Okej, våra läsare här på bloggen är ju absolut inga idioter. Så jag inser att jag siktar fel i målgruppen här. Men om någon ändå skulle råka slinka förbi. Av misstag. Då är den här till er.

Efter ett rätt stort antal vandringar och promenader i svensk natur i svallvågorna av pandemin med tillhörande vandringsboom, tar jag mig friheten att snickra ihop en enkel minnes-lista för alla kompletta jubelidioter som bevisligen finns där ute. ”Riv-ut-och-spar”.

Nej men nu talar jag ut.

Aldrig papperstuss i samma ficka som mobilen (eller något annat)

Bär inte runt på papperstussar i fickan. För uppenbarligen kommer du att lägga typ mobilen i samma ficka sen och när du drar upp mobilen kommer papperstussen ofrånkomligen att åka ut utan att du märker det och sedan ligga på stigen tills en medvandrare tar upp den stoppar den i sin egen ficka och tar hem den till soporna.
Jägarsnyt. Googla, öva och praktisera.

Precis så här ser det ut när en medvandrare plockar upp och bär hem ditt skräp.

Nej bananskal bryts inte ner

Nej Mulle, bananskal bryts inte ner särskilt snabbt av naturen. Närmare 2 år kan det ta. Och de vilda djur som lever i vår natur har inte bananskal som en naturlig del av kosten, så de kan må rätt dåligt av att försöka äta det.

Så skippa bananen, och apelsinen och för all del även äpplet som färdkost. Eftersom frestelsen (uppenbarligen) blir alldeles för stor att sedan kasta skalet i naturen.

Bär inte ut flaskor i naturen – för jag vet redan att du inte kommer att orka bära hem dem

Den kan kännas som en strålande ide att bära ut soyaflaskor, champagneflaskor, läskflaskor, ölflaskor m.m. i naturen. Kalla mig gärna orakel, men, väl på plats i naturen med uppdrucken dryck kommer du i egenskap av idiot (alltid) att drabbas av ryggskott och inte kunna bära hem ens ett gram. Allra minst en tråkig tomflaska.

Mitt tips till dig blir kåsa. Väger (nästan) under ett gram och används till att skopa upp vatten i naturen som du sedan kan dricka på din utflykt.

Nej
Ja

Toalettbesök

Människobajs i naturen är äckligt, vidrigt, illaluktande och lätt att trampa i. Själva definitionen på en idiot är väl att man tror att man är den enda mänskliga varelse någonsin som kommer att gå just denna markerade vandringsled. Så då kan det ju inte spela någon roll om jag bajsar lite i det fria också?

Jag har (förstås) ett bättre tips. Fasta hela turen eller ta på en blöja.

Utedass kan man använda. Om man inte är idiot vill säga.

Saker är dyra av en anledning

Inse att friluftsprylar är dyra av en anledning. Nämligen att de ska hålla ett tag och i alla väder och vindar. Köp inte festivaltält på Clas Ohlson som blåser sönder första natten och som du sedan dumpar på fjället (ryggskott igen, dubbel otur).

Stanna hemma

Mitt sista helt oslagbara tips. Alla måste faktiskt inte vandra. En del är mer gjorda för att stanna i Den stora staden. Long term.

Till sist

Och kom ihåg: Du är långtifrån ensam. Och det är det som är problemet.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 Comments

  1. Ingmar Kroon

    Den 16 augusti 1977 dog Elvis Presley av akut förstoppning, och exakt samtidigt kunde jag och mina kamrater ha drabbats av samma öde om vi inte hade brutit mot en av din regler. Vi var i Sarek och som Jeff Goldblum säger i Jurassic Park när advokaten försöker gömma sig på toa för en T Rex ”when you gotta go, you gotta go”.

    • Gunilla Yourstone

      Hehe, alltså man får och måste göra nummer två även i naturen. Men då måste man sköta det snygg och gräva ner det man lämnar efter sig. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *