Denna morgon strilar regnet ner över oss. Inte vräker. Men strilar ihärdigt.
Inte för att vi låter oss nedslås av det. För idag ska vi vandra på det enda stället i Sverige som faktiskt kanske, kanske gör sig som allra bäst i regn? Vi ska nämligen ut på vandring i Store Mosse nationalpark.

Vandring i Store Mosse nationalpark
Vandring i Store Mosse nationalpark – regnet gör att det bara blir mobilbilder denna gång

Vår vandring i Store Mosse nationalpark

Huvudentrén

Store Mosse har vi sett bilder från innan. En plats som ser ut att ligga i norr, men ligger i söder. Ett Minilappland i Småland? Nog för att göra oss nyfikna.

Rakt igenom nationalparken går en väg. Väg 151 spränger fram från Värnamo mot Gnosjö. Knasigt. Vågar man dra slutsatsen att vägen fanns här först? Innan nationalpark och allt det där?

På höger sida av vägen, om man kommer från Värnamo, ligger huvudentrén. Naturum och guldkrona lockar här. Vi hittar även ett fågeltorn att klättra upp i och få en första titt på mossen.

Eller myren om man så vill, för detta är Sydsveriges största myrområde.

Vandring i Store Mosse nationalpark

Svartgölsleden 3,6 km

Sedan får vi köra tillbaka en bit längs 151:an för att nå entrén vid Östra Rockne. Härifrån utgår Svartgölsleden. Detta är en handikappanpassad led som först går på rocknen, dvs sandåsen vid sidan av mossen och sedan via en bred träramp leder ut över mossen över till Svartgölen.

Många av de foton man ser från Store Mosse är tagna just här på mosse-delen av denna led och det är därför vi beger oss hit allra först.

Vandring i Store Mosse nationalpark

Det är ingen rusning till Stora Mosse idag, en regnig lördag i maj, men vi möter några sällskap på denna enkla och lättillgängliga vandring.

Leden är fin och stämningen just så suggestiv som vi hoppats på, över mossen i regnet, men ljudet från bilarna ute på vägen hörs hela tiden och påminner om att civilisationen är nära. Drar ner upplevelsen lite.

Vandring i Store Mosse nationalpark
Vandring i Store Mosse nationalpark

Lilla Lövö runt 6,2 km

Vi får kort ge oss ut på väg 151 igen för att ta oss över till andra sidan. Här finns entré Kittlakull och det som vi väl skulle beteckna som lite mer riktig vandring?

Vandringen börjar med en bro över järnvägen. Därefter följer ett område där man i tidigare brutit torv. Stora skyltar förklara hur det hårda arbetet gick till. Torv som alltså användes som bränsle.

Denna led är 6,2 kilometer lång och nu  får vi äntligen den åtråvärda ödemarkskänslan. Ljuden från vägen är snart borta, vi är ensamma på leden och vätan bäddar in oss i en egen mosse-värld.

Vandring i Store Mosse nationalpark

Här går vi endast på två smala spänger rakt över mossen. Regnet och våren tillsammans gör förstås promenaden extra våt. Men på ett härligt sätt, det var ju det här vi kom för!

Vandring i Store Mosse nationalpark
Vandring i Store Mosse nationalpark

När leden går över på torr mark igen sätter vi oss ner med dagens lunchmatsäck och njuter av lugnet och naturen.

Vad vi tycker om Store Mosse

Store mosse är ett av de häftigare naturområden vi vandrat i, i södra Sverige. Mycket vildmarkskänsla för pengarna så att säga, om man väljer lederna vid Kittlakull. Inte mycket folk i omlopp heller, den dag vi vandrar. Detta område kan man absolut använda för att stilla Lapplandsabstinensen som sörlänning, tänker vi.

Vandring i Store Mosse nationalpark

Endast en sak i nationalparken stör vi oss lite på. Så pass att vi måste gnälla om saken. Alla dessa stora informationsskyltar. Överallt längs lederna står stora skyltar á la utställningsmonter liksom. Med information om alla upptänkliga saker. Absolut fint att man vill berätta för besökaren vad det är man ser  och upplever. Men nej, naturen är sin egen och upplevs bäst i oförvanskat skick. Det är ju inte Älvsjömässan vi befinner oss på.

Ja men så här hela tiden.

Plötsligt minns vi ju de där Stockholmarna i Sonfjället. Som var vilse i dimman och inte hittade tillbaka. (någon läsare möjligen som minns? Annars hittar ni dem här)
Och nu fattar vi faktiskt bättre hur det kom sig att de befann sig i en nationalpark så dåligt rustade utan varken karta, kompass eller lokalsinne. Om det var såna här nationalparker de besökt tidigare liksom, så måste ju fjällvärldens nationalparker te sig som veritabla monster. Där tanken är att besökare ska reda och klara sig själv?

Nåväl, vi vet vad vi föredrar.

Vandring i Store Mosse nationalpark

Fakta om Store Mosse nationalpark

  • Store Mosse nationalpark ligger i Småland
  • Det finns ett par naturreservat i omedelbar anslutning till nationalparken, Brokullen och Långö Mosse vilket innebär att det skyddade området är nära 8 000 hektar
  • Detta är Sveriges största orörda högmosseområde söder om Lappland
  • Torvlagret i själva högmossen har vuxit under minst 8 000 år och består till största delen av växtdelar från vitmossa
  • Rockar är sandåsar i anslutning till mossen. Dessa består alltså av fast mark, så här kan träd växa
  • Store Mosse blev nationalpark 1982
  • Torvgravar vittnar om exploateringen av torv under första halvan av 1900-talet

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och på Instagram.

4 Comments

  1. Vi travade runt sjön i Store Mosse vid påsk, riktigt fint och så kunde vi bocka av den nionde nationalparken. Vi har pratat om ett besök där i vinter när de utfodrar örnarna vid gömsle.

  2. Thomas Lummi

    Trevligt. Jag förstår att det behövs spänger där. Hösten…fantastiskt att vara där då förstår jag.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *