Just nu avlöser larmen om vägglöss varandra i media. London invaderat, Paris invaderat, och så vidare. Själva har vi hittills, peppar, peppar, ta i trä, klarat oss ifrån att få med några rackare hem. Men jag känner definitivt att vi är i riskzonen i och med att vi reser runt mycket på våra resor, bor på många olika hotell och då och då bokar rätt budgetmässiga boenden också. Så vi tar verkligen vägglössen på allvar och försöker läsa på och skydda oss så gott vi kan.

Så hur gör man för att undvika att få med vägglössen hem i väskan om man skulle ha oturen att hamna på ett hotellrum där de finns? Dessa steg använder själva på resa.

På hotellet

Kolla madrasserna

På hotellrummet lönar det sig att kolla madrasserna. Vägglöss lämnar svarta eller röda små prickar av blod och lusbajs på madrasser och lakan. Ser man sånt är det fara å färde.

Dessa fläckar hittas oftast vid huvudänden på sängen.

Vägglöss med hem från resan
Så här ser en vägglus ut. 4-5 mm lång
Vägglöss med hem från resan
Så här kan det se ut på madressen.

Förvaring av resväskan

I hotellrummet bör resväskan förvaras så att vägglössen inte kan ta sig in i den. Allra sämsta platsen för resväskan är under sängen. Eftersom lössen bor undertill i madrassen. Ställen man väskan under kan lössen enkelt ramla eller krypa ner i den.

Även på golvet finns det risk att lössen kryper upp i väskan. En vägglus kan färdas upp till 30 meter på en natt. Om man måste ha väskan på golvet, så bör den befinna sig så långt bort från sängen som möjligt och i igenstängt skick.

Bäst är att förvara väskan uppe på en möbel i rummet. Många hotellrum har ju särskilda väskavställningsmöbler. Annars får man använda skrivbordet. Väskan bör också vara stängd och låst när man inte använder den.

Bra avställningsytor för väskorna på Comfort på Arlanda

Badrummet är också en bra plats att förvara väskan på. Det är sällan som väglössen håller till i badrummet. Om det finns badkar, kan det också vara en idé att förvara väskan i det.

Ner med väskan i badkaret! Fast utan vatten då.

Packa upp kläder?

Man bör inte packa upp kläder och lägga i lådor på hotellrummet. Då kan vägglöss ta sig in i plaggen och sedan följa med hem. Att hänga upp plagg på galgar går dock bra.

Välja hotellrum

Mot bakgrund av allt detta tänker vi att det kan löna sig att kika lite på bilderna på rummet innan. Finns det någonstans att lägga upp väskorna? Och så väljer man hotell lite utifrån det.

Att läsa recensioner är också en bra ide. Ibland kan det till och med varnas för vägglöss i dem.

Är det säkrare på ett dyrt hotell än ett billigt? Det vet vi faktiskt inte. Helt klart kan även det dyraste finaste hotellet även drabbas av vägglöss. Om de sedan får vara kvar och får spridning eller ej beror mest på hur seriös hotelledningen är antar jag.

Det man kan konstatera är att dyrare hotell brukar ha bättre förvaring för väskor och rymligare rum.

Vid hemkomst

När man kommer hem igen med sin väska har man ju ingen aning om man klarat sig eller om man har med någon fripassagerare hem i väskan. Detta visar sig först efter ett antal veckor hemma. Därför bör alltid säkerhetsåtgärder vidtas direkt vid hemkomst. Utifall att.

Öppna inte väskan när du kommer hem och börja lassa ut kläder. Kläderna måste direkt till någon av nedanstående ”åtgärder” innan eventuella vägglöss fått chansen at börjar kräla runt i hemmet.

Tvätta kläder

Det går att döda vägglöss genom att tvätta kläderna. Man måste då tvätta i 60 grader och det är ju tyvärr långt ifrån alla kläder som tål så höga tvättemperaturer.

Frysa kläder

Ett annat bra sätt är att frysa kläderna. Det måste då vara minst -18 grader. Kläderna ska sedan ligga i -18 i minst 3 dygn för att alla stadier av vägglöss ska dö.

Vägglöss med hem från resan
Frysen. Min bästa vän efter resan.

Värmebehandla

Det går även att värmebehandla kläderna i torktumlare eller torkskåp i minst en timme. Det måste då vara 60 grader varmt för att det ska funka.

Tömma väskan

Vägglössen kan även bo i inredningen på resväskan. Jag har själv en oinredd väska från Samsonite, alltså utan tyg, bara hårdplast direkt. Jag brukar vända upp och ner på den tomma resväska utomhus och låta den ligga där ett tag. (beroenden på väder och vind) Sedan ta jag in den och granskar insidan.

Dammsug resväskan

Om du har en väska av tyg eller med klädd inredning kan du i stället dammsuga väskan invändigt. Lägg sedan dammsugarpåsen i frysen i vecka och kasta den sedan.

Min resväska

Håll utkik hemma

Under tiden efter en resan kan man hålla koll hemma. Dels på sin egen säng och madrass om man hittar blod- eller lusbajsprickar. Dels på sig själv. Väglusens bett blir svullna röda utslag, inte helt olik myggbett. De hittas ofta vid ytliga blodkärl, tex vid handlederna eller fotlederna. Och ofta liksom på rad. Det finns dock personer som inte får några synliga märken efter betten och då blir det förstås svårare att upptäcka.

Hur får man bort vägglöss i sitt hem

Om olyckan varit framme och man de facto har fått in vägglöss i sitt hem, behöver man hjälp av ett professionellt skadedjursbekämpningsföretag för att få bort dem. Detta går inte att lösa på egen hand.

Läs också: Dessa kläder packar jag alltid på resa

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

8 Comments

 1. Carina

  Var i Marseille för 2 veckor sedan. Skräckslagen efter att ha läst om detta problem i Frankrike. Packade allt i plastpåsar(kraftig plast) hade allt kvar i väskan. Hängde upp några plagg på galge fritt i rummet(bodde vi ett rum vis airbnb) Kändes väldigt fräscht och bra. Inga spår av dessa hemska djur) När jag väl kom hem sent på natten lät jag väskan ligga till morgonen och in med allt i frysen i 5 dagar. Kläderna jag hade rest i åkte av direkt och in i frysen. Rest mycket och aldrig drabbats men på kommande resor kommer jag göra som jag gjorde nu.
  Tack för att du delar med dig.

  • Gunilla Yourstone

   Vi har också gått ifrån att vara helt obrydda till att inse att man förr eller senare kommer att drabbas om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

 2. I Thailand på ett ganska lyxigt hotell så hittade min son vägglöss i sängen efter att han fått några misstänkta bett.
  Jag bodde i rummet bredvid men där hittade jag inga löss. Sonen fick byta till ett annat rum. När vi kom hem
  vidtogs åtgärder. Jag tvättade allt i 60 grader. Även min dunjacka som jag hade haft på resan. Den klarade sig utmärkt men det hade känts som en chansning att tvätta den så varmt.

  • Gunilla Yourstone

   Åh vilken panik. Att veta att man sovit i samma säng som dem. Tur att ni klarade er hemma!

 3. Vi har bastu så där mellanlandar väskor, skor, och annat som inte tvättas direkt. Minst 60 grader i några timmar.

  • Gunilla Yourstone

   Ja just det, bastu är ju sjukt praktiskt. Vi har en bastu som vi inte orkar bygga klart i källaren. Vore kanske en bra ide att slutföra det projektet bara pga detta. 🙂

 4. Asta Vormeier

  Tack för bra info!
  En fråga: vad skulle ni göra i den där situationen? Alltså om man undersöker hotellsängen och hittar spår av vägglöss? Pengarna tillbaka, byta till annat rum, annat hotell?

  Vänliga hälsningar, Asta

  • Gunilla Yourstone

   Åtminstone byta rum till en anna del av hotellet. Men helst byta hotell, tänker jag. 😬

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *