Resemagasinet Vagabonds resebarometer 2021 är årets version av en årligt återkommande undersökning av svenskarnas resevanor. Om vi reser mer, mindre, vart vi reser, hur många årliga resor vi gör osv.

2020 var ju ett unikt år för resandet naturligtvis, och resebarometern för detta ödesår känns lite extra spännande att filosofera runt. För första gången fick jag detta år också en inbjudan att närvara när resultatet presenterades igår. En digital konferens, som allt annat numera här i världen.

Vi river väl loss med lite intressanta fakta.

Resandet totalt sett

Utlandsresandet peakade inte i juli-augusti under 2020 som ett normalt år, utan under januari-mars. Det vill säga innan pandemin bröt ut.
Antalet resor under året minskade från 12 miljoner under 2019 till 1,9 miljoner under 2020. En historisk minskning alltså.

Av de länder som presenterades, minskade resandet mest till Italien med hela 90% och minst till Thailand med ”bara” 64%. En troligt förklaring till att Thailandsresorna minskade så pass lite är väl att högsäsongen där är just januari-mars, dvs innan pandemin bröt ut.
Italien har förstås drabbats extra illa eftersom det var där det började i Europa.

Maldiverna – Vi tillhörde dem som hann resa innan pandemin bröt ut på allvar.

Säkerhetsmedvetenhet

Ett resebeteende som förändrats påtagligt under 2020 är att säkerhetsmedvetandet hos resenärerna ökar. I maj 2020 hade en kvart miljon svenskar laddat ner appen Resklar från UD.

25% registrerade sig på den så kallade svensklistan hos UD, mot för 6% året innan.

Antalet frågor till UD om resor 4-dubblades under 2020.
UD fick också hjälpa 9000-10.000 svenskar att ta sig hem där under våren när världen stängde.

Zanzibar

Tågresor

Tågresor pratades det också om. Om att intresset för tågresor exploderat i Sverige under de senaste åren. Vagabonds specialtidningar om tågresor säljer tydligen alltid mycket bra. Men trots detta ligger andelen utlandsresor som genomförs med tåg konstant på 3% över åren. Oavsett tågtrend, flygskam och pandemi (flygresandet ligger också det konstant på ca 60%).

Kan det vara så att många (liksom oss) drömmer om tågluffen, men har svårt att få till den?

Vagabonds resebarometer 2021
Tågluffardrömmen

Sverigeresor

66% av alla resor inom Sverige företogs med personbil. Medan bara 2% med flyg och 13% med tåg. 4% åker husbil.

En mycket stark trend är att vi svenskar använde 2020 till att upptäcka vårt närområde. Förstås, eftersom det är det enda vi fått göra under en relativt stor del av året. Därmed blir också de tre storstadsregionerna de mest besökta under 2020. Man åker inte så långt helt enkelt.

Dalarna hamnar på en 4:e plats över besökta län i Sverige. Mest besök efter storstadsregionerna. Och Jämtlands län hamnar på en 8:e plats. Annars syns faktiskt inte vandringstrenden så tydligt i denna undersökning. Kanske för att den främst är koncentrerad till juli, augusti och september, medan resebarometern mäter helår?

Vagabonds resebarometer 2021
Vandringstrenden – Saltoluokta

Framtiden

Kanske den mest spännande delen av resebarometern? För när kommer vi att börja resa igen? Och hur kommer vi att resa då?

31% säger att de kommer att resa mer i Sverige även efter pandemin, 10% mindre och 37% på samma nivå.
8% kommer att resa mer utomlands, 14% mindre och 22% på samma nivå.
3% kommer att sluta resa.

När tror man att resandet kommer att återhämta sig då? Jo! World wide 2023-2024 någonstans först, kommer man mest troligt att vara tillbaka på 2019 års nivåer av resande.

Seoul

Så vad tänker vi om allt det här då?

Jo om vi går till oss själva, så kommer vi definitivt att resa mer inom Sverige även när pandemin börjar ge sig. Vandring i Sverige har alltid varit ett intresse för oss, men det är inte alla år vi hunnit med det riktigt, för att den stora världen där utanför pockat på, alltför mycket och högljutt. Vi kommer fortsättningsvis att vara mer noga med att få till den där årliga fjällvandringen.

Vi kommer även att försöka resa något mindre utomlands. Resa långsammare och under längre tidsperioder om möjligt, samt mer hållbart. Och gärna, gärna den där efterlängtade tågluffen som börjar i Umeå och inte via ett flyg ner till kontinenten först.

Att resandet spås ta så lång tid på sig att komma igång igen känns ju tråkigt. Fast det är ju å andra sidan world wide. Vi tror att resandet inom Europa ändå borde ha hyggliga förutsättningar att komma igång på ett normalt sätt 2022.

Vagabonds resebarometer 2021
Dolomiterna

Vill du ha fler restips i dina flöden? Gilla 4000mil på Facebook och Bloglovin!

 

4 Comments

  1. Susanne

    Hej! Har ni vandrat i Fulufjällets Nationalpark? Vi ska dit en långhelg i mitten av juni. Tänkte om ni hade lite tips😊

  2. Det som jag tycker är spännande om vi pratar om när resandet är tillbaka på det ”normala” igen, är hur resebranschen kommer åtgärda det faktum att många professionella inom den nu gått över till andra branscher. Då är det ju inte så att man per automatik kommer hoppa tillbaka till resebranschen igen, för så lukrativ är den inte.

    • Gunilla Yourstone

      Det är sant. Det är väl lite för många i resebranschen som är/varit beredda att jobba för mycket lite pengar för att få vara i branschen. Samt en ständig prispress från resenärer som vill resa så billigt som möjligt.
      Kommer du att återvända till branschen?
      Och alla de små mysiga hotell och restauranger som tvingas slå igen nu. Kommer de att öppna igen när det vänder? Förmodligen inte va? Resandet blir tråkigare om bara jättarna överlever.
      Sen tänker jag, i det dystopiska tillstånd som jag numera befinner mig i, att fler katastrofer nog kommer att följa på ett globalt plan nu i klimatförändringarnas tid. Kanske är den korta tid i historien av massresande över för alltid?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *