En knapp timme med tåg söderut från Salzburg ligger byn Wefen. Här finns två av Österrikes kanske främsta sevärdheter, dels borgen Hohenwerfen (som vi kommer att återkomma till i ett senare inlägg) och dels världens största isgrotta Eisriesenwelt.

Eisriesenwelt

Det går utmärkt att besöka Eisreisenwelt som en dagsutflykt från Salzburg eller kanske från någon av de alpina orterna, men vi väljer att ge Werfen ett eget dygn med övernattning på en Früstückspension inne i byn.

Eisriesenwelt

Att ta sig till Eisriensenwelt

Vi startar tidigt vår morgon i Wefen. Hänger på låset när frukosten öppnar 07:30. Det ska gå en buss bara några hus bort från vårt hotell, har vår värdinna berättat för oss, men vi hittar ingen hållplats och när vi frågar en dam om hjälp pekar hon nedåt i byn. Där nere på en parkeringsplats vid ån som rinner genom byn. Där går bussen. Vi travar nedåt, såg ju de stora skyltarna till parkeringsplatsen i går när vi kom med tåget.

Ja här finns en buss med en mycket trevlig och hjälpsam chaufför och så snart vi installerat oss i bussen som enda passagerare kör vi iväg. Upp genom byn och förbi vårt hotell och den hjälpsamma damen som skickade ner oss.

Vi blir ett litet sällskap på ungefär 10 personer totalt som åker bussen denna tidiga timma.

Ett litet tips är att sitta till väster i bussen, för groteskt grymma vyer över borgen Hohenwerfen genom fönstret.

Besöket i grottan

Det här är ju mer än ett grottbesök, en hel vandring nästan. För först efter bussen ska man gå 20 minuter uppför. Det finns en panoramaväg och en kortare tunnelväg att välja på. Fler grymma borgvyer oavsett vilken av dem man väljer.

Sedan följer en kabinbana högre upp på berget.

Därefter ytterligare 20 minuters promenad uppåt igen till grottans mynning. Det är fortfarande vi 10 från bussen. Plus ytterligare något par som tillkommit för egen maskin så att säga.

Denna tidiga timme ligger en dimma runt berget högst här uppe.

En guide väntar på oss i grottmynningen. Står rent och spanar efter oss. När gruppen anses komplett, 17 personer är vi nu, kan dagens första guidning börja.

Redo!

Ett urval av besökarna i gruppen får varsin ljuslykta för att lysa allas vår gemensamma väg. Själva blir vi utan, men eftersom vi minsann tänker vara fullt upptagna med att fota hela turen, så är det nog lika bra.

Eisriesenwelt

Även inne i grottan fortsätter träningspasset. Vi tillryggalägger hela 700 steg först uppåt i grottan och sedan ner igen.

Eisriesenwelt Eisriesenwelt

I grottan finns olika isformationer, som naturligtvis varierar lite år från år eftersom delar av isen smälter och nytt vatten som fryser i grottan, kommer till varje år.

Eisriesenwelt
Eisriesenwelt
Eisriesenwelt

På sina ställen är istäcket hela 25 meter tjock. Vår guidade tur varar i en dryg timme innan vi släpps ut i dagsljuset igen.

Eisriesenwelt Eisriesenwelt

Nu är dimman från i morse borta och kommersen runt grottan är i full gång. Vi möter busslaster av skolklasser och turister på vår väg ner.

Eisriesenwelt i siffror

Lite fascinerande fakta om Eisriesenwelt.

 • Grottans mynning finns på 1640 meter höjd över havet.
 • På grund av sitt otillgängliga läge dröjde det ända till 1879 innan grottan upptäcktes och utforskades
 • Turen inuti grottan innehåller totalt 1400 trappsteg
 • Grottans totala längd är 42 kilometer
 • Högst upp i grottan har har man fortfarande 400 meter av massivt berg ovanför sig
 • Inuti grottan är temperaturen 0 grader
 • Den brantaste trappan har en lutning på 45 grader
 • En av grottans utforskare Alexander von Mörk, dog 1914 i första världskriget, endast 27 år gammal. Han ligger sedan dess begrav inuti grottan i en urna, i en sal som uppkallats efter honom
 • Eisriesenwelt tar emot ca 2 500 besökare per dag
 • Turister har kommit hit sedan 1920, men i början fanns ingen linbana och bara att ta sig upp till grottans mynning tog en hel dag
 • Grottan håller öppet för besökare mellan 1 maj och 26 oktober

Tips inför besöket

Det man bör veta innan besöket är att det kräver en viss mått av rörlighet och kondition för att ta sig hit. Man måste gå uppför i 20+20 minuter och sedan 700 trappsteg upp inne i grottan.

Matservering finns vid linbanas topp, toaletter, längst nere i entrén, vid serveringen och förvånande nog även högst upp vid grottans mynning.

Biljetterna bokas bäst och är billigast på nätet, 32 Euro per person.

Vårt mesta insidetips är att komma hit direkt när grottan öppnar på morgonen. Med 08:20-bussen från Werfen är man vid första entrén 8:40 och uppe vid grottans mynning i tid till första turen 09:30.

Då får man grottan och dess mystiska stämning helt och håller för sig själv under hela uppvägen av turen, man får (förmodligen) en mindre grupp också, eftersom inte så många kommer så tidigt.

Sen har vi ju det här med foto också. På hemsidan och på skyltar vid entrén står det att fotografering är förbjudet.
Detta beror på att det tar för mycket tid om alla ska fota. Men om besökstrycket tillåter det, kan man ändå få fota på sin tur och chansen för det är rätt stor om man kommer tidigt på dagen.

Hur ska man klä sig?

Jag valde på morgonen mellan funktions t-shirt och en i bomull, men tänkte att funktion behövs ju inte här, jag spar den till vandringarna senare. Och tog den i bomull.

Efter 40 minuters vandring uppåt och med en ryggsäck på ryggen, med båda min och Christofers packning i och typ 100% luftfuktighet i dimman, var jag helt genomblöt på ryggen. Att gå in i en 0-gradig grotta i det skicket skulle ju inte bli någon höjdare, det insåg jag ju.

 

Lösningen blev helt enkelt att snabbt som ögat hoppa ur t-shirten innan grott-turen och på med tjocktröjan direkt inpå kroppen. Sedan jacka över. Med denna klädsel var jag sen perfekt klädd.

Rekommendationen blir alltså funktions t-shirt och/eller ombytes t-shirt, tjocktröja och skaljacka.

På benen hade vi tunna outdoorlångbyxor, på fötterna strumpor och trekkingsskor med bra sula.

Mössa tyckte vi inte behövdes, däremot skulle vi gärna ha haft ett par handskar. Man ville gärna hålla sig i räckena i de många trapporna och de var av metall och förstås iskalla.

Kombinera Eisriesenwelt med Hohenwerfen?

Själva sov vi en natt i Werfen och gjorde borgen Hohenwerfen på eftermiddagen när vi kom och Eisriesenwelt på morgonen dagen efter. Men om man vill avverka båda på samma dag, så är det fullt möjligt.

Eisriesenwelt

Börja då med isgrottan, första turen. Då kan du vara nere i Werfen igen med bussen strax före 12 och hinner med en lunch samt att gå upp till Hohenwerfen, ta en guidad tur där och sedan se falkeneraruppvisningen 15:15. Perfekt ju!

Läs också: Untersberg – Salzburgs eget stadsberg

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

6 Comments

 1. Marianne

  Vilket häftigt ställe och vilka fina bilder !

 2. Fantastiska bilder du visar därifrån. Vägen upp är ju också väldigt vacker och man får gå utmed berget. Vi var där 2006, minns att vi gick i mörkret med karbidlampor och guiden som tände en bengal pinne och vi såg allt det fantastiska. Det har kanske satt upp mer belysning nu eller är det bara karbidlamporna som ni fick, som ger ljuset i dina bilder?
  Borgen besökte vi inte, ser fram emot att läsa ditt inlägg.

  • Gunilla Yourstone

   Nej det var bara de medhavda lyktorna som lös upp nu också. Hohenwerfen kommer snart. 😊

 3. Per-Anders

  Fantastisk grotta. Vi var där första gången 1993 (och senast 2015) då var stigen från liften betydligt smalare och mestadels utan räcken. Vi gick i samlad tropp och när vi närmade oss grottöppningen hörde vi en skåning längre fram i gruppen utbrista: ”Hur f-n har man hittat ditta hullet en gång i tiden…” En annan isgrotta jag kan tipsa om är Dachstein Rieseneishöle vid Hallstadt. Eller saltgruvan vid Hallein salzbergwerk.

  • Gunilla Yourstone

   Det låter som att det var äventyrligare förr ja. 🙂
   Tack för tips om fler grottor, vi är redan inställda på att komma tillbaka nästa år och upptäcka mer.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *