Hellbrunn är ett slott som ligger strax utanför Salzburg. Vi har det på listan som en av måste-sakerna att göra under våra dagar i stan.

Hellbrunn i Salzburg

Ett slott alltså, en trädgård och så Trick Fountains. Men vad är det liksom? Fontäner som sprutar vatten får vi fram från våra googlingar. Och att man måste räkna med att bli blöt! Nåväl vi åker hit en dag med 30 grader i skuggan, så lite vatten kommer vi nog bara att må bra av. Så får man se vad de där trixiga fontänerna egentligen innebär?

Hellbrunn i Salzburg

Om Hellbrunn

Hellbrunn är ett så kallat lustslott. Det vill säga ett sommarställe helt enkelt för kungligheter. En plats att åka till utanför stan sommartid. För att undfly stadens hetta, för att roa sig och för att jaga.

Hellbrunn i Salzburg

Dess grundare är Markus Sittikus, som lät bygga slottet 1612, för att återspeglade sin passion för italiensk arkitektur.

Om Markus Sittikus

Om Markus Sittikus finns en stor utställning på hela ovanvåningen av slottet. En prins som även blev ärkebiskop sedan hans kusin så lägligt förlorat uppdraget på grund av en förseelse. Markus var noga med att se till att kusinen fick sitta kvar i fängelset resten av sitt liv.

Sittikus hann med mycket under den tid han regerade i Salzburg och har lämnat många avtryck. Bland annat lät han bygga katedralen i Salzburg och satte upp den allra första operan i staden.

Om Trick Fountains

I Hellbrunn lät har installera det allra senaste på lustslottsfronten i Europa nämligen Trick Fountains. Dessa använde sig av en mycket avancerad teknik byggd på hydraulik.

På denna tid, 1600-talet alltså, fanns dessa anläggningar på många slott i Europa, men redan på 1700-talet var de hopplöst ute och passé. Man monterade ner och tog bort dem. Utom på just Hellbrunn, här har de underhållits och skötts om så att de fungerar än idag. Detta gör Hellbrunn helt unikt.

Hellbrunn i Salzburg

Men vad är det då? Jo men ett väldigt påkostat practical joke. I en viss del av trädgården kan man räkna med att det plötsligt när man minst anar det sprutar upp vatten från olika väl dolda fontäner. Så det gäller att vara på sin vakt. Och att man inte har något emot att bli lite blöt.

Hellbrunn i Salzburg

Vårt besök

Vi åker förstås ut till Hellbrunn för att testa denna unika sevärdhet. Börjar med Trick Fountains, stoppar omsorgsfullt bort systemkamerorna i Christofers ryggsäck.

Hellbrunn i Salzburg
Christofer. Redo för allt.

Riktigt sprayade blir nog bara de som verkligen vill och njuter av det, men lite stänk här och där råkar alla vi besökare ut för.

Hellbrunn i Salzburg
Med all rätt, skulle det visa sig.
Hellbrunn i Salzburg

Helt klart en kul och väldigt annorlunda grej. Och tänka att man hade så mycket humor på 1600-talet. Man riktigt ser framför sig hur de högadliga och mycket välklädda gästerna på slottet såg ut när de plötsligt träffades av en vattensprutande fontän i ryggen.

Sedan finns en vanlig slottsträdgård att flanera i, hela två brudpar är för dagen här för att fota sina bröllopsbilder.

Slottscaféet har goda sallader och inne i själva slottet finns som sagt en utställning för den som vill fördjupa sig i Markus Sittikus, den mycket skojfriske ärkebiskopens och prinsens liv.

Hellbrunn i Salzburg

Hur man tar sig till Hellbrunn i Salzburg

Till Hellbrunn kan man åka lokalbussen. Buss 25 går hit, vi hoppar på utanför Polisstationen mitt emot över floden, från vårt hotell Stein. Men bussen går även från Järnvägsstationen.

Samma buss fortsätter sedan till berget Untersberg, så dessa båda utflyktsmål är möjliga att göra på samma dag.

Läs om vårt besök upp på Untersberg här.

Man ser till och med Untersberg från slottsträdgården.

Om man har Salzburg Card, är både bussen och inträdet gratis.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

2 Comments

  1. Ioreth

    Jag var där i tonåren och minns det än idag som väldigt kul 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *