kvarter inte egentligen inte är vår favorit pga sin närhet till både Red Light District och hasch-kvarteren. Boka här.

Man bor alltså i ett av dessa hus!

Längre ut

Vi tycker faktiskt inte heller att man ska bo ocentralt i Amsterdam, utanför kanalområdena. Detta område är så pass unikt och trevligt att det är synd att missa det, även om det är dyrt.

Var ska man bo i Amsterdam
Man vill ju bo mitt i detta mysiga.

Läs också: 20 saker att se och göra i Amsterdam – våra bästa tips

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

4 Comments

  1. Vickan

    Men vad mysigt att bo på husbåt i kanalerna! 😎

  2. Men wow så många fina ställen. Man längtar verkligen tillbaka dit 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *