Vi ser mycket frågor och funderingar i vandringsgrupper från personer som vandrar i fjällen för första gången. Och det slår oss att det är några misstag som väldigt många gör.
1. Vandrar där alla andra vandrar
Fjällvärlden har fått sina Big Five. Precis som Afrika.
Abisko, Kebnekaise, Jämtlandstriangeln, Grövelsjön och Fulufjället. Dit åker visst alla och det blir köbildning längs lederna. Samt att naturen slits ner och man får inte den där härliga vildmarkskänslan som uppstår när man knappt ser en människa på hela dagen. Den man vill åt liksom.
Men Sverige har ju massor av fjäll, de flesta mer okända och mindre besökta än dessa fem. Om man i stället väljer ett annat område att vandra i får man en mer äkta och ostörd upplevelse.
Läs också: 6 platser i svenska fjällen där du får vandra ensam
2. Åker för tidigt (och ogillar mygg)
Jag ser att många frågar om mygg nu. Hur är myggläget där eller där?
Men ja, nu ÄR det mygg i fjällen, så har det alltid varit och så ska det typ vara. Ni vet, fåglarna behöver ju något att äta.
Vill man ha myggfritt så åker man senare i augusti eller i september. Åker man nu, så biter man ihop och blir myggbiten.
3. Väljer för avancerad vandring
Det finns mycket att vinna på att vandra i takt med sin egen förmåga. Att börja i Sarek är inte jättesmart. Vi har själva inte funnit oss Sarek-värdiga än och kommer kanske aldrig att bli.
4. Tar inte med karta och kompass
Mobilen kan ladda ur snabbt om temperaturen droppar hastigt vid ett oväder. Plötslig dimma gör att man inte har en aning om åt vilket håll man ska gå för att ta sig hem (eller dit man ska).
Christofer har en historia om hur han i det militära vandrade ensam i jämtlandsfjällen. Vid en tjärn drog tjock dimma plötsligt in. Via kartan såg han att rätt riktning var precis motsatt sida på tjärnen motför en liten bäck.
Han gick därför runt tjärnen ett flertal gånger för att räkna stegen runt och på så sätt räkna ut sin riktning. Utan karta hade han förstås inte kommit ett steg.
5. Packar inte för alla väder
Man ser ibland folk ge sig ut till fjälls i shorts och linne och med en vattenflaska i handen. Det är oerhört farligt eftersom oväder kan dra in oväntat och plötsligt. Man behöver alltid ha med så att man klarar häftiga oväder. Regnkläder och en tjock tröja. Man bör också ha med sig proviant så att man klarar att oplanerat stanna till någonstans och vänta ut ett oväder.
6. Glömmer att tagga ner
Nu blir det lite känsligt här, ska jag komma och tycka saker liksom? Men faktiskt. Fjällen ska inte ”besegras”, det finns inga pris att vinna och det går inte att komma först (det gjorde ju samerna redan för flera tusen år sedan).
Och den största upplevelsen kanske inte är den där Instagram-vänliga vyn. Utan det som händer i dig när du, just det, taggar ner, och bara ÄR i all ödmjukhet över naturens väldighet.
Läs också: Vett och etikett-regler för vandring – 10 rimliga förslag
Gillar du också vandring? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.
7. Orkar bära ut tält, mat och grejer men orkar/vill inte bära hem det.
Hehe jo precis, sorglig utveckling vi ser nu med nedskräpning i fjällen. Men tänka att jag ska försöka skriva konstruktivt i stället. Och det kan ju även tänkas fallan inom ”ödmjukhet” på punkt 6 ?
Man skulle önska att alla ny-vandrare först läser dina utomordentliga och enkla tips innan de ens börjar tänka på att ge sig ut. Jag tänkte faktiskt på dig och dina råd när det härom veckan försvann en idiot/kille i fjällen iklädd mjukisbyxor, huvtröja och utan mobil.
Tänker ibland när jag skriver såna här tips-inlägg att det är nog tyvärr inte de som allra mest skulle behöva det som läser. 😂
Det ska alla veta att fjällvandring inte är ”a walk in the park”. Vi mötte en tjej i en stuga längs Kungsleden för drygt 10 år sedan, med en utrustning av finaste märken, allt sprillans nytt, inklusive kängor. Vi gjorde vad vi kunde för att rädda de sargade fötterna då inte minsta Compeed ingick i utrustningen. Sista etapperna till Kebnekajse fick hon troligen gå i Foppatofflor….
Bra tips, men som sagt, de som behöver dem läser inte…
Oj stackars! Hoppas hon tog sig hem.
Bra tips! Måste erkänna att jag (som är totalt myggovan) blir lite skrämd av det där med myggen. Det känns så krångligt att förstå när det är mycket mygg/inte så mycket mygg alt. hur man skyddar sig. Jag har verkligen ingen aning, så det känns som en barriär faktiskt.
Mygg är det hela sommaren från att de kläcks vid första värmen i juni och till någon gång i augusti. Svårt att säga exakt i förväg när de försvinner. Men senast vid första frosten.
Skyddar sig gör man med myggmedel, spray och stift, samt kläder som täcker och ej går att bita igenom samt gärna en hatt. Men man kommer ändå att bli myggbiten. Hittar de 3 mm strumpa eller 1 mm hud som ej är preppad så biter de igenom där typ. Eller på axlarna om man bara har t-shirt och glömmer att spreja utanpå. Men kliar man inte upp myggbetten så går de att hantera. En helg i fjällen i början av juli får man räkna med kanske 30 myggbett? 🙂
Det är så himla olika. Ibland är de jättejobbigt och Ibland märks de knappt. Jag har byxor och skjorta som går att vika upp och ner smidigt så kan man anpassa efter behov. Ett bra mygg/knottnät är guld att dra över hatten/kepsen när de blir för jobbiga.
Jag var i Grövelsjön några dagar förra veckan (slutdestination efter en vandring från Kloten i Västmanland, håller på att etappvis ta mig från Smygehuk till Treriksröset. Håller med om att det är synd att alla åker till några få ställen, men jag blev faktiskt förvånad över att det inte kändes ”överbefolkat”. Visst, helt plötsligt mötte jag folk och stigarna blev breda och till och med grusade närmast byn. Men de flesta verkar hålla sig en eller max två timmar runt bekvämligheterna runt fjällstationen. Jag kom två dagar tidigare än planerat och gick runt lite i fjällen däromkring. Inga problem att hitta tältplatser utan en människa i sikte. Gick upp på Storvätteshågna en dag, men regression eftersom jag har tidiga vanor (går upp strax efter soluppgången) så var jag helt ensam både på vägen upp och på själva toppen.
Så ibland är ryktena om trängsel också överdrivna, är min uppfattning.
Vi var också i Grövelsjön i fredags, också Storvätteshogna. Jo leden var som en landsväg först och sedan 4-Filip motorväg. 🙂
Det var mer folk än vi är vana vid, att sitta och laga lunch med andra sällskap omkring är man inte riktigt van. Vi satt vi sjön uppe vid toppen, behövde ju vatten till matlagningen.
Men fin vandring ändå, vi kan tänka oss att komma tillbaka.
Så glad att jag hittat eran sida.
Tack för att ni delar med er av ja ALLT🤗
Åh vad roligt att du gillar bloggen! Hoppas du hittar mycket som du har nytta av. 🙂
Rekommenderar Fulufjället och Njupeskär kvällstid. Precis hemkomna från kvällens besök och knappt en kotte såg vi de sista timmarna. I morgon blir det Grövelsjön (vandring till Töfsingdalen) tidigt på morgonen. Så vi ”prickar” av 2 av ”The Big Five” denna semester :). Vår alla första fjällvandring var Jämtlandstriangeln och det är trots allt en helt perfekt och vacker nybörjarvandring. Men det var 2014 så kanske mycket mer människor nu.
2014, ja det var nog ”en annan tid ett annat liv”.🙂
Vi var förbi både Fulufjället och Grövelsjön i veckan som var på vår Dalarna-roadtrip. 👍
Men härligast hittills i år var Ammarnäs.
Jag har mött folk i Sälenfjällen som har haft en översiktskarta från receptionen, till råga på allt så regnade det. Jag fick ge lite guidning. Vid ett annat tillfälle möte kamraten och jag en familj som skulle gå en tur, pappa i gympadojjor, mamma i flip-flops. Barnen hade i alla fall gummistövlar.
Jo de som är nya på vandringen behöver ju kartan mer än den som har vandrat mycket, men tenderar i större utsträckning att gå utan.
Det viktigaste är ju att barnen har bra kläder, man kan bli lite bekymrad när man ser att de har sämst.
Bra skrivet men var inte rädd för Sarek. Vi gjorde mer än tretio vänder där, min fru och jag. Vi började där och blev kvar.
Vi får se. Vi har lite fysiska issues. Jag har problem med ryggen och därmed med att bära tungt. Min man har haft en stroke i hjärnstammen och de problem som följer därav.
Men kanske en dag, man vet aldrig. 🙂
Håller med om det mesta, men inte allt. Det tjatad om att alla svenskar vandrar och att Kungsleden är full av folk. Just hemkommen från ovan kan jag konstatera;
1. Mötte 0-12 pers/dag på KL fram till Sälka
2. De vi mötte var 80% från andra länder
Har ingen aning om var den svenska vandringsboomen befinner sig. Det är inte på Kungsleden eller lederna i Uppland iaf.
Intressant att höra, boomen kanske är längre söderut?
Pingback: Klä dig rätt för vandring med hunden – vassruggen.se