Salzburg har jag besökt 2 gånger. Förra gången var 2001 på en dagsutflykt från Bad Gastein. Då var min son 1 år, hade precis lärt sig gå och jag hade betydligt mer fokus på att hålla honom nöjd än att titta på stan eller lyssna på guiden. Men i år blev det revansch. På vår tågluff tillbringade vi 3 dagar i Salzburg och upptäckte det mesta som denna mycket eleganta och karismatiska stad har att erbjuda.
Här kommer våra bästa tips till vad man bör se och göra i Salzburg.

1. Hohensalzburg

Hohensalzburg är den stora borgen som ligger på en höjd mitt i stan och som syns nästan var man än befinner sig i Salzburg. Den är förstås Salzburgs stora sevärdhet och egentligen gör den sig kanske allra bäst på håll. Att titta upp på från sina promenader i staden, att ha som utsikt när man äter middag. Men förstås åker man upp också med den söta bergbanan. Där uppe finns några museum att besöka, samt en utsikt tillbaka ned över stan.

2. Altstadt

Salzburgs gamla stad är ett UNESCO-världsarv och mycket sevärt att promenera runt i. Domen och Mozartplatz är givna stopp.

3. Mirabell gardens and palace

Ett paltats från 1606 med tillhörande mycket fotogenique trädgård. Palatset är öppet för besökare och trädgården figurerar till exempel i flera scener i filmen Sound of Music.


4. Mönchsberg

Mönchberg är ett av Salzburgs tre utsiktsberg. Detta är ett populärt rekreationsområde med lummig grönska och promenadstigar. Samt rikligt fina vyer över staden. För den som inte orkar gå upp finns en hiss.

5. Mozarts födelsehus

Mozart är ju Salzburgs klarast lysande stjärna. En inblick i hans liv och gärning får man genom att besöka hans födelsehus mitt i stan. Till och med att man får utpekat för sig exakt i vilket rum han föddes. Ett besök här tycker vi hör till Salzburgs måsten.

6. Steinterrasse

Med bästa läge mitt i Salzburg ligger Hotel Stein, där vi själva bodde under vårt besök. Detta hotell har en helt underbar takterrass med galet fin utsikt över Salzburg, floden, borgen Hohensalzburg och till och med vid klart väder över Untersberg i bakgrunden. Ett perfekt läge för lunch eller middag alltså.

7. Hellbrunn

Hellbrunn är ett lustslott 15 minuter med buss från Salzburg centrum. Detta slott är helt unikt, för här har man bevarat så kallade Trick Fountains, dvs roliga, dolda fontäner som sprutar vatten på besökarna när man minst anar det.

Läs också: Hellbrunn i Salzburg – ett lustslott och en skojfrisk ärkebiskop

8. Untersberg

30 minuter från Salzburg, med samma buss som till Hellbrunn, finns en maffig linbana upp på berget Untersberg. Här börjar Alperna och från Untersbergs topp kan man se massor av imponerande snöklädda toppar i fjärran.

Läs också: Untersberg – Salzburgs eget stadsberg

9. Getreidegasse med sina butiksskyltar

Denna gata rakt genom centrala Salzburg (och även förbi Mozarts födelsehus) är känd för alla sina vackra butiksskyltar med sirliga dekorationer.

Till och med McDonalds har en snygg skylt på denna gata.

10. Restaurang M32

Uppe på Mönchsberg ligger restaurangen M32 i samma byggnad som Salzburgs moderna museum. Terrassen här har en av Salzburgs bästa utsikter.

11. Kapuzinerberg

Det tredje och sista av Salzburgs tre berg ligger på andra sidan floden mot för borgen. Kapuzinerberg når man via trappor precis bakom Hotel Stein. Häruppifrån har man en underbar utsikt över staden.

Utsikten från Kapuzinerberg
Här börjar man.

12. Stadsvandringar

Salzburgs turistbyrå har gjort i ordning 9 stycken mycket trevliga stadsvandringar som man kan göra på egen hand. De finns både på webben och som pappersbroschyrer. Vi provade ett gäng av dem och de rekommenderas verkligen.

13. Smaka Mozartkugeln

Detta är en konfekt bestående av mandelmassa i mitten och ett lager nougat och överdraget med mörk choklad. Denna pralin skapades år 1890 av den österrikiske konditorn Paul Fürst till 100-årsdagen av Mozarts död. Idag finns många tillverkare, men konditori Fürst finns kvar i Salzburg och tillverkar fortfarande originalet.

14. Kapitelplatz

Detta torg ligger mellan domen och Hohensalzburg. Här finns en vacker fontän och ett konstverk bestående av ett gyllene klot med en mansfigur ovanpå. På Kapitelplatz händer det alltid något. Folk spelar schack på ett stort bräde mitt på torget, kanske pågår något event. När vi var i stan visades det bio på kvällarna på en stor duk.

15. Salzburger Nockerl

Salzburger Nockerl är en klassisk specialitet från Salzburg. Det är en efterrättssufflé som serveras med hallon. Mycket gott tyckte vi och beställde in flera gånger.

16. Lokala Bryggerier

I Salzburg finns ett helt gäng lokala ölbryggerier. Det är väldigt trevligt att besöka några av dem och prova den egentillverkade ölen. Sommartid adderar en biergarten utomhus till stämningen. Vi besökte Krimpelstätter Braugasthof och Sternbräu.

17. Kyrkogårdar

I Salzburg finns två gamla kyrkogårdar där man dels kan hitta gamla kändisar från förr, men som också är väldigt vackra att besöka. På St Peters kyrkogård ligger bl.a. Mozarts syster begraven. Här finns också katakomber att besöka.

På St Sebastians kyrkogård ligger både Mozarts pappa och Mozarts fru begravna.

18. Klassisk konsert

Nej det blev ingen klassisk konsert för oss. Jag var sugen, men Christofer sa nej. Men visst hade det varit roligt att lyssna på en Mozart-konsert just här av alla ställen? Det ges massor av konserter i Salzburg varje dag och biljetter säljs på stan lite här och där. Så passa på när du är i stan.

19. Shopping

Håll i er nu, för det är inte ofta vi ordinerar shopping på resa. Men om det är någon stad som jag skulle kunna tänka mig att resa till med en tom resväska och gå loss med shopping, så är det faktiskt Salzburg. Staden var befriande fri från tingeltangel-butiker med de vanliga turistpryttlarna. De vanliga globala kedjorna som H&M och dylikt, fanns visserligen, men de dominerade absolut inte stadsbilden. I stället fanns massor av roliga affärer med både kläder och även inredning som kändes annorlunda och unikt. Kul att det fortfarande finns såna städer.

Okej, det var kanske inte Lederhosen jag tänkte på när jag rekommenderade shopping. Men om man har 4000 SEK över, så varför inte?

20. Julmuseet

På bästa läge vid Mozartsplats finns ett härligt julmuseum. Här hittar man historien bakom många kända julföreteelser som julklappar, julkort och julmarknader. Samt många gamla juldekorationer förstås. En shop med nytillverkade juldekorationer finns också. Perfekt att gå in och svalka sig en varm sommardag.

Många av dessa saker ingår i det suveräna Salzburg card, som vi rekommenderar att skaffa sig om man besöker stan.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

8 Comments

 1. Maggan

  Tackar! Denna lista ska vi definitivt använda oss av när vi kommer ner. 👌

 2. Carina Olsson

  Vi var på Augustiner Bräu i Salzburg och fick lära oss allt det vi inte visste innan om Biergarten. Att man fick ha egen mat med sig och duka upp, gröna möbler om det är en ”riktigt” Biergarten, och kastanjer som skuggar skönt. Just det stället låg lite utanför stan men är Österrikes största som gjorde att vi valde just det stället🍻

  • Gunilla Yourstone

   Åh vad intressant, det visste inte jag heller, att man får ta med mat. 👍

 3. Många bra tips här. Ska komma ihåg denna lista när vi förhoppningsvis kommer ner nästa sommar.

 4. ann beutler

  Det var allt en diger lista det..den slår jag inte..kan ju alltid skylla på att ett 5 årigt barnbarn var med.. Hellberg och Untersberg glömmer vi inte i flesta taget..Därifrån skärmflö g jag. 15 av ställena på din lista besökte vi..dessutom tog vi bussen till Tyskland till Berechtesgarden i Tyskland 3.5 mil och besökte en spännande saltgruva där (med rutschkanor av trä) för gruvarbetarna
  Gjorde även en vacker båtur och fotade staden samt badade på en riktigt fint utomhusbad

  • Gunilla Yourstone

   Härliga grejer ni gjorde, man kan ju inte hinna ”allt” i en stad. 😊

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *