Vi tillbringar bara 24 timmar i Sloveniens huvudstad. Och hur söt och näpen den än är, behöver man egentligen inte så mycket längre. Med sina c:a 200.000 innevånare är Ljubljana synnerligen behändig. Gamla stan går man rakt igenom på 20 minuter. Varför i all världen man nu skulle bete sig så avigt, för det är ju helt klart här man vill tillbringa sin dag.

att göra i Ljubljana
att göra i Ljubljanaatt göra i Ljubljana

Vi kör in i staden på förmiddagen. Får knixa lite, för gatan vi ska bo på, liksom resten av gamla stan, är avstängd för biltrafik. Hotellet har i stället en parkering utanför. Vi går ner till floden. Ljubljanica flyter sävligt genom staden och möjliggör genom sin existens en uppsjö av riktigt sköna uteserveringar längs strandkanten.

Turbåtarna känns som turistfällor. Vi koncentrerar oss i stället på att fånga dem i den perfekta positionen fram för Cerkev Marijinega oznanjenja, den rosa kyrkan.

att göra i Ljubljana

Marknaden, bron med alla hänglåsen. De små butikerna och bokloppisar. Och så slottet där uppe på klippan. Dit går man på gångvägar genom parken eller åker bergbanan upp till. Fast utställningarna där uppe är inget att se. Vi ångrar att vi inte bara betalade för själva uppfarten. Men utsikten är ok. Vi ser vårt hotell där nere. Och vår hyrbil på parkeringen!
Vi ser Ljubljana ta slut och bergen börja.

att göra i Ljubljanaatt göra i Ljubljana

att göra i Ljubljana att göra i Ljubljana

Sloveniens gamla stadskärna är verkligen picture perfekt. Dagens svåraste beslut blir var vi ska äta vår ganska sena lunch. Vi får bara en chans med Ljubljana och vill så gärna att det ska bli rätt.

att göra i Ljubljanaatt göra i Ljubljana

Det blir det. Vi hittar Slovenska Hisa med flodutsikt, plock-plankor, och en välvilligt sinnad flock sparvar. Så där som bara sparvar är. En öl finns visst också att tillgå. Det är till att ha tur idag.

att göra i Ljubljana att göra i Ljubljana att göra i Ljubljana

Sen är och förblir Ljubljana i mångt och mycket gjord ändå. Återstår att åka upp till slottet ytterligare en gång för kvällsmat. Och på nerväg genom parken springa på den där räven. Som bor här mitt i stan. Som om det vore den naturligaste saken i världen.

att göra i Ljubljana

Läs alla våra inlägg från Slovenien här.

Gillar du också små söta huvudstäder? Glöm då inte att gilla 4000mil på Facebook och Instagram.

 

4 Comments

 1. Vi gjorde Ljubljana på en heldagstur med lokalbuss från Bled. Visst föll vi för den mysiga staden med tårpilar vid floden och alla härliga husfasader.
  Samtidigt känns det som om vi klarade av att se det mesta under de timmarna vi tillbringade där.

 2. Marie Ané

  Tack för alla Slovenien tips. Vi kom hem från en Europa roadtrip och använde många av era tips i främst Slovenien. Vi åt på samma ställe i Ljubljana och vandrade raviner och såg Bled.
  Älskar att läsa eran blogg!

  • Gunilla Yourstone

   Åh vad kul att du gillar bloggen och att alla tips kommer till användning! 😍

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *