I den lilla, lilla byn Werfen i Österrike finns hela två sevärdheter av riktigt bra kaliber. Isgrottan Eisriesenwelt har vi reda skrivit om.

Men här finns ju också borgen Hohenwerfen, en av tre befästningar byggda för att försvara den mäktiga staden Salzburg. Borgen byggdes på 1000-talet. Ofattbart gammal ju!

Och ofattbart fotogenique där den ligger på toppen av ett berg i Sound of music-vackra omgivningar och precis så medeltida som vilken indisk turist som helst kan drömma om i sina vildaste Europa-fantasier.

Örnnästet - Hohenwerfen

Hohenwerfen som Örnnästet

Det som lockar oss är dels det visuella. Som vi ju alltid är svaga för. Men också Örnnästet.

Det finns en rad platser i Alperna som claimar epitetet Örnnästet. Hohenwerfen av den anledningen att detta är den befästning som figurerar i den klassiska filmen Örnnästet från 1968. Efter en bok av Alistair MacLean. Och med Richard Burton och Clint Eastwood i huvudrollerna.

Vi har förstås preppat med att se filmen innan. Orten där borgen är belägen heter Werfen i filmen precis som i verkligheten. Men det går kanske inte att känna igen sig i övrigt. Värdhuset, Zum Wilden Hirsch, som spelar en nyckelroll i upptakten av filmen lyser med sin frånvaro till förmån för två pizzerior. Den dramatiska linbanan där en nyckelscen utspelar finns inte alls. Även om man 2006, nästan 40 år efter filmen, installerade en betydligt mer beskedlig bergbana.

Örnnästet - Hohenwerfen
Örnnästet - Hohenwerfen

Vårt besök

Hohenwerfen syns redan från tåget. Och sedan från bron direkt utanför järnvägsstationen också. Vi har bara tid att snabbt ställa in väskorna på rummet på vårt hotell längs Werfens huvudgata innan vi ger oss iväg mot borgen i full middagshetta. Vandra upp, kommer vi fram till att vi vill göra. Det känns tillräckligt medeltida. Stigen går genom skogen. En skolklass cyklar ömsom före, ömsom efter oss längs vägen.

När vi når första ringmuren kan vi lösa biljett. Vi har tur, förklarar man, en engelskspråkig guidning börjar klockan ett. Bara att raskt kliva på allra högst upp i borgen. Vi sätter fart, med vandringssvetten rinnande innanför tröjorna.

Örnnästet - Hohenwerfen

Visningen fokuserar helt på borgens riktiga historia. Inget om Örnnästet alls. Vi får se tortyrredskap och fängelsehålor. Här har mången fånge försmäktat genom åren. Ofta inleddes vistelsen med att man knuffades ner i fängelsehålan uppifrån och föll 9 meter.

Vi får även se hur och var man hällde flytande tjära på anfallande soldater.
Uttrycket ”So ein pech”, det vill säga ”Vilken otur” kommer faktiskt från detta. Att få flytande tjära hällt över sig  (tjära=pech). Ja det kan man ju kalla otur!

Här hälldes den flytande tjäran ut.

Vi får gå ända upp i klocktornet och höra klockan ringa. Får alla fakta om hur mycket klockan väger och hur stor den är.

Sedan hinner vi med en lunch på borggården innan falkeneringsshowen börjar 15:15.

Örnnästet - HohenwerfenÖrnnästet - Hohenwerfen

Falkeneringsuppvisning

Falkenering? Kan det vara något? Tänker jag faktiskt aningen skeptiskt. För skeptisk är jag alltid när det gäller tämjandet av vilda djur.

Örnnästet - Hohenwerfen

Men detta. Alltså vilken uppvisning. Jag tänker att detta samspel mellan människa och fågel, det kan man bara uppnå om djuren mår bar och trivs. Hoppas jag. Förutom falkar får vi även se örnar och gamar som flyger på kommando.

Örnnästet - Hohenwerfen Örnnästet - Hohenwerfen

Vi sitter på bänkar runt en gräsplan. Ett antal skolklasser sitter på gräset framför oss. Plötsligt har falkenerarna placerat en gam på gräset mitt bland eleverna.
Vilka djur! Vilken enorm storlek när man ser dem så här på två meters avstånd på marken!

Vi är djupt imponerade av denna uppvisning.

Och så linbana då…

Helt tagna av falkeneringsuppvisningen vandrar vi tillbaka ner från borgen mot byn. Det är inte förrän vi ser skylten vid bergets fot som vi inser det. Vi har ju glömt bort linbanan. Eller vad det nu är. Den måste ju åkas. Om man ska kunna gälla för en någorlunda seriös Örnnästet-turist.

Bara att gå fram till biljettluckan och förklara läget för damen där. Hon både suckar och skakar på huvudet när vi berättar att vi först gått upp. Och just gått ner. Visar ivrigt biljetterna. Och nu vill vi bara lösa en tilläggsbiljett för själva banan. Upp och så ner igen tvärt. For the sake of it. Men vi får vår biljetter och kan göra den färden också. Innan det är dags för rast vila och Zum Wilden Hirsch. Eller förlåt, vi menar förstås Bella Grotta Pizzeria Ristorante.

Bästa vyerna av Hohenwerfen

Var får man då de bästa vyerna av borgen? Vi var till en början bekymrade. Från bron vid järnvägsstationen har man en vy. Men inte optimal liksom. Från byn likaså. Men svaret på frågan blir att ta sina avståndsbilder på väg till och från isgrottan Eisriensenwelt.

Första bilden i den här inlägget är tagen med mobilen från shuttlebussen på väg upp. Bilderna här nedanför från promenaden upp mot grottan, före linbanan. Här finns många fina foto-spots.

Örnnästet - Hohenwerfen
Örnnästet – Hohenwerfen

Örnnästet - Hohenwerfen

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

6 Comments

  1. Ooooh! Har själv varit på falkeneringsuppvisning vid en borg högt ovanför Rhen. Magiskt är bara förnamnet!!! Tack 😃!

  2. Wow, vilken grej, vilket ställe!

  3. Sören

    Här var jag för många år sedan. Det ser sig likt ut, ett riktigt fint ställe.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *